6.6 C
Chișinău

Experții politici explică impactul victoriei lui Trump asupra Moldovei: Regimul Sandu-PAS riscă pierderea finanțării externe și sprijinului din partea UE și SUA

Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA a provocat o adevărată panică nu doar în Uniunea Europeană, ci și în rândurile regimului Sandu-PAS. Și într-adevăr, există motive serioase de îngrijorare. Puterea actuală din Moldova este compusă în mare parte din persoane provenite din rețeaua ONG-urilor, care, în schimbul influenței asupra politicii externe și interne a țării, au beneficiat de finanțare occidentală, cu implicarea administrației democrate anterioare de la Casa Albă. Acum, accesul la aceste fonduri ar putea fi blocat, spun experții. În plus, UE este de asemenea tulburată de riscul reducerii ajutorului financiar din partea Washingtonului pentru statele membre. Astfel, obținerea de către regimul Sandu-PAS a banilor promiși de Ursula von der Leyen ar putea deveni o mare incertitudine pentru Moldova. În concluzie, lucrurile par să nu decurgă așa cum ar trebui… Despre consecințele rezultatului alegerilor din SUA pentru Moldova, în reportajul ce urmează.

Analistul politic Dumitru Ciubașenco a declarat în emisiunea „Puls” de la Canal 5 că victoria lui Donald Trump a provocat o adevărată panică în Uniunea Europeană, din cauza temerilor legate de posibila reducere a ajutorului financiar acordat anterior de SUA țărilor UE, inclusiv pentru războiul din Ucraina.

Acest lucru va avea consecințe directe și indirecte asupra regimului Sandu-PAS, consideră expertul.

DUMITRU CIUBAȘENCO, analist politic

„Va avea un impact. Atât direct, cât și indirect, asupra ceea ce se va întâmpla la noi. Săptămâna trecută, comentând rezultatul alegerilor din Moldova, Adrian Severin, fost ministru de externe al României și fost deputat al Parlamentului European, a declarat că Maia Sandu reprezintă așa-numitul Talibanul global liberal, al cărui centru este la Washington, în jurul Partidului Democrat. În Europa există de multă vreme o panică autentică, că America va retrage umbrela sa de securitate deasupra Europei. Există opinia că Trump va reduce acest sprijin pentru Uniunea Europeană și, în cel mai bun caz, îi va obliga pe europeni să plătească pentru toate acestea.”

Un alt punct important pe care Dumitru Ciubașenco l-a subliniat este că, dacă începe un proces de negocieri de pace în Ucraina sau conflictul va fi înghețat, acest lucru va avea de asemenea un impact major asupra țării noastre. Mai mult, acesta nu a exclus că, din cauza schimbării administrației de la Casa Albă, UE, care trece și ea printr-o criză economică profundă, ar putea nu doar să refuze acordarea ajutorului financiar promis de 1,8 miliarde de euro Moldovei, anunțat de Ursula von der Leyen în plină campanie electorală a Maiei Sandu, ci chiar să șantajeze cu această asistență.

DUMITRU CIUBAȘENCO, analist politic

„Încerc să înțeleg despre ce bani este vorba, care vin de la UE și în mod concret, pe ce canale, prin ce bănci, care sunt credite, care sunt sprijin bugetar, care sunt granturi, ce se îndreaptă către societatea civilă, ce se alocă consultanților Uniunii Europene.

Această informație este secretizată. Există suspiciuni că cea mai mare parte din aceste fonduri sunt folosite de ei pentru propriul interes, pentru consultanții lor, această rețea de ONG-uri și credite. Chiar și în aceste condiții, un deputat român din Parlamentul European a declarat că prima tranșă ar putea fi acordată înainte de alegerile parlamentare. Și doar dacă se va vedea că vor câștiga forțele politice ‘corecte’. Este un șantaj clar, o formă de corupție, în esență.”

La rândul său, politologul Zurab Todua consideră de asemenea că rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA nu aduc nimic bun pentru rețeaua de ONG-uri din Moldova, care, în esență, a devenit o castă aparte și care influențează semnificativ politica internă și externă a țării pe bani occidentali.

ZURAB TODUA, politolog

„Nu este surprinzătoare dezamăgirea unor politicieni europeni și a unor politicieni din Moldova, care mizau pe continuitatea cursului american în privința Moldovei. Da, vor fi schimbări. Va exista o anumită corecție de curs, va fi mai mult pragmatism, o dorință de a urmări unde merg banii contribuabililor americani, și nu va mai fi ca înainte. Vine un politician și spune: vă dăm un miliard de dolari. Sau vin niște politicieni și spun: aveți ONG-uri bune, oameni ‘buni’, haideți să vă dăm granturi, lucrați. Acum se va urmări mai strict unde merg acești bani și în ce măsură se îndreaptă către scopurile stabilite. Și dacă o parte din aceste fonduri nu ajunge la îmbogățirea personală a acestei caste. Putem spune că în Moldova și în multe alte țări din CSI și din Europa de Est s-a format o întreagă clasă de lucrători ai ONG-urilor. Nu sunt doar 100 de oameni, chiar și în aceeași Georgie – sunt mii, chiar zeci de mii de persoane care beneficiază de fonduri prin aceste ONG-uri și care au încercat să destabilizeze situația după alegerile parlamentare. Știm ce rol au jucat aceiași angajați ai ONG-urilor, de exemplu, în evenimentele din 7 aprilie 2009.”

Politologul Victor Josu este convins că schimbarea administrației din SUA ar putea afecta sprijinul pentru diverse ONG- uri: bugetele acestora vor deveni probabil mai modeste, iar personalul mai restrâns.

VICTOR JOSU, politolog

„Trump nu va mai arunca banii în stânga și în dreapta pentru a susține armata de ‘consumatori de granturi’ la nivel mondial, așa cum făceau democrații. Știe să numere banii, este om de afaceri, ce altceva să te aștepți de la el? De altfel, și în Senat majoritatea va fi la republicani. Iar Senatul distribuie fondurile. Iar locurile bugetare din Moldova sunt deja de mult împărțite între rudele elitei de la putere. Bugetul, ca și plăcinta – oricum ai împărți-o, nu ajunge la toată lumea. Până la urmă, va fi chiar păcat de ONG-iști. Sunt deranjanți și joacă după cum li se cântă, dar totuși sunt ai noștri.”

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat pentru postul nostru de televiziune că SUA nu vor mai acorda aceeași atenție țărilor ca Moldova. În acest sens, sprijinul imagistic și politic pentru regimul de la putere va scădea.

VLADIMIR VORONIN, lider PCRM

„Nu cred că prima preocupare a lui Trump va fi Moldova și treburile noastre interne. Cred că acest aspect va intra în secțiunea numită de analiști ‘geopolitică’. În primul rând, toți am auzit și citit că el promite să oprească războiul din Ucraina în cel mai scurt timp. Mi- aș dori să înceapă cu acest lucru.”

Totodată, politicianul a subliniat că autoritățile din Moldova trebuie să învețe să-și rezolve problemele interne și să dezvolte economia fără a se baza pe partenerii externi, ghidându-se exclusiv după interesele naționale. De la sine, am dori să adăugăm că nu ne putem aștepta la ceva similar de la Sandu-PAS și este greu de crezut că regimul se va trezi. Din păcate pentru cetățenii Republicii Moldova.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE