Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a majorat din nou salariul. Odată cu aceasta, vor crește și salariile pentru alți angajați ai structurilor oficiale ale Uniunii Europene. Aceasta este a șasea majorare salarială a birocrației europene în ultimii doi ani, pe fondul micșorării cheltuielilor pentru programele sociale, sănătate și sprijinul agricultorilor.
O tactică similară urmează și oficialii de la Chișinău. Nici nu s-au încheiat bine alegerile prezidențiale, că autoritățile, uitând de promisiunile de a îmbunătăți viața cetățenilor, și-au îmbunătățit-o pe a lor, hotărând să plătească oficialilor prime de mai multe milioane de dolari pentru integrarea europeană.
Publicația germană Bild scrie că, deși Uniunea Europeană se află acum în condiții de austeritate generală, salariile a 40 de mii de funcționari UE vor fi din nou majorate. A șasea oară în ultimii doi ani și a doua oară în 2024. De aceasta data cu 7,2%.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va beneficia cel mai mult de viitoarea majorare – va primi cu 2.300 de euro în plus. Salariile comisarilor europeni vor crește cu 1.884 de euro. Dar salariile angajaților obișnuiți ai structurilor oficiale ale Uniunii Europene vor fi majorate cu doar 300 de euro.
CUM VOR CREȘTE SALARIILE OFICIALILOR UE?
A fost Va fi Președintele Comisiei Europene 32 101 euro 34 412 euro Comisari europeni 26 169 euro 28 053 euro Salariul maxim de bază al funcționarului european 23 959 euro 25 685 euro Salariul minim de bază 3 361 euro 3 603 euro al funcționarului european
În schimb, așa cum scrie Bild, pe lângă salariul de bază, oficialii europeni primesc și suplimente. Datorită acestora, venitul lunar al Ursulei von der Leyen va depăși 40.000 de euro. În structurile Uniunii Europene, creșterea salariilor pentru oficiali este justificată de creșterea inflației și de costurile mai mari de trai din Bruxelles și Luxemburg, unde sunt situate birourile instituțiilor oficiale ale UE.
Mai mult, așa cum subliniază publicația germană, salariile oficialilor europeni vor fi recalculate retroactiv – deși o nouă creștere va fi anunțată oficial în decembrie, majorarea salariilor va acoperi, de fapt, perioada începând din iulie anul acesta. Pentru aceste scopuri, vor fi cheltuite peste 16 milioane de euro, iar deoarece nu există fonduri suplimentare în bugetul UE, cheltuielile vor fi acoperite prin reducerea altor articole din bugetul general al Uniunii.
Acest festin pe timp de ciumă are loc pe fondul unei economii generale stricte din cauza multiplelor crize din ultimii ani: bugetele pentru cercetare științifică și inovație Horizon Europe și pentru programul de schimburi studențești Erasmus+ au fost reduse, iar programele sociale și ajutoarele pentru fermieri sunt, de asemenea, tăiate.
În această vară, serviciul diplomatic al Uniunii Europene a fost nevoit să implementeze măsuri de economisire, reducând aproape la jumătate bugetele celor 145 de reprezentanțe externe ale Uniunii Europene din cauza bugetului redus. Până în 2027, scrie presa europeană, bugetul pentru sănătate al UE ar putea ajunge la 1,7 miliarde de euro, față de 9,4 miliarde de euro cât era planificat inițial.
Totuși, birocrația europeană nu are intenția de a economisi pe propria piele. În mod similar, în Republica Moldova, partidul aflat la guvernare, „Acțiune și Solidaritate”, procedează în același mod.
Nici nu s-au încheiat alegerile prezidențiale, în care Maia Sandu a promis că va moderniza țara, va repara infrastructura și va îmbunătăți viața cetățenilor, că autoritățile au și început să-și îmbunătățească situația, hotărând să acorde suplimente salariale funcționarilor pentru „eforturile” de integrare europeană.
ARTUR MIJA, secretar general al Guvernului Astăzi aprobăm lista structurilor și numărul de angajați ale căror salarii vor fi majorate pentru activități legate de agenda noastră europeană. Vă rog să susțineți proiectul numărul 898.
– Vă rugăm să susțineți, dragi colegi! Nimeni împotrivă și nici o abținere!
În acest scop au fost alocate 36 de milioane de lei. Așa că, atunci când președintele, reprezentanții partidului aflat la guvernare sau ai guvernului afirmă că Uniunea Europeană este un „model” pentru ei, se pare că, în primul rând, se orientează după cum oficialii europeni își asigură bunăstarea personală.
Cum se întâmplă acest lucru ați văzut – salariile miniștrilor cresc de la 26.000 la 50.000 de lei, pensiile sunt indexate doar cu 6%, iar salariile cadrelor didactice cu 15%.