5.5 C
Chișinău

Aprovizionarea cu gaz a Transnistriei rămâne incertă: Parlicov cere clarificări de la Gazprom pentru 2025

Mai întâi, declari triumfalist despre independența față de Gazprom, iar apoi bați pragul concernului rus și te bazezi pe Putin ca să nu rămâi fără electricitate ieftină, produsă cu gazul de la Moscova. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a recunoscut că problema aprovizionării cu gaze a regiunii Transnistrene prin căi alternative celor din Ucraina rămâne incertă, astfel se conturează o situație de pre-criză.


Până la sfârșitul anului 2024 mai sunt doar o lună și jumătate, iar Chișinăul nu are scenarii alternative pentru furnizarea gazului natural în Transnistria, pe un traseu diferit de cel prin Ucraina. Recent, prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, a confirmat că Kievul nu va prelungi contractul de tranzit al gazului rusesc după 1 ianuarie 2025. Astfel, pentru Chișinău, o problemă de importanță majoră este asigurarea cu gaz a regiunii transnistrene, unde se produce energie electrică ieftină pentru malul drept al Moldovei. Până nu demult, ministrul Energiei, Victor Parlicov susținea că totul este sub control și că există trasee alternative de furnizare a gazului prin Turcia.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei

Ceea ce înțelegem la momentul actual – așa cum a fost declarat – este că nu există premise pentru întreruperea livrărilor, chiar dacă la stația Sudja ar apărea vreo problemă sau dacă contractul expiră la 1 ianuarie. Acest lucru se datorează faptului că există trasee alternative de furnizare a gazului prin Turcia.

Au trecut două luni și iată că ministrul Parlicov vorbește deja despre creșterea incertitudinii și despre scenariul de criză iminentă.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei

Suntem deja cu un pas mai aproape de incertitudine, iar nivelul acesteia a crescut. Acum, la începutul lunii noiembrie, au fost licitații pentru rezervarea capacității de pompare prin gazoductul transbalcanic din Turcia în Moldova – și nimeni nu a rezervat volumele necesare. Aceasta înseamnă că Gazprom nu are în prezent nicio rută suplimentară, nicio capacitate rezervată de-a lungul acestui traseu de alternativă.

Adică, șeful Ministerului Energiei, ale cărui responsabilități includ asigurarea unei alimentări fiabile și stabile cu energie a țării, recunoaște deschis că el și subordonații săi au pierdut pur și simplu timp și nu este clar ce așteptau. Între timp, scenariul privind asigurarea consumatorilor cu energie electrică după 1 ianuarie 2025, conform spuselor lui Parlicov, devine unul de pre-criză. Iar acum, la Ministerul Energiei din Moldova se bat în ușile „Gazprom”- ului și se speră la Putin.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei

– Vreau să discut cu „Gazprom” din timp și vrem să-i înțelegem poziția în această privință. „Moldovagaz” a trimis o scrisoare – să vedem ce facem în scenariul în care nu va exista tranzit prin Ucraina. Deocamdată, nu am primit un răspuns.

Desigur, aș dori să primesc acest răspuns. – Am am vorbit deja și am pus această întrebare și domnului Putin la unul dintre forumuri, iar el a promis că „Gazprom” își va respecta toate obligațiile contractuale, chiar dacă tranzitul prin Ucraina nu va fi prelungit.

Victor Parlicov a declarat că nu și-ar dori să se trezească pe 31 decembrie și să afle că nu există gaz, și că trebuie să facă ceva. Șeful Ministerului Energiei a mai spus că o rută alternativă de furnizare ar putea fi tranzitul gazului prin Turcia, deși capacitățile pentru Moldova nu au fost încă rezervate. Totodată, transportul gazului rusesc prin Turcia va prelungi ruta și va crește costul livrării, ceea ce va influența tariful final pentru populație.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE