3.3 C
Chișinău

UE nu se va implica în politica internă a Moldovei: Mazeiks explică absența reacției la xenofobia din campania electorală

Referendumul constituțional al Maiei Sandu nu va produce efecte imediate în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Despre asta a declarat șeful delegației UE la Chișinău, Janis Mazeiks, la o emisiune în platoul TV8, referindu-se la rezultatul plebiscitului. Mazeiks s-a expus și asupra apelurilor venite din partea partidelor de opoziție de a reacționa la declarațiile xenofobe și a explicat de ce nu a venit cu o poziție în timpul campaniei.

În cazul în care rezultatul referendumului ar fi fost unul negativ, adică dacă populația ar fi votat împotriva apropierii de UE, acest lucru ar fi creat incertitudine cu privire la viitorul integrării, ceea ce ar fi putut împiedica progresul clar și stabil al țării pe calea europeană. O spune ambasadorul UE în Moldova, Janis Mazeiks.

Răspunzând la întrebarea despre efectele pe care le poate avea referendumul desfășurat în Moldova pentru modificarea Constituției, reprezentantul UE în Moldova, Janis Mzeiks, a spus clar că nu vor exista efecte. De asemenea, el a subliniat că a răspuns deja la această întrebare anterior și că, de atunci, nimic nu s-a schimbat.

JANIS MAZEIKS, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova

-Din partea Uniunii Europene urmează niște lucruri imediate care se vor întâmpla? -Nu neapărat. Mi s-a mai pus această întrebare despre valoarea adăugată a acestui referendum, am avut întrebarea înainte de referendum am spus-o atunci și zic și acum că, mai degrabă, e vorba de certitudinea pentru a te apropia de aderarea la UE. Republica Moldova este deja pe calea bună, potrivită și ceea ce ar putea să se fi întâmplat în cazul unui vot negativ, am fi intrat într-o zonă a incertitudinii.

Astfel, reprezentantul UE în Moldova a infirmat, de fapt, declarațiile Maiei Sandu și ale reprezentanților PAS din timpul campaniei electorale, referitoare la „importanța crucială” a acestui plebiscit. Reamintim că mulți experți independenți au subliniat că referendumul pentru modificarea Constituției este dorit de autorități doar pentru a putea modifica legea supremă a țării cu o majoritate simplă, pentru a-și atinge propriile scopuri politice.

De fapt, rezultatul din țară a fost unul negativ, doar 8 raioane din 32 votând pentru aderarea Moldovei la UE, restul 24 au fost împotrivă. Voturile care au schimbat cursul au venit din diaspora, cea care nu participă, de rând cu restul cetățenilor, cu mici excepții, la rambursarea datoriilor țării sau la achitarea impozitelor. Șeful delegației UE la Chișinău a explicat și de ce nu a venit cu o reacție la apelurile din partea mai multor partide și politicieni de opoziție cu privire la declarațiile xenofobe din timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale.

JANIS MAZEIKS, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova

Noi nu avem intenția să ne implicăm, să fim parte a proceselor politice sau discuțiilor politice. Acesta este domeniul de competență a politicienilor, de aceea trebuie să ne uităm un pic așa cu un ochi critic la diferite declarații. Este foarte important, de asemenea, să spunem că noi suntem împotriva oricăror declarații de natură xenofobă. Au fost niște declarații inacceptabile în timpul campaniei electorale și acest lucru s-a manifestat în mai multe feluri.

O declară reprezentantul comunității de țări care, fără dovezi, la cererea autorităților din Moldova, au impus sancțiuni împotriva opozanților lui Sandu, plătesc lupta împotriva unei propagande inexistente, dar acum au decis să nu se implice.

În plus, oficialii UE au vizitat în mod repetat Moldova în timpul campaniei electorale, exprimându-și sprijinul față de un anumit candidat electoral și promițând asistență financiară. Parlamentul European a adoptat o declarație de condamnare a intervenției Rusiei, fără a aduce argumente și bazându-se doar pe afirmațiile autorităților moldovenești. Toate acestea pot fi considerate, fără îndoială, ca o formă de intervenție în treburile interne ale țării. Însă, atunci când a fost vorba de a reacționa critic față de acțiunile susținătorilor Maiei Sandu, UE a decis să nu se implice.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE