Nu există dovezi ale presupusei ingerințe a Rusiei în alegerile din Moldova, și este evident că nu vor exista, deoarece nu există niciun fel de dovezi. Așa a comentat reprezentanta oficială a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, acuzațiile Chișinăului la adresa Rusiei.
Ea a dezmințit și afirmațiile legate de proveniența rusească a dronelor care au căzut în urmă cu câteva zile pe teritoriul Moldovei. Diplomația rusă a declarat că influența rusească este din nou utilizată ca motiv pentru a „acoperi” rezultatele slabe ale alegerilor prezidențiale și ale referendumului privind integrarea în Uniunea Europeană.
Lecțiile nu au fost învățate. Maria Zaharova, reprezentanta oficială a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, a declarat că autoritățile moldovenești joacă din nou cartea „ingerinței rusești” în încercarea de a justifica eșecurile lor în fața populației, inclusiv cele electorale.
MARIA ZAHAROVA, reprezentant oficial al MAE al Federației Ruse
„Așa cum subliniază experții independenți, rezultatele neconvingătoare ale alegerilor prezidențiale recente și dovezile clare de fraudă, falsificare și încălcări – inclusiv în cadrul referendumului și în procesul electoral, în general – nu au fost pentru autoritățile moldovenești un stimulent pentru a reflecta asupra schimbării unei politici distructive, ci un motiv pentru a amplifica și mai mult teza despre o amenințare rusă inexistentă”.
Zaharova a amintit că Chișinăul a înmânat o notă de protest ambasadorului rus la Chișinău, Oleg Ozerov, în care Moscova era acuzată de amestec în alegeri. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a respins categoric aceste acuzații, ca fiind nefondate. De asemenea, în nota respectivă erau condamnate încălcările spațiului aerian al Moldovei de către două drone, despre care se spunea că ar fi de proveniență rusească.
MARIA ZAHAROVA, reprezentant oficial al MAE al Federației Ruse
„În notă se conțin și acuzații conform cărora, se presupune că Rusia ar fi lansat două drone, care ar fi fost descoperite pe 10 noiembrie în raioanele Căușeni și Rîșcani din Moldova.
Am comentat deja acest subiect pe 11 noiembrie și nu au fost prezentate dovezi, după cum înțelegeți, de către regimul Sandu. Este evident că nu vor exista dovezi, pentru că nu există: nici dovezi, nici fapte. Această tactică corespunde în totalitate modului de acțiune al curatorilor occidentali ai autorităților moldovenești”.
Zaharova a subliniat și reluarea ședințelor judiciare în dosarele principalului concurent al Maiei Sandu în alegeri, Alexandr Stoianoglo. Diplomata este convinsă că în statele occidentale un astfel de comportament ar duce la consecințe grave și a amintit de scandalul Watergate, în care ascultarea competitorilor politici a dus la demisia președintelui american Richard Nixon. Pe 12 noiembrie, ambasadorul Rusiei în Moldova, Oleg Ozerov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe al Moldovei.
Diplomatului i-a fost înmânată o notă de protest din cauza „presupusei” ingerințe a Rusiei în alegerile prezidențiale și referendum, precum și din cauza celor două „presupuse” drone rusești, ale căror resturi ar fi fost descoperite în raioanele Căușeni și Rîșcani.
Amintim că Ministerul Afacerilor Externe al Moldovei a subliniat că a condamnat ferm încălcarea spațiului aerian al Moldovei pe 10 noiembrie și a făcut apel la autoritățile ruse ca să se abțină pe viitor de la orice ingerință în treburile interne ale Moldovei.