Se pare că autoritățile Moldovei sunt nemulțumite și de acțiunile conducerii Georgiei. În acest context, la Ministerul de Externe a fost convocat și însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Georgiei în Moldova, David Bochorishvili. I-au fost exprimate nemulțumiri cu privire la declarațiile prim-ministrului georgian referitoare la alegerile din Moldova și la integrarea europeană.
Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Georgiei în Republica Moldova, David Bochorishvili, a fost convocat marți, 12 noiembrie, la sediul Ministerului Afacerilor Externe în legătură cu o serie de declarații recente cu referire la Republica Moldova ale prim- ministrului Georgiei, Irakli Kobakhidze, în marja Summit-ului Comunității Politice Europene, desfășurat la Budapesta.
„Însărcinatului cu afaceri al Ambasadei i-a fost transmisă nemulțumirea profundă a părții moldovenești cu privire la maniera deformată și neconformă în care premierul georgian abordează în discursul său public tematica integrării europene a Republicii Moldova și a procesului electoral din țara noastră”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.
Comunicând cu jurnaliștii la summitul Comunității Politice Europene despre încălcările de la alegerile parlamentare din Georgia, Kobahidze a menționat și țara noastră.
„Dacă trebuie să se investigheze alegerile undeva, de exemplu, atunci aceasta ar trebui să fie în Moldova. După cum vedeți, acolo nu se face nicio anchetă, deși în Moldova au avut loc încălcări destul de grave în timpul procesului electoral”, a declarat Kobakhidze.
Potrivit acestuia, în ciuda faptului că nimic de acest fel nu a fost înregistrat în Georgia la alegerile parlamentare din 26 octombrie, procuratura republicii totuși efectuează o investigație privind posibilele falsificări ale alegerilor.
De asemenea, la începutul lunii noiembrie, într-un interviu acordat canalului de televiziune „Pos TV”, Kobakhidze a vorbit despre diferențele uriașe dintre organizarea alegerilor în Georgia și Moldova: „Alegerile care au avut loc la noi și în Moldova sunt ca cerul și pământul, din punctul de vedere al competitivității, libertății alegerilor și a libertății împotriva manipulării”, a spus Kobakhidze.
Așa cum a subliniat prim-ministrul georgian, „în Moldova au fost candidați destul de influenți, care, sub un pretext artificial, nu au fost acceptați la înregistrarea în cursă”. El a considerat o nedreptate evidentă critica țărilor europene cu privire la alegerile din Georgia și evaluarea pozitivă a alegerilor din Moldova.
Situația similară, conform spuselor sale, se referă și la integrarea europeană, atunci când oficialii UE spun că Moldova merită să fie membru al Uniunii Europene, iar Georgia – nu, mai ales în contextul alegerilor și referendumului care au avut loc în țara noastră.
„Moldova nu a trecut testul democrației sub forma alegerilor care au avut loc. Au existat și alte cazuri în care candidații au fost eliminați de pe listă unul câte unul pe motive inventate. Moldova este pusă înaintea noastră. Moldova, care a organizat astfel de alegeri. Dacă sunt necesare declarații, ele trebuie să fie adresate Moldovei.
Pentru a exista dreptate, trebuie făcute declarații despre Moldova, care este membră a CSI, iar mai mult de jumătate din populația acestei țări se opune integrării europene”, a comentat declarația celor 13 țări ale Uniunii Europene, conform căreia procesul de integrare europeană al Georgiei a fost suspendat din cauza acțiunilor și politicii actualei guvernări, partidul „Visul Georgian”.