3.3 C
Chișinău

Controverse privind realul număr de participanți ai diasporei la alegeri: Fostul ministru Tudor Uliianovschi ridică semne de întrebare

Mulți politicieni și experți au pus la îndoială cifra record de participare a diasporei la turul doi al alegerilor prezidențiale, anunțată de Comisia Electorală Centrală. Și fostul candidat la președinție, ex-ministrul de externe Tudor Uliianovschi a exprimat îngrijorări în acest sens.

În cadrul unui interviu difuzat la canalul Rlive, el a declarat că, în ziua când s-a desfășurat turului doi, a sunat personal colegii diplomați care erau șefi ai birourilor electorale din străinătate, iar aceștia nu i-au confirmat existența unui val mare de alegători și nici cozi printre membrii diasporei dornici să voteze. Astfel, întrebarea privind posibilele fraude în privința rezultatelor votului din afara țării rămâne deschisă.

Portalul tribuna.md, în baza informațiilor publicate de Comisia Electorală Centrală, a întocmit un top al secțiilor de votare din străinătate, unde au votat cei mai mulți conaționali de-ai noștri în turul doi al alegerilor prezidențiale.  Liderii acestui clasament au fost cele două secții de votare din Federație Rusă, deschise la Moscova, acolo unde oamenii au stat mai multe ore în frig pentru a participa la vot.

În ambele secții au votat câte 4.999 de cetățeni moldoveni. Pe locul al treilea s-a clasat secția de votare din orașul Brescia, Italia, cu 4.463 de votanți. Urmează secția de votare deschisă la ambasada din București, unde au ales 4.433 de persoane. De asemenea, cetățenii moldoveni au votat activ la secțiile din Padova, Paris, Vicenza, Villeneuve-Saint-Georges, Veneția și Verona.

Astfel, în celelalte 221 de secții de votare din străinătate au votat mai puțin de 3.500 de persoane. Având în vedere că în unele țări europene au existat secții unde au votat mai puțin de o sută de alegători, apare o întrebare firească: cum s-au adunat cei 328.855 de cetățeni moldoveni care, conform datelor CEC, au votat în străinătate în turul doi? Acesta este un record absolut pentru prezența la vot din diasporă. După cum a scris serviciul britanic de știri BBC, „diaspora a salvat-o pe Sandu”, care a pierdut pe teritoriul Moldovei. Însăși președinta reealeasă, imediat închiderea secților, a mulțumit diasporei că a salvat-o.

Mulțumesc cetățenilor noștri din afara țării care au dat dovadă de o mobilizare excepțională.

Până în prezent, un record absolut al prezenței la secțiile de votare pentru cetățenii Republicii Moldova care locuiesc în străinătate, s-a înregistrat în turul doi al alegerilor prezidențiale din 2020 – peste 262 de mii de migranți moldoveni. Iar materialele video postate pe rețelele de socializare cu cozi uriașe au confirmat mobilizarea istorică a diasporei, așa cum se numea atunci.

Mă numesc Dmitrii. Sunt la Consulatul General din Frankfurt. După cum puteți vedea clar, rândul din spatele meu este foarte lung. Să votezi este foarte, foarte greu. Pe teritoriul consulatului sunt doar trei cabine de vot. De la ore 07:30 până la 12.00 am stat și am reușit în sfârșit sa votez. De atunci, rândul s-a dublat.

Iar așa arăta una dintre secțiile de votare din Frankfurt, Germania în timpul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie 2024 – aproape nimeni…

Iată un alt videoclip care demonstrează cum a votat diaspora moldovenească în 2020. Secția de votare din Londra – coadă imensă:

Și acesta este un rând imens la o secție de votare din Brescia, Italia.

Amintim că, în 2020, peste 262 de mii de oameni au votat în străinătate. Iată cum arăta, conform PAS și Comisiei Electorale Centrale, recordul de participare al diasporei pe 3 noiembrie 2024. Cozi imense au fost observate doar la două secții de votare de la Moscova. La secțiile de votare din Europa de Vest, în acea perioadă, în general, era liniște și calm. De exemplu, o secție aproape goală de la Paris… „În Bolzano, Italia, de asemenea, nu este aglomerat…”

Dar anume aici, în secțiile de votare din vest, conform versiunii oficiale, au votat peste 300 de mii de alegători, ceea ce a asigurat victoria Maiei Sandu. Dar, nu toți cred în asta.

TUDOR ULIANOVSCHI, fost ministru de externe, fost candidat la președinție

În urmă cu patru ani, în al doilea tur, atunci când a fost recordul pentru Maia Sandu și un anti-record pentru domnul Dodon, care a declarat că diaspora trăiește într-o lume paralelă, noi vedeam că toată informația, toate postările pe Facebook, Tik-tok, Instagram veneau din partea membrilor diasporei care stăteau în rând, dansau hore, făceau frigărui, veneau organizat și postau atunci că veneau cu autocarele și foarte clar s-a văzut: diaspora s-a mobilizat. Acum dacă e să ne uităm, toate aceste fotografii, poze erau din Republica Moldova.

Ulianovschi mai spune că multe semne de întrebare ridică și așa-numitele cifre „record” ale voturilor din diasporă din 3 noiembrie.

TUDOR ULIANOVSCHI, fost ministru de externe, fost candidat la președinție

Am comunicat și cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe – consuli, ambasadori, diplomați, care erau și conducători ai acestor birouri electorale din afacerea țării. I-am întrebat: „Cât de mari sunt cozile de acolo, pentru că am auzit că e record, record foarte mare?”. Domnule ministru, în rând sunt doar vreo 20 de oameni, avem doar 25, la noi sunt patru oameni. Așadar, întrebarea mea este – de unde e acest număr mare de votanți?

Totuși, la această întrebare, Tudor Ulianovschi a răspuns el însuși. Acesta a declarat că, atunci când activa la Ministerul Afacerilor Externe, a fost responsabil de mai multe birouri electorale din afara țării, de exemplu, în Italia și Statele Unite. Și știe foarte bine cum este organizat acest proces și ce înseamnă, citez, „un sac cu 5000 de buletine de vot și un sac cu 3000 de buletine de vot”.

În plus, fostul ministru de Externe, a amintit că, în momentul numărării voturilor, site-ul Comisiei Electorale Centrale s-a blocat de cinci sau șase ori pentru o perioadă scurtă, după care rezultatele votului s-au schimbat. De aceea, potrivit lui Tudor Ulianovschi, există motive serioase de îndoială cu privire la rezultatele votului din străinătate.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE