2.2 C
Chișinău

Republica Moldova se opune rezoluției ONU împotriva glorificării nazismului: Țara și-a schimbat poziția atunci când la conducere au venit PAS și Sandu

Republica Moldova a ajuns din nou pe lista țărilor care au votat la ONU împotriva rezoluției inițiate de Rusia și alte țări privind combaterea glorificării nazismului. Astfel, având în vedere dorința insistentă a autorităților de la Chișinău de a rescrie istoria celui de- al Doilea Război Mondial și de a anula Ziua Victoriei din 9 mai, această poziție a reprezentantului Moldovei la ONU nu este surprinzătoare.

Rezoluția privind combaterea glorificării nazismului, neonazismului, formelor moderne de rasism, xenofobie și intoleranță aferentă în cadrul Adunării Generale a ONU este adoptată anual din 2005. Anul acesta, documentul a fost pregătit de Rusia în colaborare cu 40 de țări. Rezoluția recomandă statelor „să ia măsuri specifice, inclusiv în domeniul legislativ și în domeniul educației, pentru a preveni o revizuire a istoriei și a rezultatelor celui de-al Doilea Război Mondial”.

De asemenea, condamnă incidentele legate de propaganda și glorificarea nazismului, recomandă interzicerea „oricărei comemorări ceremoniale” asociate cu nazismul și condamnă utilizarea materialelor educaționale care conțin propagandă a rasismului, discriminării și urii bazate pe origine etnică, naționalitate, religie sau credințe. Anul acesta, 116 state au votat pentru rezoluția de combatere a glorificării nazismului, 11 s-au abținut, iar 54 de țări, inclusiv Republica Moldova, s-au opus acesteia.

Modul în care s-a schimbat poziția Republicii Moldova în această problemă este foarte semnificativ. Din 2005, adică de când a început să fie adoptată rezoluția împotriva nazismului, neonazismului, rasismului și xenofobiei, reprezentantul Moldovei la ONU a susținut constant acest document. În 2009, atunci când la putere a venit „Alianța pentru Integrare Europeană”, Moldova a început să se abțină de la votul pentru condamnarea nazismului.

Prima dată a votat împotrivă în 2022, adică atunci când la putere se aflau deja președintele Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate. Iar acum, deja de trei ani consecutivi oficialii Chișinăului, prin reprezentantul său la ONU, refuză să condamne eroizarea nazismului și să lupte împotriva xenofobiei și rasismului.

Cu toate acestea, acest lucru nu este surprinzător. În 2018, actuala președinte Maia Sandu, într-o emisiune tv, l-a numit pe dictatorul român Ion Antonescu „o figură istorică despre care se poate spune și bine și rău”.

Această declarație a provocat apoi critici severe din partea unei varietăți de forțe. Iar în 2022, cu voturile PAS de guvernământ din republică, a fost votată o lege care interzice purtarea panglicii Sf. Gheorghe. Pentru aceasta, au fost aplicate amenzi care au variat de la 4,5 la 18 mii lei.

Deputații PAS au încercat să anuleze Ziua Victoriei pe 9 mai, redenumind această sărbătoare și mutând-o într-o altă zi, dar după proteste în masă și critici dure au abandonat această idee.

În actuala campanie electorală, susținătorii PAS au făcut declarații xenofobe în mod activ împotriva contracandidatului Maiei Sandu, Alexandre Stoianoglo, precum și a cetățenilor care l-au votat. Cu toate acestea, partidul de guvernământ și Maia Sandu nu au oprit aceste atacuri.

Șeful comitetului național de coordonare „Victoria”, Alexei Petrovici a calificat rezultatele votului la ONU „o rușine pentru diplomația moldovenească”.

ALEXEI PETROVICI, șeful Comitetului Național de Coordonare „Victoria”

Și mai grav este faptul că acest lucru se întâmplă în anul aniversării a 80 de ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupația romano-germană-fascistă și cu ocazia apropiatei aniversări a 80 de ani de la Victoria Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Toate acele mari sacrificii pe care poporul moldav le-a făcut în acest război teribil, adică 400.000 de civili care au fost omorâți de fasciști, mai mult de 70.000 de moldoveni care au murit luptând împotriva nazismului, toate acestea au fost din nou negare și profanare de către delegația Moldovei la ONU.

După astfel de acțiuni, nu trebuie să fim surprinși de svastica nazistă, care a apare din ce în ce mai des pe străzile țării: obiecte de cult și monumente, susține Petrovici.

Și activistul blocului „Victorie”, Iurii Vitneanschii a scris pe canalul său de Telegram că această poziție a reprezentantului Moldovei la ONU era previzibilă. “Ce altceva ne putem aștepta de la o țară în care atacurile fasciste sunt încurajate de conducerea țării, iar criminalii naziști sunt numiți eroi de către oficialii de vârf?

Geopolitica prevalează încă o dată asupra principiilor umane. Regimul „galben” încurajează la propriu neofasciștii, a căror agresiune am văzut-o după alegeri împotriva tuturor celor care s-au pronunțat împotriva Maiei Sandu. Societatea trebuie să fie unită, dar acest principiu nu este cunoscut de Sandu. Pentru președinta a existat întotdeauna „oameni buni” și toți ceilalți oameni…” consideră Iurii Vitneanschii.

IURII VITNEANSCHII, activist blocul “Victorie”

Ce altceva ne putem aștepta de la o țară în care atacurile fasciste sunt încurajate de conducerea țării, iar criminalii naziști sunt numiți eroi de către oficialii de vîrf? Geopolitica prevalează încă o dată asupra principiilor umane.

Regimul „galben” încurajează la propriu neofasciștii, a căror agresiune am văzut-o după alegeri împotriva tuturor celor care s-au pronunțat împotriva Maiei Sandu.

Societatea trebuie să fie unită, dar acest principiu nu este cunoscut de Sandu. Pentru președinta a existat întotdeauna „oameni buni” și toți ceilalți oameni…

 

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE