5.5 C
Chișinău

Experții străini au criticat sever sistemul de achiziții publice din Moldova.„Discreție totală și fără reglementări, este inadmisibil”

 Funcționari publici din Moldova au toată libertatea de a utiliza banii publici așa cum vor, atunci când fac achiziții mari, fără să fie verificați de auditori sau cenzori. ”Este ceva inadmisibil ce trebuie rezolvat imediat”.

O spune James Wasserstrom, copreședinte al Centrului Consultativ Independent Anticorupție, în cadrul unui eveniment de prezentare a unui raport, al patrulea la număr, după monitorizarea activității întreprinderilor de stat de la noi.

Expertul afirmă că, pe lângă asta, se întâmplă ca, în țara noastră, funcționari publici să ocupe funcții de conducere în întreprinderi, contrar standardelor internaționale referitoare la conflictul de interese și transparența în gestionarea resurselor publice. Mai mult decât atât, unii dintre ei au un trecut dubios.

Funcționarii publici de la noi au prea multă libertate în luarea deciziilor privind achizițiile publice, fără o reglementare clară sau un control adecvat, spune expertul Centrului Consultativ Independent Anticorupție. Asta, în mod normal, înseamnă riscuri de corupție, abuzuri și cheltuirea iresponsabilă a banilor publici. De aceea trebuie luate măsuri imediat, afirmă James Wasserstrom.

JAMES WASSERSTROM, copreședinte, CCIA

Cred că este pentru prima oară în experiența mea când aud despre un caz în care au discreție completă de a aplica orice procedură de achiziție masivă în aceste instituții publice. Pentru mine este șocant acest lucru.  Comitele de auditori și cenzori sunt foarte importante pentru supravegherea lucrurilor care se întâmplă la nivel intern.

În plus, experții străini au depistat că printre cei care conduc aceste întreprinderi, și fac ce vor cu banii publici, sunt persoane care deja au o funcție într-o altă instituție a statului. Acest lucru, normal la noi, este de neconceput în practica internațională. În plus, lăsate la cârma acestor instituții sunt persoane cu un trecut dubios.

JAMES WASSERSTROM, copreședinte, CCIA

Faptul că oamenii cu cazier judiciar pot fi în orice fel de funcție de conducere în întreprinderile controlate de stat este extraordinar de surprinzător, practic poți fi condamnat de o infracțiune, ai cazierul judiciar inactiv deja și poți deveni angajat într- o funcție de management în aceste companii.

Problemele depistate rămân nerezolvate, chiar dacă cetățenii țării întrețin o mulțime de instituții ce ar trebui să se ocupe de combaterea corupției. Toate acestea sunt ineficiente, spun specialiștii.

JAMES WASSERSTROM, copreședinte, CCIA

Am avut un alt raport privind agențiile anticorupție din Moldova, deci sunt atât de multe și atât de ineficiente și noi am venit cu o serie de recomandări pe acest aspecte, pentru aceste probleme. E un pic neobișnuit să ai 7-8 agenții, fiecare cu cuvântul ”anticorupție” în titlu și totuși aceste probleme să rămână la nivel atât de înalt.

Într-un final, copreședintele Centrului Consultativ Independent Anticorupție și-a exprimat speranța că toate recomandările echipei de monitorizare vor fi implementate sută la sută.

JAMES WASSERSTROM, copreședinte, CCIA

Știu că acesta este un vis, dar noi urmărim acest vis.

În programul său electoral pentru alegerile parlamentare din 2021, PAS a criticat predecesorii pentru lipsa de transparență și a promis să lucreze diferit, exprimându-și indignarea față de salariile exagerat de mari ale conducătorilor întreprinderilor de stat.

Cu toate acestea, odată cu venirea acestui partid la putere, situația nu doar că nu s-a îmbunătățit, ci s-a și înrăutățit. Sub diverse pretexte, autoritățile au ascuns de ochii oamenilor condițiile unor achiziții de milioane, precum vaccinurile împotriva COVID-19, gazele naturale, armamentele etc.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE