10 C
Chișinău

Funcționarii moldoveni vor lucra în structuri UE timp de 3 ani, pe cheltuiala bugetului

După ce Guvernul a alocat 36 de milioane de lei din bugetul de stat pentru stimularea funcționarilor implicați în negocierile de aderare la UE, aceștia ar mai putea fi trimiși să lucreze în structurile Uniunii Europeane în calitate de experți naționali.

Un proiect de lege în acest sens, elaborat de Cancelaria de Stat, a fost supus consultărilor publice marți, 12 noiembrie. Potrivit proiectului, specialiștii vor fi detașați pentru o perioadă de trei ani, pentru a acumula experiență și pentru a înțelege metodele de lucru ale Comisiei Europene. Nu sunt clare însă care vor fi cheltuielile prevăzute și despre câți funcționari este vorba.

Potrivit documentului, necesitatea elaborării acestui proiect rezultă din acordarea Republicii Moldova statutului de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană și deschiderea negocierilor. Astfel, detașarea funcționarilor publici va presupune transferul temporar al acestuia la o altă autoritate publică a Uniunii Europene, pentru o perioadă de cel mult un an, însă cu acordul funcționarului, perioada poate fi prelungită cu încă cel mult doi ani.

În proiect se mai stipulează că funcționarii vor activa doar în interesul instituției sau al organismului Uniunii Europene și este obligat să respecte reglementările comunitare interne ale UE. Pentru acest lucru, statul nostru va trebui să compenseze cheltuielile de transport și cazare. Salariatul detașat mai are dreptul la o indemnizație specială în conformitate cu legislația în vigoare.

Deocamdată încă nu este clar câți bani sunt prevăzuți pentru întregul proiect și câți funcționari ar putea fi detașați în structurile europene, deoarece proiectul este la nivel de elaborare și consultări, ne-a comunicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

DANIEL VODĂ, purtătorul de cuvânt al Guvernului

– Dar este clar, câte persoane urmează să fie detașate, în ce instituți anume, cu ce se vor ocupa?

– Acum e la nivel de consultări, deci vorbim despre domeniile astea unde noi avem o cooperare mai strânsă, domeniile care vizează capitolele de negocieri.

Acum avem un singur mecanism, că trimiți omul în deplasare se serviciu, dar aici e un fel de detașare funcțională, în care persoana are fișă de post, continuă atribuțiile. Costurile se vor discuta abia la aprobare, când se vor face matricile financiare, dar matricea financiară se face înainte de intrarea subiectului pe ordinea de zi.

Potrivit Cancelariei de stat, proiectul se bazează pe angajamentele asumate de Moldova prin Acordul Administrativ semnat cu Comisia Europeană pe 17 octombrie curent, privind detașarea și pregătirea oficialilor moldoveni.

Amintim că, săptămâna trecută, Guvernul a aprobat alocarea a 36 de milioane de lei din bugetul de stat pentru salariile angajaților ministerelor, agențiilor și altor instituții implicate în îndeplinirea cerințelor de aderare la Uniunea Europeană. Peste 1.000 de angajați din 44 de unități vor beneficia de sporuri suplimentare.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE