6.6 C
Chișinău

Republica Moldova nu va adera la UE până în 2030: Anunțul făcut de Marta Kos, deputat în Parlamentul European

Republica Moldova nu va deveni membru al Uniunii Europene în următorii cinci ani, adică până în 2030, așa cum a promis Maia Sandu în campania electorală. Despre acest lucru a anunțat, în cadrul unor audieri din Parlamentul European, candidatul la postul de comisar european pentru extinderea UE, slovena Marta Kos.

Potrivit demnitarului, în această perioadă doar una sau două țări balcanice pot fi admise în Uniunea Europeană și, cel mai probabil, vor fi Muntenegru și Albania.

Moldova nu figurează pe listă. Indiferent cât de mult ar încerca autoritățile să convingă alegătorii că țara noastră ar putea deveni membră a Uniunii Europene până în 2030, nimeni nu ne așteaptă în UE.

Acest lucru a fost clar exprimat la sfârșitul săptămânii trecute, în timpul audierilor din Parlamentul European, când reprezentanta Sloveniei, Marta Kos, a obținut aprobarea pentru a fi confirmată în funcția de comisar european pentru extindere. În cadrul discursului său, Kos a dezvăluit, practic, planurile Uniunii Europene pentru extindere în următorii cinci ani.

MARTA KOS, candidat la postul pentru comisar european pentru extinderea UE.

În următorii cinci ani, șansele reale de aderare sunt pentru una sau două țări balcanice, cu care procesul de negociere ar putea fi finalizat. Cu Muntenegru, toate problemele de negociere ar putea fi încheiate până la sfârșitul anului 2026, iar cu Albania, până la sfârșitul anului 2027.

Nici Moldova, nici Ucraina, care, în urma evenimentelor geopolitice din iunie 2022, au obținut statutul de țări candidate pentru aderare, nu apar pe lista principalilor concurenți la extinderea Uniunii Europene.

Marta Kos a spus doar că „UE are datoria de a fi un aliat puternic al poporului Ucrainei”. În ceea ce privește Republica Moldova, viitorul comisar european pentru extindere a felicitat țara noastră pentru păstrarea drumului european și a declarat că intenționează să „ofere un impuls procesului de negociere în 2025”.

Mai mult ca atât, Kos a subliniat că, în ciuda noii situații geopolitice, în care acțiunile militare din Ucraina au adus din nou în prim-plan problema extinderii UE, aceasta se va realiza exclusiv „în funcție de merite”. De asemenea, conform spuselor sale, „statele care au depus cereri de aderare mai târziu nu trebuie să devină competitori pentru cele care au făcut acest lucru mai devreme”.

Amintim că, în programul său electoral la alegerile prezidențiale, Maia Sandu a promis alegătorilor „să pregătească țara pentru aderarea la Uniunea Europeană până în 2030”.
Pe aceeași bază a fost construit și referendumul, inițiat de aceasta, pentru modificarea Constituției în scopul integrării în Uniunea Europeană.

Alegerile au avut loc, iar Sandu, care a candidat în rolul salvatorului cursului european a câștigat, iar acum se dovedește că alegătorii au fost din nou atrași cu promisiuni goale și iluzii, ca de altfel, nu pentru prima dată.

După cum s-a dovedit, Moldova va primi prima tranșă din pachetul de împrumuturi și asistență în valoare de 1,8 miliarde de euro promis înainte de alegerile prezidențiale de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu mai devreme de șase luni, adică înainte de alegerile parlamentare.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE