3.3 C
Chișinău

Borrell cere transformarea Uniunii Europene într-un bloc militar: ‘UE trebuie să își dezvolte propria strategie de apărare’. Maria Zaharova vine cu comentariu

Uniunea Europeană trebuie să înceteze să mai fie o comunitate economică și să se militarizeze pe lângă NATO. Afirmația a fost făcută de către Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, în Parlamentul European.

El a subliniat că UE trebuie să depună eforturi pentru a-și urma propria politică comună de securitate și apărare, ținând cont de schimbarea administrației SUA. Ministerul rus de Externe a reacționat astfel: „Prognozele noastre s-au adeverit. Casa s-a prăpădit”, a scris Maria Zaharova pe canalul său Telegram.

Potrivit actualului Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, schimbarea administrației americane necesită transformarea urgentă a „Uniunii economice europene” într-un bloc militar care să completeze NATO. El a declarat acest lucru în cadrul unei audieri în Parlamentul European.

În timpul unei dezbateri privind relațiile dintre Bruxelles și Washington, după victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA, Borrell a remarcat că Europa ar trebui să consolideze securitatea și „să-și ia destinul în propriile mâini”.

„Uniunea Europeană nu mai este o uniune economică. UE trebuie să dea dovadă de ambiție și să își dezvolte propria strategie militară. Uniunea Europeană trebuie să joace un rol militar”, a spus oficialul european. În opinia lui Borrell, asigurarea securității europene cu forțele NATO nu este suficientă. Șeful diplomației europene consideră că rolul militar al Uniunii Europene va fi incompatibil cu forțele Alianței Nord-Atlantice, dar îl va putea completa. Borrell a reamintit dezvoltarea conceptului militar al

UE „Busola strategică”, agreat de toate statele membre. „Toate acestea trebuie continuate și implementate”, a subliniat el.

Totodată, demnitarul a menționat că Uniunea Europeană nu este o alternativă la NATO, care este responsabilă de problemele de securitate, ci completează blocul, inclusiv responsabilitatea pentru producția de muniție.

De fapt, ideea de militarizare a uniunii economice de altădată a fost exprimată nu pentru prima dată și este deja implementată în mare măsură. Iar schimbarea șefului Casei Albe este doar unul dintre motivele acestui lucru.

În martie curent, Comisia Europeană a anunțat Noua Strategie de Apărare a UE și transferul economiei Uniunii pe o bază militară.

Aceasta presupune modernizarea întreprinderilor existente din industria de apărare și construirea altora noi, achiziționarea comună de arme și o creștere a investițiilor în sfera militară în perioada 2025- 2027 la cinci sute de miliarde de euro. Ideea creării unei armate unificate a fost discutată de mult timp în UE care intenționează să acorde o atenție deosebită consolidării așa-ziselor regiuni depresive ce vor deveni o zonă tampon menită să protejeze țările lumii vechi – coloana vertebrală a UE – de potențialii inamici.

Evident, un astfel de rol este pregătit și pentru Moldova. În acest context, celebrul slogan al Maiei Sandu – „UE înseamnă pace” – nu reflectă realitatea. De fapt, prin acțiunile sale ca țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, Moldova confirmă acest lucru, angajându-se să crească ponderea cheltuielilor militare în buget în următorii ani, în conformitate cu standardele NATO.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE