6.6 C
Chișinău

Zeci de pensionari din Bălți așteaptă ore în șir în frig pentru compensațiile de iarnă: Muncind o viață, ajung la mila statului

De mai bine de o săptămână, vârstnicii din Bălți fac coadă la ghișeul unic de teamă că nu vor reuși să depună cererea pentru compensații. Pensionarii stau ore în șir în frig, pentru a ajunge la operatori. Aceștia sunt nemulțumiți de organizarea procesulu și spun că autoritățile nici nu se gândesc la ei.

Mai mult, oamenii se plâng că au muncit o viață întreagă ca acum să ajungă la mila statului pentru a putea supraviețui. Să vedem, în continuare, prin ce sunt nevoiți să treacă oamenii pentru a obține o compensație de la stat.

Disperați de problemele pe care le întâmpină, de sărăcia în care sunt nevoiți să supraviețuiască și de pensia mică, care nu mai ajunge de la o lună la alta, pensionarii din Bălți au făcut coadă la ghișeul unic al Agenției Teritoriale de Asistență Socială ca să depună cerere pentru a primi compensații din partea statului. Printre cei prezenți am găsit-o pe Nelia Șubeinici, în vârstă 77 de ani.

Pensionara ne-a spus că a muncit fără răgaz și cu multă dăruire aproape 50 de ani pentru a trăi la pensie liniștit și a avea un trai decent, însă, realitatea nu este cum și-a imaginat-o.

NELIA ȘUBEINICI, pensionară

Am ieșit la pensie în anul 2004 și încă am lucrat după asta timp de 16 ani. Am un stajiu de muncă de aproape 50 de ani.

– 50 de ani stajiu? Ce pensie aveți?

– 2.790 de lei?

– Da.

– Spuneți-ne pentru ce vă ajung 2.790 de lei.

– Pentru nimic. Dacă nu mai erau copiii, fiica are nopoatele, fiul mai lucrează, dar de lucru nu prea este, a avut de lucru dar au închis.

Pensionara se plânge că se simte săracă și chinuită, după ce a ajuns să supraviețuiască cu pensia mică pe care o primește și care nu-i ajunge nici măcar pentru strictul necesar.

Astfel, aceasta a venit la Agenția Teritorială de Asistență Socială pentru a depune cerere ca să primească un ajutor din partea statului pentru că, știe ea că nu poate face față cheltuielilor în sezonul rece. Ba mai mult, Nelia Șubeinici ne-a povestit că anul împrejur achită datoriile pentru căldură.

NELIA ȘUBEINICI, pensionară

La mine iese așa, cât pot – achit, achit, achit, apoi, toată vara mai plătesc datoriile și când începe un nou sezon, închei datoriile. În fiecare lună am achitat, chiar și vara am achitat 1900-1700, cam așa. Și asta încă e foarte puțin…

În aceeași situație este și Alina Gogoșa. Bătrâna se plânge că pensia pe care o primește nu-i ajunge nici măcar pentru a-și întreține sănătatea. Iar datoriile au inundat-o.

ALINA GOGOȘA, pensionară

Sunt nevoită să stau aici ca măcar ceva să-mi dea. Și așa achit pentru lumină, din iarnă îmi rămâne datorie de 5 -6 mii de lei și toată vară plătesc câte 500 de lei ca să achit totul și tot nu pot să fac față că nu-mi ajunge.  Am o pensie de 2.500 de lei

– cum pot să plătesc totul? Și pentru medicamente trebuie bani, pentru gaz, apă, pentru lumină și pentru mâncare trebuie.Iarna trecută mi-au dat compensație 800 de lei, plăteam acești 800 și ai mei 500 de lei îi dădeam și pe urmă ce îmi rămânea

– erau datorii.

Pensionara nici nu își aduce aminte când și-a cumpărat ultima dată o haină nouă sau o pereche de papuci.

ALINA GOGOȘA, pensionară

– Acum vă permiteți să vă cumpărați ceva haine? Da ce spui fato, uită-te

– umblu în cizme vechi care au 10 -15 ani și nu pot să-mi cumpăr nimic pentru că nu-mi ajung bani.

S-au trezit cu noaptea în cap pentru a reuși să depună cerere la compensații și alți zeci de pensionari. Oamenii ne-au spus că sunt nevoiți să aștepte ore în șir în frig ca să ajungă la operatori. Aceștia s-au arătat nemulțumiți de organizare și de faptul că în acest an a fost deschis doar un ghișeu.

Să se mai gândească și la oamenii simpli care totuși au fost și i-au ales. Nu se simte asta că ei promit, promit, dar cine va face.

Și la gară erau, la bibliotecă, în toate raioanele erau puncte unde primeau și nu era așa îmbulzeală.

Știți, ei nu fac corect, toate datele sunt în calculator, despre pensionari, cât primesc pensie, totul este și pot decide asta și fără noi.

Chiar dacă este posibilitatea să depună această cerere online unii spun că nu au gadgeturi pentru a o face, iar alții chiar dacă au telefoane nu cunosc cum să depună.

Eu am telefon dar nu știu cum. Eu sunt de acord să achit doar ca să nu stau în rând. Am telefon, dar nu știu cum să mă folosesc.

– Dar nu are cine să vă ajute?

– Dar cine să mă ajute?

Responsabilii din cadrul Agenției Teritoriale de Asistență Socială au organizat un cort pentru cei care așteaptă, ca să nu stea afară în frig. Oamenii însă spun că ori în acel cort, ori afară e aceeași temperatură.

Eu nici nu am știut ce e aceasta, au spus că să ne încălzim, am intrat dar nu este atât de cald. Este frig, frig.

Dar faptul că nu este ceva căldură da, dar măcar intră oamenii că înainte nici scaune nu erau și stăteau oamenii de la ora 03:00 dimineața.

Reprezentanții ghișeului care recepționează cererile ne-au spus că se lucrează fără pauză și fără zile de odinnă pentru a face față acestui proces. Întrebat de reporterul nostru de ce anul acesta a fost deschis doar un ghișeu, șefa Agenției Teritoriale de Asistență Socială, Lucia Dioneac, nu a putut să ne răspundă.

LUCIA DIONEAC, șefa Agenției Teritoriale de Asistență Socială Nord, Nord-Vest

Lucrează 15 specialiști aici, în ghișeul unic, doi specialiști din birou, suplimetar.

– Anul trecut câte ghișee au fost deschise pentru a putea depune cerere?

– Știți foarte bine că erau prin biblioteci primeau oamneii cereri, acum doar la noi și cei care nu se pot deplasa este grupa mobilă care merge pe la case, la beneficiari și îi înregistrează pe log.

– De ce anul trecut erau mai multe ghișee și anul acesta doar unul?

– Eu nu pot să răspund la asta.

Cererile de acordare a ajutorului pot fi făcute până pe 28 noiembrie. Până în prezent s-au înregistrat peste 300 de mii de cetățeni pentru a primi ajutor din partea statului. Menționăm că anul acesta autoritățile au înăsprit condițiile de acordare a compensațiilor la facturi.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE