10 C
Chișinău

Noua metodă de acordare a compensațiilor: „Ajutorul la contor” se transformă în bani și nu va ajunge la toți

În sezonul de încălzire 2024-2025, compensațiile vor fi acordate direct consumatorilor cu venituri reduse, sub formă de plată monetară. Proiectul de lege a fost susținut în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului, cu votul a 57 de deputați, unimedia.info

„Potrivit documentului, Guvernul va stabili metoda de calcul pentru valoarea compensațiilor consumatorilor vulnerabili în baza criteriilor și informațiilor din Sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică”.

O altă prevedere se referă la simplificarea administrării sistemului de compensații, ceea ce va contribui la reducerea sarcinii administrative a furnizorilor de energie care gestionau anterior calcularea și aplicarea compensațiilor și va oferi mai multă transparență în privința alocării compensațiilor. Ministerul Muncii și Protecției Sociale va fi instituția responsabilă de stabilirea și calcularea compensațiilor, asigurând un proces mai raționalizat și mai eficient. Mai exact, plata compensației la energie sub formă de plată monetară către solicitanți va fi efectuată de către Casa Națională de Asigurări Sociale prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice Mpay.

În acest sezon, nu va fi utilizată noțiunea de categorie de vulnerabilitate energetică. Compensația va fi calculată pe baza vulnerabilității energetice specifice fiecărei gospodării în parte. Totodată, gospodăriile vor fi încurajate să utilizeze energia mai eficient, deoarece fondurile necheltuite din compensații pot fi redirecționare către alte necesități.

Inițiativa legislativă de modificare a Legii privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice aparține unui grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Modificările propuse vor contribui la reducerea sarcinii administrative a furnizorilor de energie, la îmbunătățirea transparenței în distribuția fondurilor publice, la promovarea eficienței energetice.

Proiectul urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua”, au declarat deputații în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului.

Moldovenii care doresc „ajutor la contor” se pot înregistra, începând de astăzi, pe site-ul compensatii.gov.md, pentru a solicita compensații la factură pentru lunile noiembrie-martie. Cei care nu au posibilitatea să se înregistreze online o pot face prin intermediul asistentului social, până pe data de 28 noiembrie 2024.

Cetățenii cu venituri mici vor beneficia de compensații și în acest sezon de încălzire, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. „Toti cei care doresc vor trebui să se înscrie în sistemul de compensații, care va fi lansat la începutul lunii noiembrie, după care, în dependență de nivelul de venituri, membrii componenței din gospodării și familie, aceștia vor beneficia de o compensație”, a precizat ministrul, care în aprilie declara că „programul a fost unul anti-criză și că speră că tariful va coborî”.

Totodată, se înăspresc regulile pentru cei care vor compensații la facturi. Solicitanții vor fi verificați minuțios dacă locuiesc efectiv în Moldova.

În aprilie 2024, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, afirma că în următorul sezon de încălzire, autoritățile vor reveni la modelul clasic de compensații pentru perioada rece a anului. „Vom avea doar compensații monetare. Urmează să vedem formatul”, a declarat atunci ministrul.

La 1 noiembrie 2023 s-a dat startul înregistrării la programul „Ajutor la contor”. Astfel, pentru a beneficia de compensații la energie, consumatorii casnici urmau să completeze cererea online, până pe 25 noiembrie 2023, indiferent dacă s-au înregistrat sau nu în sistem anul trecut. Mai mult, în 2023 au fost impuse noi reguli.

Ajutorul pentru perioada rece a anului (APRA) a fost integrat în Programul guvernamental „Ajutor la contor”, care se axează pe oferirea de compensații pentru costurile energetice. Astfel, anul acesta a fost pus pus în aplicare un mecanism unificat de compensare, ce include compensații aplicate direct în facturi pentru familiile care se încălzesc cu energie termică, gaz sau energie electrică, precum și un ajutor financiar sub formă de plată monetară lunară, pentru familiile care utilizează combustibili solizi, anunța atunci Ministerul Muncii.

Guvernul a completat sistemul de acordare a compensațiilor pentru facturi cu două categorii noi de vulnerabilitate energetică. Este vorba despre categoria primară și maximă, modificările urmând să permită oferirea unei compensații mai mari pentru cele mai vulnerabile gospodării, au anunțat responsabilii.

Astfel, pentru sezonul trecut de încălzire au existat 7 categorii de vulnerabilitate energetică: primară, extremă, foarte ridicată, ridicată, medie, scăzută și fără vulnerabilitate.

În septembrie 2023, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a declarat că în acea iarnă vor fi mai puține resurse financiare pentru compensarea facturilor la resursele energetice. „Nu sunt resursele pe care le-am avut la începutul perioadei rece a anului trecut. Am avut susținere din partea partenerilor, în acest an suportul a fost redirecționat în alte direcții”, a menționat Buzu.

În 2022, Guvernul Republicii Moldova a alocat cinci miliarde de lei pentru susținerea populației și compensarea facturilor pentru gaze naturale, energie termică și energie electrică în perioada rece a anului, noiembrie 2022 – martie 2023.

Moldovenii au primit compensații la factura de gaz și încălzire în funcție de categoria de vulnerabilitate din care au făcut parte.

Beneficiarii de compensații la facturi pentru perioada rece a anului au fost verificați cu ajutorul sistemelor informaționale ale FISC, ale Casei Naționale de Asigurări Sociale, dar și accesând datele Cadastru.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE