Deputatii Blocului „Victorie” au depus în Parlament o moțiune simplă de neîncredere față de politicienii responsabili de drepturile electorale ale cetățenilor, intitulată „Suveranitatea electorală nu se vinde”. Ei cer să fie recunoscut faptul că alegerile prezidențiale și referendumul au fost organizate cu încălcări grave ale principiilor democratice, deoarece experții internaționali au constatat multiple abateri de la Codul Electoral. Deputatul Vasile Bolea a spus că prin această moțiune se cere schimbarea modului în care sunt numiți membrii Comisiei Electorale Centrale, pentru a face această instituție mai puțin politizată.
VASILE BOLEA, deputatul Blocului politic ”Victorie”
Solicităm restabilirea ordinii de drept și executarea recomandărilor internaționale prin modificarea legislației privind modalitatea de numire a membrilor CEC, a membrilor organelor electorale inferioare și depolitizarea acestor organe până la începerea perioadei electorale pentru organizarea alegerilor parlamentare din anul 2025.
În moțiune, deputații solicită și depolitizarea Consiliului Audiovizualului, pentru ca instituția să devină autonomă. De asemenea, ei cer modificări legislative pentru a preveni abuzurile de putere din partea autorităților și pentru a asigura o competiție electorală corectă și echitabilă.
VASILE BOLEA, deputatul Blocului politic ”Victorie”
Solicităm revizuirea legislației electorale, contravenționale, pentru a elimina utilizarea masivă a resurselor administrative din partea partidelor, partidului în cazul de față de la guvernare, restrângerea drepturilor organelor de poliție, procuratură, etc. de a persecuta abuziv concurenții electorali, dar și a cetățenilor pentru a asigura competiție electorală echitabilă și dreaptă pentru toți subiecții electorali.
De asemenea, deputații au solicitat evaluarea concluziilor misiunilor de observare a alegerilor din anul trecut și anul, dar și a celor din anul curent prin revizuirea legislației și eliminarea carențelor. La fel, ei cer tragerea la răspundere a decidenților din Guvern, Cancelaria de stat, Ministerul de Interne și din cadrul CEC- ului, dar și a altor autorități pentru abuzurile și încălcările legii. La rândul său, deputatul Vadim Fotescu a declarat că înainte de alegerile parlamentare este necesar să fie normalizată legislația pentru a avea asigurarea că aceasta este respectată.
VADIM FOTESCU, deputatul Blocului politic ”Victorie”
În Moldova a fost instaurat un regim dictatorial, subjugând toate
structurile de stat care ar trebui să asigure alegeri libere. Cu astfel de instituții, nu vom putea asigura alegeri libere în viitor. (MUSCA) Nu suntem departe de noile alegeri parlamentare și înainte de desfășurarea lor trebuie să aducem legislația la normă, dar cel mai important e să ne asigurăm că această legislație este respectată.
Îndemnăm toți deputații să susțină această moțiune pentru ca toți cetățenii Moldovei să poată privi în Parlament dezbaterile referitor la desfășurarea așa numitului referendum constituțional și să-și exprime poziția cu privire la ceea ce s-a întâmplat.
Moțiunea simplă a fost înaintată Parlamentului și trebuie semnată de cel puțin 15 deputați. Potrivit regulamentului Parlamentului, dezbaterea acesteia se face în data stabilită de Biroul permanent, în termen de 14 zile lucrătoare de la depunere. Documentul are deja susținerea deputaților comuniști.