3.9 C
Chișinău

Asociația „Republica”: Referendumul și alegerile prezidențiale au avut loc cu numeroase încălcări din partea autorităților. Intenționăm să contestăm rezultatele în instanță

Referendumul și alegerile prezidențiale au avut loc cu numeroase încălcări din partea autorităților. Printre acestea se numără presiunea asupra alegătorilor și concurenților, utilizarea resurselor administrative și încălcarea legii de bază a țării. De această părere sunt reprezentanții Asociației Obștești „Republica”. Ei intenționează să atace în judecată rezultatele referendumului și ale alegerilor.

Referendumul și alegerile prezidențiale s-au desfășurat într- o atmosferă de manipulare și presiune. Despre aceasta a declarat președintele Asociației Obștești „Republica”, Anatolii Dubrovschii.

Acesta a remarcat, de asemenea, un nivel fără precedent de cenzură din partea autorităților, în timpul campaniei electorale.

ANATOLII DUBROVSCHII președintele asociației obștești „Republica”

Ambele cazuri, alegerea a fost compromisă cu mult timp înainte de a fi demarată campania electorală. Contrar articolului 34 din Constituție, privind dreptul la informare, sub pretextul unei pretins război ghibrid s-a aplicat cenzura și a fost închise 15 posturi TV și 30 de studii informaționale. Principalul este că fără un veridict a instanței judecătorești, așa cum o cer Constituția și Legislația Republicii Moldova.

Șeful asociației consideră că întreaga campanie electorală s-a desfășurat pe fondul presiunii fără precedent din partea forțelor de securitate și a autorităților de guvernământ împotriva candidaților opoziției, în plus, PAS și Sandu au folosit activ resursele administrative.

Chiar din momentul colectării semnăturilor pentru listele de subscripție s-a constatat intervenția directă a poliției și procuraturii fără suport legal pentru a submina efortul opoziției, arestarea ziarelor, piedici în întâlnirea cu alegătorii, cazul candidatei Victoria Furtună la Nisporeni, confiscarea mijloacelor financiare a echipamentului și crearea obstacolelor pentru proteste în stradă.

Discriminarea pe criterii etnice și religioase a fost prezentă atât în primul tur, cât și al doilea tur al alegerilor prezidențiale. La fel, și în timpul referendumului, spune președintele comunității găgăuze.

NICOLAI TERZI, președintele comunității găgăuze în RM

Au existat încercări de a incita la ură etnică. Probabil ați observat că cu o săptămână înainte de alegeri au început atacuri active asupra lui Stoianoglo, inclusiv în calitate de reprezentant al poporului găgăuz. Reprezentanții presei, aflate în subordinea autorităților centrale, reprezentanții partidului puterii și alte personalități dubioase care reprezintă ONG-uri, au început să eticheteze activ poporul găgăuz, întregul popor.

Fostul ministru al Securității Naționale, Anatolie Plugaru, spune că referendumul pentru schimbarea Constituției nu poate fi recunoscut ca valabil, întrucât la el au participat jumătate din numărul cetățenilor, nu atât cât prevede legea. În ceea ce privește decizia Comisiei Electorale Centrale și a Curții Constituționale de a recunoaște aceste rezultate nu este altceva decât o infracțiune.

ANATOLII PLUGARU, membru al asociației „Republica”, fost ministru al Securității Naționale

Un referendum Constituțional trece doar în cazul când pentru întrebarea pusă la referendum au votat nu mai puțin de jumătate din numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale.

Curtea Constituțională împreună cu Comisia Electorală Centrale a săvârșit o mare crimă. Au spus o mare minciună, crima este monstruoasă pentru că, a recunoaște valabil, a recunoaște un referendum care nu a avut loc în sensul Constituțional a codului care nu a trecut. Asta înseamnă crimă.

Amintim că, majoritatea parlamentară a modificat legislația, coborând pragul de participare la referendumul din 20 octombrie până la 33% și asigurând astfel posibilitatea de a lua o decizie cu un număr mai mic de voturi.

Reprezentanții Asociației au declarat că, în viitorul apropiat, intenționează, împreună cu colegii din alte organizații publice, să atace în instanță rezultatele referendumului și ale alegerilor prezidențiale. Dacă cererea nu va fi acceptată, aceștia se vor adresa instituțiilor juridice internaționale.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE