6.6 C
Chișinău

Inflația în creștere: Banca Națională prognozează 5,2%, iar economistul Octavian Calmîc subliniază impactul asupra cetățenilor

Inflația este mai mare decât procentul prognozat de cinci la sută, iar creșterea PIB-ului este la nivelul unei marje de eroare. Astfel a fost evaluat raportul privind inflația, prezentat astăzi de guvernatoarea Băncii Naționale, Anca Dragu, de către fostul ministru al economiei, Octavian Calmîc.

Potrivit expertului, în timp ce autoritățile se laudă cu o „dinamică pozitivă”, prețurile la produsele și serviciile esențiale continuă să crească, iar economia, între timp, nu crește suficient încât oamenii să simtă o îmbunătățire. Despre toate acestea, pe rând, în reportajul nostru.

Guvernatoarea Băncii Naționale a prezentat ultimul raport privind inflația din acest an. Conform documentului, în septembrie inflația în țară a fost de 5,2%, cu 1,4% mai mare decât în iunie acestui an.

ANCA DRAGU, guvernatorul Băncii Naționale

„Rata anuală a inflației a crescut de la 3,8% în iunie 2024 la 5,2% în septembrie. Creșterea ratei inflației a fost dictată de anumite schimbări în unele sectoare. Printre acestea, seceta din acest an, care a dus la creșterea prețurilor la alimente.”

Potrivit Ancăi Dragu, creșterea PIB-ului a fost de 2,4%. Guvernatoarea a numit această tendință una pozitivă.

ANCA DRAGU, guvernatorul Băncii Naționale

„Despre creșterea economică. În al doilea trimestru al acestui an, PIB-ul a continuat să crească, înregistrând o creștere de 2,4%.

Dinamica pozitivă a fost susținută de cererea internă, atât din partea populației, în contextul creșterii veniturilor în termeni reali, cât și din partea agenților economici.”

Fostul ministru al economiei nu este de acord cu evaluarea pozitivă a nivelului inflației și a creșterii PIB-ului. Potrivit expertului, produsele și serviciile se scumpesc, lovind în primul rând în cetățenii de rând.

OCTAVIAN CALMÎC, fost ministru al Economiei

„Ce înseamnă această cifră pentru omul de rând? Un singur lucru – creșterea prețurilor, creșterea tarifelor, creșterea prețurilor la servicii și produse și așa mai departe.

De aceea, chiar dacă, potrivit politicii Băncii Naționale, aceștia mențin ținta de 5%, tot avem o inflație ridicată, care este legată de creșterea prețurilor la produse esențiale, mărfuri, alimente. Am văzut în statistici că în primele 9 luni ale acestui an cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat la fructe, legume, carne, produse lactate, inclusiv la pâine.”

În ceea ce privește creșterea PIB-ului de 2,4%, Calmîc a numit această dinamică una la nivel de marjă de eroare. Expertul este convins că oamenii nu vor simți o astfel de creștere.

OCTAVIAN CALMÎC, fost ministru al Economiei

„Este la nivel de marjă de eroare, deoarece în ultimii 4 ani am avut o scădere economică de aproape 10%.

Ceea ce am reușit să recuperăm anul trecut este 0,7%, anul acesta pe jumătate de an 2,2%, iar în al doilea trimestru 2,4%. Evident, există o prognoză că vom avea o mică creștere la nivel de marjă de eroare până la sfârșitul anului, dar pentru ca oamenii să simtă că economia crește, trebuie să asigurăm o creștere de cel puțin 10%.”

Conform previziunilor Băncii Naționale, în 2025 nivelul inflației va rămâne la aproximativ 5% și ar putea varia cu plus sau minus un procent și jumătate.

Totodată, în primul trimestru al anului 2025, reglementatorul prevede o inflație de 6,2%. Potrivit guvernatoarei Anca Dragu, acest indicator ar putea fi influențat negativ de situația geopolitică din Ucraina și Orientul Mijlociu.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE