Pe măsură ce vremea se răcește, grijile celor de la sate devin tot mai mari. Din cauza frigului, pensionarii îngheață și se plâng debpensia mică, care nu le permite să-și cumpere suficient lemn de foc pentru a-și încălzi casele.
Sunt nevoiți să facă economii, iar până la venirea iernii, dorm îmbrăcați în mai multe rânduri de haine pentru a nu îngheța.
De câteva săptămâni, de când s-a răcit vremea, grijile, domnului Vladimir Petrache din satul Chițcanii Vechi, raionul Telenești, s-au înmulțit, iar incertitudinea zilei de mâine îi ocupă gândurile. Aceasta, deoarece, din pensia de nici 1.700 de lei, a reușit să procure doar doi metri steri de lemne.
VLADIMIR PETRACHE, pensionar
– Banii aceștia vă ajunge ca să mai strângeți și pentru lemne?
– Am mai făcut legume, mă duc la Chișinău și mai vând pătrunjel ce mai am și eu vara și așa cumpăr lemne, dar din pensie nu îmi ajunge. Comunalele trebuie să le achit 350 de lei, dar dacă consum mai multă lumină pentru că vara ud cu motorul și achit și 500 de lei.
Pensionarul se ascunde de frig în câteva rânduri de haine groase șisperă că iarna va fi blândă. Acum, spune bărbatul, afară e chiar mai cald decât în casă, așa că își petrece zilele mai mult trebăluind prin curte
– poate, poate prinde ultimele raze blânde de soare.
VLADIMIR PETRACHE, pensionar
– Din copaci i-au și mai strâng pe iarnă că înainte aruncam, dar acum strângem tot. Am luat doi metri steri de lemne și poate am să ies din iarnă.
– Credeți că o să vă ajungă?
– Este puțin, dar o să mai cumpăr, poate o să grămădesc niște bănuți și o să mai cumpăr niște lemne, deoarece este puțin pe toată iarna doi metri steri și crengile acestea.
– Acum încălzesc soba seara, ziua nu o încălzesc că stau pe afară pentru că am de lucru.
Seara încălzesc soba un pic și aerul, dorm așa cu ogheal, dar la iarnă când a fi mai frig trebuie toată ziua să ardă focul în sobă, dar dacă toată ziua, se duc lemne multe.
Vladimir Petrache spune că a auzit că autoritățile au promis ceva ajutor, așa că așteaptă și el ca și alți pensionari, și s-a pus pe așteptat.
VLADIMIR PETRACHE, pensionar
– Ați depus cerere la compensații ca să vă ajute?
– Marți am fost și am depus pentru căldură, dar deja nu știu dacă se va aproba sau nu. E primul an când depun, nu am mai făcut până acum.
– Dar iarna trecută cum v-ați descurcat?
– Iarna trecută mă duceam la băiat la Moscova.
– Cum o să vă descurcați iarna aceasta?
– Păi cum, dacă nu o să mai am lemne, păi o să mă duc încetișor cu săniuța și am să aduc. Sunt vițe de vie, pârloagă și o să mai tai de acolo dacă a fi iarna mai grea păi o să aduc pe noapte o să mă încălzesc și ziua iară o să mă duc.
Cu griji mari se culcă în fiecare seară și domnul Vitalie Cucu din aceeași localitate. Pensia de dizabilitate, de nici 3000 de lei, i-a ajuns să procure doar trei metri steri de lemne, ceea ce este insuficient, spune el.
VITALIE CUCU
– O să vă ajungă pe iarnă?
– Cam nu prea știu dacă o să îmi ajungă sau nu, dar mi se pare că nu o să ne ajungă, dar deja ce să facem.
– Și cum o să vă descurcați iarna?
– Da cum? ba cu o crenguță, ba cu ceea, o să facem.
– Păi trebuie să economisiți ca să vă ajungă pentru toată iarna?
– O să facem și economie din pensie.
– Aici aveți lemnele?
– Da, aici am câteva, vreo doi ciocleji mai desghioc și mai pun pe foc. Păi ce să facem?
Din cauza frigului, bărbatul împreună cu soția sa trebuie să îmbrace haine mai groase pentru a nu îngheța. Seara face câte un pic de foc, deoarece, din cauza problemelor de sănătate, trebuie să stea la cald.
VITALIE CUCU
– Dar acum seara faceți focul în casă?
– Da, facem câte un pic, eu sunt bolnav, cu grupă.
– E frig în casă? Pereții sunt reci?
– Da, pereții sunt reci și este frig.
– Dar nu tare mult dați focul, da?
– Nu, nu câte oleacă așa.
– Numai cât să se încălzească pereții…și vă îmbrăcați mai gros noaptea?
– Da, da ne îmbrăcăm mai gros.
Bărbatul spune că, și de această dată, ca și anul trecut a depus cerere la compensații, pentru a beneficia de ceva ajutor. Pentru că, dacă statul nu oferă bătrânilor pensii decente, acestora nu le rămâne deât să stea cu mâna întinsă dupătot felul de alocații.
VITALIE CUCU
– Dar ați depus cerere la compensații?
– Da, am depus.
– Iarna trecută ați depus?
– Da.
– V-au compensat?
– Da, da.
– Dar iarna trecută cum v-ați descurcat? – Tot așa, pe unde am cumpărat și am ieșit.
– Dar dacă nu o să vă ajungă acești trei metri steri de lemne, ce o să faceți?
– Ce o să facem? Iacă o să avem compensații o să primit, o să adunăm și o să luăm.
Conform datelor de la Moldsilva, prețurile la lemne au crescut cu 5-10% în acest an, comparativ cu anul trecut. Astfel, un metru ster de lemn de esență tare costă între 750 și 1.250 de lei.
Prețul lemnelor moi și rășinoase variază între 370 și 750 de lei. Însă, pe lângă costul lemnelor, oamenii trebuie să plătească și pentru transportul acestora, ceea ce presupune cheltuieli suplimentare.