5 C
Chișinău

Cea mai mică inimă artificială din lume, concepută de o echipă de studenți din Iași. Cum arată dispozitivul care poate salva vieți

O echipă de studenți, de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași, a proiectat cea mai mică inimă artificială din lume. Este destinată copiilor cu malformații cardiace care, în prezent, nicăieri în lume, nu beneficiază de un astfel de dispozitiv. Studenții vor participa cu acest prototip la o competiție internațională, în Japonia.

Moldomobila din Iași „Cea mai mică inimă artificială din lume este surpriza pe care o oferim anul acesta. Facem asta pentru că vrem să ajutăm persoanele care au nevoie, care au probleme cardiace”, spune Alexandru Pleșoianu, coordonator proiect.

Studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași și cercetătorii care îi coordonează au câștigat anul trecut o competiție în Statele Unite, cu prototipul unei inimi artificiale pentru adulți. Acum au reușit să creeze și o inimă artificială pentru copii. „Această inimă este proiectată pentru a fi utilă de la naștere, deci de la nou-născut, până la aproximativ 5 ani.

Este proiectată astfel încât să se adapteze și să își dezvolte geometria odată cu creșterea copilului”, explică Alexandru Pleșoianu. Fiecare om din echipă a avut rolul lui. Robert s-a ocupat de simulările pe calculator, astfel încât inima să reproducă fidel funcționarea cordului uman.

„Trebuie să faci procese de optimizare până ce ajungi la valoarea bună. Ce valoare caut eu e valoarea e debit. La pompa respectivă, debitul doream sa fie de 7,5 litri pe minut și cred că, în vreo săptămână de muncă, am ajuns și am optimizat-o”, spune Robert Gatman, student la UMF Iași.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE