10 C
Chișinău

Juristul Ion Dron consideră declarațiile despre cele 300 de mii de voturi cumpărate ca fiind nefondate și numește exemplu de corupție electorală chiar pe Maia Sandu

Declarația Maiei Sandu, conform căreia la alegerile prezidențiale și referendum s-ar fi încercat cumpărarea a peste 300.000 de voturi, este iresponsabilă. Opinia a fost exprimată de juristul Ion Dron, într-o intervenție la Canal 5. Potrivit acestuia, nu există dovezi care să susțină afirmațiile făcute de președintele țării.

Juristul Ion Dron contestă veridicitatea acuzațiilor reprezentanților puterii de cumpărare de voturi, având în vedere lipsa dovezilor. În plus, spune el, chiar dacă ar fi existat vreo manipulare a voturilor, aceasta ar fi putut fi doar în favoarea Maiei Sandu.

ION DRON, jurist

Prin urmare, în condițiile în care rivalul ei era unul așa cum se obișnuiește – de stânga, iar acolo își dădeau brânci 4-5 candidați, iar pe dreapta era dânsa de una singură, îi convenea să persiste acest fenomen.

Fie să spunem dacă nu în scară largă, dar și sporadic, fiindcă, până la urmă, ruperea de voturi mergea de la un candidat la altul care erau rivali pentru ea în turul doi. Mai mult, potrivit juristului, coruperea alegătorilor nu înseamnă doar bani în plic, ci și alte acțiuni, despre care spune că au fost practicate de echipa Maiei Sandu.

ION DRON, jurist

Drept exemplu de corupere a alegătorilor este chiar Maia Sandu cu toată gruparea ei care a făcut campanie electorală, fiindcă folosirea resurselor administrative tot este coruperea alegătorilor. Problema este că noi ne-am obișnuit că corupția este numai transmiterea de plic, iar începerea prioadei electorale, agitația propagandei înainte de termen, folosirea resurselor administrative fac parte tot din coruperea alegătorilor, lucru de indeletnicire pe care a avut-o și Maia Sandu.

Maia Sandu nu a venit cu o reacție la cele spuse de Dron, iar reprezentanții instituției prezidențiale nu ne-au răspuns pentru a comenta declarațiile. Menționăm că, în noaptea de după alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie 2024, Maia Sandu a spus că R. Moldova s-a confruntat cu „un atac fără precedent asupra democrației”, iar „grupări criminale împreună cu forțe străine” au încercat să „cumpere 300 de mii de voturi”. Sandu nu a adus însă nicio dovadă în acest sens. Nici instituțiile de drept nu au găsit astfel de dovezi.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE