3.3 C
Chișinău

Promisiunile Ministerului Muncii întârzie să se concretizeze: Listele de așteptare pentru asistenți personali sunt mai mari ca niciodată

Mii de persoane cu dizabilități severe așteaptă angajarea unui asistent personal. Deși Ministerul Muncii a promis anul trecut că va rezolva această problemă prin reforma „Restart”, situația rămâne neschimbată.

În loc să scadă, listele de așteptare pentru asistenți personali au crescut, ajungând în acest an la 4.000 de cereri. Cum fac față persoanele aflate pe aceste liste și ce perspective au, aflați din materialul care urmează.

Mii de persoane cu dizabilități severe așteaptă angajarea unui asistent personal. Deși Ministerul Muncii a promis anul trecut că va rezolva această problemă prin reforma „Restart”, situația rămâne neschimbată. În loc să scadă, listele de așteptare pentru asistenți personali au crescut, ajungând în acest an la 4.000 de cereri. Cum fac față persoanele aflate pe aceste liste și ce perspective au, aflați din materialul care urmează.

Valentina Guțu, în vârstă de 45 de ani din raionul Căușeni, așteaptă de mult timp să fie angajată asistent personal pentru sora ei de 39 de ani. Ina are un grad de dizabilitate severă și o pensie de 4.200 de lei, sumă insuficientă pentru a acoperi cheltuielile pentru medicamente și alimentație.

VALENTINA GUȚU, locuitoare a satului Fîrlădeni

La ea era gradul doi de afecțiune din copilărie iar de când a început dializa a schimbat pensia.

– La ce grad? La grad sever.

– Ce pensie primește? 4200 de lei.  Poate că pentru cineva 4200 de lei este mult, dar nouă categoric nu ne ajunge. Nu mă plâng tare, dar de ce să nu mă angajeze ca asistent personal, pentru că ea cheltuie și deja din pensia ei și pentru mine pentru drum că plec cu ea. Se dublează suma, de la 150 de lei se primește 300 de lei și se primește 900 de lei pe săptămână.

Femeia suferă de leucemie și nu poate munci, prin urmare neajunsurile financiare sunt o constantă în viața ei. Situația ar deveni mai ușoară dacă ar fi plătită pentru asistența pe care o oferă surorii sale. A solicitat încă din vară să fie angajată în calitate de asistent personal, dar nici până acum autoritățile nu au reacționat.

VALENTINA GUȚU, locuitoare a satului Fîrlădeni

Eu cerere am scris de pe 9 august. Dintre care mie nici până în prezent nu mi s-a dat nici un răspuns.  Eu venit am din pensia care eu o primesc tot pe grad de invaliditate.

Svetlana Caldarova, în vârstă de 51 de ani, se află într-o situație similară. Și ea solicită să fie angajată ca asistent personal pentru sora ei mai mare, care suferă de dizabilitate severă mintală și necesită supraveghere continuă. Svetlana spune că pensia surorii nu ajunge nici măcar pentru medicamente, așa că trebuie să pună bani de la ea ca să acopere cheltuielile, care ar deveni mai ușoare dacă ar primi salariu de asistent social.

SVETLANA CALDAROVA, locuitoare a orașului Căușeni sora să fie blurată

Fetele mi-au spus că cu mare plăcere vă ajutăm, dar nu avem locuri de muncă. Deja sunt 2 ani de când aștept acest loc. Știți situația cum este la noi, eu muncesc, dar nu pot să stau acasă cu 2000 de lei care mi le dau ei. Eu din banii mei o hrănesc, mie nu îmi ajunge…eu și tablete îi cumpăr.  Nu pot să o dau, mie îmi este jele. Mama, înainte de moarte, m-a rugat să am grijă de ea.

Elena Cumpăte, în vârstă de 49 de ani, este angajată ca asistent personal pentru soțul ei, care a suferit un accident de mașină acum 7 ani, iar în urma acestuia a rămas paralizat. Pe lângă salariul pe care îl primește, Elena muncește zilnic din greu pentru a-l îngriji. Pensia soțului este mică, iar acum, pe măsură ce iarna se apropie, cuplul este îngrijorat dacă vor reuși să facă față cheltuielilor.

ELENA CUMPĂTE, locuitoare a orașului Căușeni

– Ce pensie are soțul dumnevoastră? 1500 de lei.

– Dumnevoastră cât primiți? 4650 de lei.

– Lunar vă ajunge această sumă, pe lângă că mai este alimentația. Nu îmi ajunge, nici ca cum….Fiindcă, într-adevăr, noi nu suntem vulnerabili, la noi s-a întâmplat nevoia în casă. Eu nu pot vinde nimic din casă, avem nevoie de lemne, noi nu putem să ne permite să ne încălzim cu gaz. Gazul este scump pentru noi, noi de la ora 12 stăm. Uitațivă, acolo sunt ciorapi, plapume, eu îl îmbrac, dar oricum este frig în casă.

Deși anul trecut Ministerul Muncii a promis rezolvarea problemei odată cu lansarea reformei „Restart”, Svetlana Tocan, reprezentanta Agenției Teritoriale de Asistență Socială din Căușeni ne-a spus că situația a rămas neschimbată, iar listele de așteptare pentru asistenți personali au crescut.

SVETLANA TOCAN, reprezentanta Agenției teritoriale sud-est de asistență socială

În cadrul serviciului noi avem 104,75 de unități de personal, dintre care sunt angajați 114 asistenți personali care prestează servicii pentru 114 de beneficiari.  Situația este tot aceeași, finanțare nu avem. Ultima finanțare a fost în anul 2022 care iarăși a fost din pachetul minim de servicii. Persoanele care au fost excluse după contractul individual din muncă iarăși au fost incluse în lista de așteptare. Acum avem doar un singur buget, bugetul de stat.

Am solicitat un comentariu de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru a afla cum va fi rezolvată această criză și de ce, după reforma „Restart”, lucrurile nu s-au îmbunătățit.

Până la momentul publicării acestui material, nu am primit niciun răspuns. În prezent, în Republica Moldova activează aproximativ 7.200 de asistenți personali, dintre care 5.000 îngrijesc adulți cu dizabilități severe și 2.200 de copii cu afecțiuni grave. Salariul unui asistent personal este de 3.850 de lei pe lună, o sumă care este insuficientă pentru a acoperi nevoile acestora.

Amintim că reforma „RESTART”, care a început pe 1 ianuarie, transferă responsabilitățile din domeniul asistenței sociale de la autoritățile locale la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cu excepția municipiului Chișinău și a autonomiei găgăuze. De atunci, lucrurile sunt gestionate de minister prin intermediul a zece agenții teritoriale de asistență socială.

Schimbările au implicat reorganizarea unui număr mare de angajați, dar nu toți au fost păstrați. În procesul de reangajare, au fost evaluate capacitățile profesionale, performanța și integritatea persoanelor, unele dintre care nu au trecut aceste evaluări. În urma reformei, o mulțime de persoane cu dizabilități au rămas fără asistenți personali și sunt îngrijite de rude, fără ca acestea din urmă să fie remunerate. Salariile asistenților sociali sunt stabilite în funcție de gradele profesionale și pot ajunge la 6000 de lei.

 

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE