4.4 C
Chișinău

Blocul ‘Victorie’ și PCRM se adresează la CEDO după ce Curtea Constituțională a respins suspendarea legii de închidere a posturilor TV

Legea în baza căreia Consiliul pentru Investiții a închis mai multe televiziuni, inclusiv Canal 5, nu va fi suspendată de Curtea Constituțională. Magistrații au refuzat să examineze articolele invocate pentru închiderea instituției media.

Decizia a fost luată după ce unii deputați din opoziție au solicitat verificarea constituționalității acestei legi. Inițiatorii sesizării au criticat hotărârea Înaltei Instanțe, acuzând că aceasta „a comis o nouă infracțiune”.

Curtea Constituțională a respins cererea deputaților din Blocul Victoriei, dar și celor din PCRM, de a suspenda și verifica legea care permite retragerea licențelor posturilor de televiziune. Potrivit deciziei Curții, „în urma examinării cauzei, ca urmare a votării, s-a înregistrat o paritate de voturi”, ceea ce a dus la sistarea procesului de examinare. Între timp, inițiatorii sesizării au comentat această decizie. Într-un comunicat de presă plasat de către

Blocul ”Victorie” se menționează că, ‘legea a fost criticată nu doar de blocul „Victorie” și de alte forțe de opoziție din țară. Au rămas nedumerite și organizațiile internaționale, inclusiv OSCE. Nu există mecanisme similare în țările democratice.
Instanța, în ciuda consecințelor catastrofale pentru sector și sute de oameni, a respins cererea opoziției și nu a suspendat legea.

Blocul „Victorie” este categoric împotriva unei astfel de hotărâri și va încerca să obțină asigurarea dreptului la libertatea de exprimare în Moldova. În timp ce posturile TV continuă să-și apere drepturile în instanțele din Moldova, intenționăm să ne adresăm cu acest caz fără precedent direct la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, au menționat reprezentanții blocului.

BLOCUL POLITIC ”VICTORIE”

”Legea a fost criticată nu doar de blocul „Victorie” și de alte forțe de opoziție din țară. Au rămas nedumerite și organizațiile internaționale, inclusiv OSCE. Nu există mecanisme similare în țările democratice. Instanța, în ciuda consecințelor catastrofale pentru sector și sute de oameni, a respins cererea opoziției și nu a suspendat legea.

Blocul „Victorie” este categoric împotriva unei astfel de hotărâri și va încerca să obțină asigurarea dreptului la libertatea de exprimare în Moldova. În timp ce posturile TV continuă să-și apere drepturile în instanțele din Moldova, intenționăm să ne adresăm cu acest caz fără precedent direct la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”.

La rândul său, Partidul Comuniștilor consideră că și de această dată, Curtea acționează în favoarea actualei guvernări și nu în conformitate cu legea.

DIANA CARAMAN, deputat PCRM

Este încă o infracțiune comisă de judecătorii Curții Constituționale. Și, în acest context, putem spune că Curtea Constituțională nu își îndeplinește funcțiile, în funcție de ceea ce le cere Constituția Republicii Moldova.

Acesta este un fapt foarte deprimant. Dacă le mai rămâne măcar puțină demnitate, atunci această componență a Curții Constituționale ar trebui să demisioneze și să elibereze aceste funcții pentru oamenii care știu ce este Constituția, care sunt gata să apere Constituția Republicii Moldova și toate normele care sunt descrise acolo.

Caraman mai spune că acțiunea de azi dovedește că Maia Sandu și reprezentanții guvernării actuale sunt mai preocupați să reducă la tăcere vocile opozante decât să abordeze problemele reale ale țării.

DIANA CARAMAN, deputat PCRM

Desigur, dacă privim retorica Maiei Sandu și a reprezentanților actualei puteri, observăm că aceștia sunt preocupați să închidă gura celor care se opun acțiunilor ilegale ale regimului actual, tuturor celor care se opun acestei situații din Republica Moldova.

Reprezentanții puterii se tem foarte mult de acest adevăr. Și în loc să rezolve cu adevărat problemele importante pentru dezvoltarea Republicii Moldova, pentru crearea unei păci și liniști în țară, ei sunt concentrați doar pe combaterea disidenței, pe combaterea acelora care au idei ce contravin opiniei lor și înțelegerii lor asupra situației din țară.

Acest consiliu nu este în drept să ia licențele posturilor. Unica instituție care poate să o facă este instanța de judecată și toate aceste decizii trebuie obligatoriu să treacă prin decizia instanței.

Deputații Blocului Victorie și cei ai PCRM susțin că se vor adresa cu acest caz fără precedent direct la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Menționăm că, în ultimii doi ani, autoritățile din Republica Moldova au suspendat sau retras licențele a 14 posturi de televiziune și au închis peste 50 de site-uri de știri sub diferite pretexte.

Opt Asociații din domeniul mass-media au semnalat că mecanismele legale utilizate pentru încetarea transmisiunilor fără o hotărâre judecătorească au fost considerate neconstituționale.

Închiderea acestor posturi TV a fost condamnată de numeroase organizații neguvernamentale, iar administrația Canal 5 nu a reușit până în prezent să obțină dreptate în instanță.

 

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE