Autoritățile române intenționează să înăsprească regulile de comerț pentru legume și fructe provenite din gospodării. Astfel, în țara membră a Uniunii Europene, către care tinde și țara noastră agrară, gospodăriile care doresc să-și vândă o parte din produsele crescute în grădini și livezi vor trebui să fie înregistrate la organele sanitar- veterinare, să prezinte documente medicale și să respecte multe alte obligații.
Această știre a stârnit indignare printre cetățenii României. Perspectiva ca, în cazul integrării europene, o situație similară să apară și în Moldova îi îngrijorează și pe cetățenii noștri, căci pentru mulți, acest tip de comerț este singura salvare și oferă o șansă la supraviețuire.
În ciuda frigului și a ploii, piața centrală și zona adiacentă este plină de oameni. Totuși, numărul cumpărătorilor este mult mai mic decât al vânzătorilor. Printre comercianți predomină pensionarii. Aceștia vând diverse produse
– pere, mere, prune, nuci și verdeață
– toate de sezon și clar produse de casă. Ion Mișin are 72 de ani. Vine la piața centrală din Ialoveni de câteva ori pe săptămână.
Vinde tot ce cultivă cu mâinile sale pe o mică bucată de pământ: hrean, usturoi și câțiva dovleci. Cumpărătorii sunt puțini, recunoaște pensionarul, dar nu are de ales – trebuie să stea până la sfârșitul zilei ca să strângă măcar câțiva bani pentru facturile la serviciile comunale.
ION MIȘIN, pensionar
„Am venit aici ca să vând ceea ce avem acasă. Vând ca să pot plăti facturile la utilități, suntem pensionari, pensiile sunt mici. Am o pensie minimă de 2600 de lei, am muncit peste 40 de ani și acum primesc o pensie foarte mică. Trebuie să achit facturile, vine iarna, ne trebuie lemne, cărbune, vedeți situația. Vara trebuie să plătești mai puțin, dar iarna mult.”
Pentru Ion Mișin, la fel ca pentru mulți alții, acest comerț este singura salvare. După spusele bărbatului, dacă și în Moldova vor fi impuse standarde europene atât de stricte, așa cum se întâmplă acum în România, oamenii nu vor avea cum să supraviețuiască.
ION MIȘIN, pensionar
„Cred că va fi greu, pentru că omul nu poate obține certificat pentru fiecare produs. De exemplu, eu vând hrean, usturoi din grădina mea, dovleac, cum să fac certificat pentru fiecare? E imposibil. Nu e o soluție, nu putem face documente pentru toate. Poate vor deschide piața, ca să putem sta normal la tarabă. Piața se numește agricolă, dar se vând de toate.
Se vând produse georgiene, armenești, turcești, iar moldovenii nu au loc acolo. Nu putem merge acolo să vindem, iar de aici ne alungă, ne spun să mergem în piață, dar acolo nu sunt locuri. Toate locurile bune sunt ocupate, unde vin oamenii, unde putem vinde ceva.”
Alți comercianți de produse cultivate în gospodării, împărtășesc aceeași opinie. Ei recunosc că ies în stradă nu pentru că le este bine.
NATALIA, locuitoare a orașului Dubăsari
„E foarte greu, pentru mine va fi o problemă imensă, va trebui din nou să mă adresez la primărie, la toate instituțiile, să fac toate certificatele, e foarte greu. Și asta va face viața noastră și mai grea decât era până acum. Pentru toată lumea va fi o problemă. Înțeleg că legea e din Europa, dar oamenii din Moldova nu vor aceste legi.
Cred că va fi greu pentru toți. Prețurile sunt foarte mari la utilități, iar noi câștigăm foarte puțin, salariile sunt mici, pensiile mici, așa că e greu să trăiești. Problema principală este că nu avem locuri de muncă. Tinerii pleacă, pentru că nu au unde lucra, totul e închis, totul e distrus.”
MIHAIL, locuitor al orașului Chișinău
„Nu toți vor putea face aceste certificate, unii poate au o gospodărie mică, o bucată de pământ, și nu e nevoie să facă toate documentele. O bătrânică poate veni cu una, două găleți, aduce ceva de acasă să vândă. E o problemă, dacă obligă pe toată lumea, e o problemă.”
ZINAIDA, locuitoare a satului Pănășești
„Dacă eu am plantat un pom pe terenul meu, ce, nu pot să vând? Nu le cumpăr, nu le fur, sunt merele mele și pot să le vând. Pe vremuri erau locuri speciale, mergeam acolo, dar acum unde să mă duc?
– Ce pensie aveți?
-2400 de lei, nu primesc nimic în plus.
– E greu?
– Desigur, e greu, ce poți face cu 2400 de lei, nimic. Nici să plătești utilitățile nu ajunge, să te îmbraci, să mănânci.”
Desigur, în prezent nu se pune problema introducerii unor astfel de standarde europene pe teritoriul țării noastre. Însă oamenii se tem că, mai devreme sau mai târziu, acest lucru se va întâmpla.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în Moldova sunt puțin peste 1,3 milioane de gospodării, dintre care cel puțin 200 de mii sunt deja abandonate, iar numărul acestora continuă să crească.