10 C
Chișinău

Timp de așteptare lung și lipsa personalului medical: provocări majore în sistemul de sănătate din Moldova

Timpul lung de așteptare pentru consultații și tratament, lipsa personalului medical specializat și calitatea serviciilor oferite. Conform datelor Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, acestea sunt problemele cu care se confruntă cel mai frecvent cetățenii atunci când solicită servicii medicale. Astfel, potrivit statisticilor, fiecare al treilea respondent a menționat că timpul lung de așteptare este un factor determinant în renunțarea la consultații.

Dimineața devreme, lângă policlinicile din capitală este aglomerație. Majoritatea cetățenilor povestesc că vin din timp pentru a ajunge la medic, deoarece programările la mulți dintre aceștia sunt așteptate săptămâni sau chiar luni. Totuși, printre cei care așteaptă sunt și cei care nu au reușit să se programeze la specialistul dorit.

VALENTINA PLATONOV, pensionară

„Cozi foarte mari pentru programarea la medici. Eu m-am înscris la nefrolog în lista de așteptare. Și așteptarea poate fi foarte lungă, o lună – o lună și jumătate. De două ori am mers fără programare pentru că aveam valori mari, pielonefrită cronică, nu există tratament pentru acesta, dar trebuie menținută starea. Faptul că nu pot merge la medic, să mă consulte, trebuie să mă programez și din nou să aștept.”

Din păcate, din cauza problemelor de sănătate, nu toți își permit să aștepte. Valentina Platonov suferă de diabet zaharat de mai bine de 40 de ani. Pe lângă dieta strictă, pensionara este nevoită să își injecteze insulină de mai multe ori pe zi. Deși statul acoperă cheltuielile pentru insulină, alte medicamente trebuie să le cumpere din propriile economii. Pensia de 2700 de lei abia ajunge pentru a cumpăra toate medicamentele necesare, nici vorbă de alimente mai costisitoare.

VALENTINA PLATONOV, pensionară

„O sticlă de 100 de grame costă 95 de lei, uneori cu reducere ajunge la 90, iar eu am nevoie de 10 bucăți. Trebuie să dau 900 de lei, iar pentru pastile încă 500 de lei. Adică trebuie să dau 1600 de lei pentru tratament. Și trebuie să continui tratamentul atât toamna, cât și primăvara, pentru a menține starea, ca să înfrâng boala, nu ea pe mine.”

Lipsa de specialiști în instituțiile medicale a devenit o adevărată problemă pentru sistemul de sănătate, de care suferă mii de oameni.

„Este o problemă pentru că trebuie să aștepți luni de zile pentru a te programa la un medic sau pentru a ajunge la un aparat pentru investigații. Multe luni de așteptare, este imposibil să te duci și să te programezi. Cel puțin pentru mine este o problemă.”

„Avem gastroenterolog ocupat, neurolog ocupat, și alții. Nu te poți programa la ei. Suni la telefon, dar niciodată nu răspund. Trebuie să mergi la policlinică și noi suntem la o vârstă la care nu este ușor să venim mereu să ne programăm. Mai sunt și pastilele scumpe. Cele care au compensație mai au un preț rezonabil, dar altele sunt scumpe. Azi am cumpărat două medicamente de 500 de lei.”

„Dacă ai nevoie de un specialist care nu este disponibil, trebuie să mergi într-un alt loc, iar asta e o problemă. Dar nu avem altă opțiune, trebuie să ne tratăm cumva.”

„M-am înscris la oftalmolog, deja a trecut aproape o lună. Am sunat, mi-au spus să aștept. Aștept, aproape o lună. Mă duc, mă va consulta, nu mă va consulta. Așa cum vor. Cât timp mai trebuie să aștept până să mă sune și să îmi spună să vin?

– La policlinica voastră nu e oftalmolog?

– Nu, s-a concediat. Și noi, vrei, nu vrei, venim aici. Și nu știu dacă mă va consulta sau nu.”

Dar a ajunge la medic nu este suficient, trebuie și să ai bani pentru tratament. De aceea, mulți recurg la auto-medicație.

„Depinde de medicul la care mergi, dacă e specialist, aștepți o lună

– o lună și jumătate. Nu sunt medici, iar dacă vrei să plătești, este foarte scump. Foarte scump. Intră la medic și în trei minute îți prescrie medicamente de 1000 de lei sau mai mult. Nu îmi ajunge pensia pentru medicamente, am început să iau plante.

– Deci, sunteți nevoită să vă tratați singură?

– Da, pentru că e foarte scump. Analizele sunt încă gratuite, dar nu toate. Sunt unele, cum ar fi la endocrinolog, care nu sunt gratuite, și pentru acestea trebuie să plătești o sumă considerabilă. Prețurile sunt aproape aceleași și la private, și la publice.”

„Am fost programată la gastroenterolog, am așteptat două săptămâni. La medicul de familie aștept o săptămână. La specialiști trebuie să aștepți 2-3 săptămâni. Medicamentele sunt foarte scumpe acum.

Gastroenterologul mi-a prescris medicamente de 600-700 de lei, iar cei care nu au bani, cum se tratează? Mai bine nu te duci la medic, dar dacă te doare, trebuie. Mulți se tratează cu remedii populare, dar acestea doar susțin starea, iar medicamentele sunt medicamente.”

Conform unui sondaj al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, aproximativ 10% dintre respondenți au menționat lipsa banilor ca un obstacol în obținerea asistenței medicale. Astfel, majoritatea respondenților, inclusiv cei asigurați, au avut cheltuieli suplimentare pentru serviciile medicale.

Anterior, ministrul sănătății, Ala Nemerenco, a recunoscut că sistemul medical din Moldova se confruntă cu o criză profundă de personal. Deficitul cel mai mare se resimte în rândul medicilor de familie și anesteziologilor. Astfel, în sistemul medical din Moldova lipsesc 700 de medici și aproximativ 1200 de asistente medicale.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE