Reprezentanții opoziției și ai societății civile cer dreptate și au trimis o scrisoare deschisă către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, ONU, Parlamentul European și alte instituții internaționale, solicitându-le să condamne falsificarea rezultatelor referendumului privind modificările Constituției.
„Condamnarea dumneavoastră fermă a unor astfel de acțiuni va transmite un semnal important nu numai cetățenilor Republicii Moldova, ci și tuturor celor care cred în corectitudinea și transparența proceselor democratice”, se arată în scrisoare.
Reprezentanții partidelor politice din Republica Moldova și ai societății civile s-au adresat comunității internaționale cu o scrisoare deschisă. Prin aceasta, ei constată încălcări grave ale Comisiei Electorale Centrale și ale Curții Constituționali, în procesul prelucrării și aprobării rezultatelor referendumului constituțional republican din 20 octombrie 2024.
Autorii contestației consideră că membrii Comisiei Electorale Centrale și ai Curții Constituționale au manipulat date importante pentru a obține un rezultat benefic autorităților. De asemenea, ei atrag atenția asupra faptului că Articolul 208 din Codul Electoral „cere ca procentul final de susținere pentru modificarea Constituției să fie calculat din numărul de alegători care au participat la vot.
Acest număr, potrivit datelor oficiale și protocolul CEC, a fost de 1.531.392 de alegători. Cu toate acestea, CEC și Curtea Constituțională au denaturat în mod deliberat datele la calcularea procentului de voturi din numărul de buletine de vot recunoscute ca valabile – 1.488.874, ceea ce le-a permis să susțină că referendumul ar fi fost sprijinit de majoritatea cetățenilor.
⦁ Articolul 208 din Codul Electoral „cere ca procentul final de susținere pentru modificarea Constituției să fie calculat din numărul de alegători care au participat la vot. Acest număr, potrivit datelor oficiale și protocolul CEC, a fost de 1.531.392 de alegători.
Cu toate acestea, CEC și Curtea Constituțională au denaturat în mod deliberat datele la calcularea procentului de voturi din numărul de buletine de vot recunoscute ca valabile – 1.488.874, ceea ce le-a permis să susțină că referendumul ar fi fost sprijinit de majoritatea cetățenilor.”.
Potrivit autorilor contestației, rezultatul real al susținerii modificărilor, calculat în conformitate cu legislația, a fost de 48,9%, ceea ce nu atinge pragul necesar pentru modificarea Constituției.
Cu toate acestea, CEC a publicat date bazate pe procentul de voturi ăașa-zise „valide”, care au permis ca sprijinul să fie umflat în mod artificial pânî la 50,35%, minimul necesar pentru a fi făcute modificările. Scrisoarea mai notează că rezultatele referendumului au fost aprobate de patru dintre cei șase membri ai Curții Constituționale, inclusiv „cei care au legături cu partidul de guvernământ și cu președintele”.
„Acest fals de-a dreptul a fost posibil datorită politizării justiției, care aduce prejudicii semnificative standardelor democratice, ordinii constituționale a Republicii Moldova și subminează încrederea publicului în justiție”, avertizează autorii recursului. Ca unul dintre argumente, aceștia invocă faptul că reprezentanții opoziției, care au fost participanți oficiali la referendum, au fost lipsiți de dreptul de a participa la ședința Curții Constituționale pe problema rezultatelor referendumului.
„Este un caz fără precedent în istoria Republicii Moldova, când participanții la referendum care au depus plângeri oficiale cu privire la rezultatele votului nu au avut voie să participe la proces”, subliniază documentul.
Apelul adresat șefilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Parlamentului European, ONU, OSCE, Grupului de state împotriva corupției, precum și Comisarului pentru drepturile omului al Consiliului Europei conține patru cereri:
Condamarea cu fermitate a acțiunilor Comisiei Electorale Centrale și ale Curții Constituționale a Republicii Moldova pentru încălcările comise, subminând principiile transparenței și integrității procesului electoral.
Realizarea unei evaluări independente a rezultatelor referendumului și a procedurilor de aprobare a acestora, precum și furnizarea de recomandări pentru asigurarea drepturilor cetățenilor la libera exprimare a voinței. Monitorizarea și auditul internațional al reglementărilor Republicii Moldova pentru asigurarea independenței organelor electorale și judiciare.
Asiguraea sprijinului și protecției reprezentanților opoziției și a celorlalți participanți la referendum în dreptul lor la un proces echitabil și participarea la ședințele de judecată cu privire la interesele lor.
1. Condamarea cu fermitate a acțiunilor Comisiei Electorale Centrale și ale Curții Constituționale a Republicii Moldova pentru încălcările comise, subminând principiile transparenței și integrității procesului electoral.
1. Realizarea unei evaluări independente a rezultatelor referendumului și a procedurilor de aprobare a acestora, precum și furnizarea de recomandări pentru asigurarea drepturilor cetățenilor la libera exprimare a voinței.
1. Monitorizarea și auditul internațional al reglementărilor Republicii Moldova pentru asigurarea independenței organelor electorale și judiciare.
1. Asiguraea sprijinului și protecției reprezentanților opoziției și a celorlalți participanți la referendum în dreptul lor la un proces echitabil și participarea la ședințele de judecată cu privire la interesele lor
Printre cei care au semnat adreasarea se numără al treilea președinte al Republicii Moldova, președintele PCRM Vladimir Voronin, ex-premierul Vasile Tarlev, precum și fostul judecător al curții Constituționale Dumitru Pulbere