Reforma Procuraturii Anticorupție se amână. Subiectul care urma să fie examinat la ședința CSP ar putea fi dezbătut într-o altă zi, la solicitarea procurorului general adjunct, Sergiu Russu care a declarat că nu poate participa la ședința de vineri.
Nici procurorul general, care este autorul acestui demers, nu s-a prezentat pe motiv că s-ar afla într-o deplasare. Data următoarei ședințe nu a fost stabilită.
Ministrul Justiției, prezent la ședința CSP, a declarat că în cadrul întâlnirii urma să fie discutată structura internă a Procuraturii Anticorupție și aprobate statele de personal, după ce au fost clarificate competențele între CNA și PA, care acum se ocupă cu investigarea cazurilor de corupție mare.
VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției
– Odată clarificată structura procuraturii și aprobarea organigramei PA, atunci procesul de găsire a personalului pentru PA va fi accelerat, în sensul că va fi o claritate în ceea ce ține de câți ofițeri de urmărire penală au nevoie, câți ofițeri de investigație au nevoie.
Potrivit lui Moraru, pentru o luptă mai eficientă împotriva corupției politice, statele de personal ale Procuraturii Anticorupție vor fi extinse. Vor fi recrutați specialiști din diverse structuri de forță, inclusiv din MAI, IGP și CNA. De asemenea, se va căuta un sediu mai mare pentru PA, vor fi alocate resurse suplimentare, iar legea privind partidele politice va suferi modificări. Totodată, ministrul Justiției a declarat că nu se vor face demisii.
VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției
– Admiteți și demisii la PA?
– Despre acest aspect nu s- a discutat, noi am discutat despre problemele care sunt și din punct de vedere instituțional cum putem îmbunătăți. Amintim că, schimbările în cadrul Procuraturii Anticorupție au fost recomandate de către Consiliul Suprem de Securitate.
După ședința de luni a CSS, șeful statului, Maia Sandu, a declarat că Procuratura Anticorupție a înregistrat un eșec total în lupta împotriva corupției mari, mai ales în combaterea corupției politice.
În replică, PA a declarat că „instituția duce o lipsă gravă de personal, inclusiv procurori și ofițeri, precum și lipsa unor resurse bugetare adecvate sarcinilor și atribuțiilor procuraturii.
După discursul Maiei Sandu, în societate s-a discutat și despre o posibilă demisie a Veronicăi Dragalin, dar aceasta până acum nu a venit cu o reacție. Totuși, unii politicieni și juriști consideră că PAS și Maia Sandu încearcă să facă presiuni pe șefa procuraturii Anticorupție astfel încât aceasta să-și depună mandatul.