10 C
Chișinău

Guvernul alocă 36 milioane pentru stimularea funcționarilor implicați în negocierile de aderare la UE, în ciuda rezultatelor negative de la referendum

Procesul de integrare europeană continuă să scoată bani din bugetul de stat. 36 milioane de lei vor fi oferiți în plus la salariile angajaților ministerelor, ai unor agenții și alte instituții, responsabile de realizarea sarcinilor prioritare în contextul implementării cerințelor de aderare la Uniunea Europeană.

În total, este vorba de 44 unități cu un număr de peste 1.000 de angajați, care vor primi sporuri suplimentare, aprobate de Cabinetul condus de Dorin Recean.

Procesul de integrare europeană continuă să scoată bani din bugetul de stat. 36 milioane de lei vor fi oferiți în plus la salariile angajaților ministerelor, ai unor agenții și alte instituții, responsabile de realizarea sarcinilor prioritare în contextul implementării cerințelor de aderare la Uniunea Europeană. În total, este vorba de 44 unități cu un număr de peste 1.000 de angajați, care vor primi sporuri suplimentare, aprobate de Cabinetul condus de Dorin Recean.

Secretarul general al Guvernului, Artur Mija, a explicat că, adausuri de 50 la sută la salariu vor primi 1056 de angajați – 606 cu funcții de conducere și 450 cu funcții de execuție din 43 de autorități publice.

RO ARTUR MIJA, secretar de stat al Guvernului

– Stimați colegi, Integrarea Europeană a Republicii Moldova este prioritatea noastră de țară și obiectivul strategic al Guvernului. Practic și tehnic, procesul de integrare este asigurat de funcționari din cadrul autorităților publice.

Aceștia realizează sarcini complexe, lucrează pe capitole de negociere și pregătesc Republica Moldova pentru aderarea la UE. Astăzi, aprobăm lista autorităților și numărul personalului care va beneficia de un spor salarial pentru activitatea aferentă parcursului nostru european.

– Rog, susținerea proiectului cu număr unic 898.

– Vă rog, să susținem stimați colegi! Împotrivă, abțineri nu sunt!

Calculele ar fi arătat că pentru toată lumea implicată este nevoie de 36 milioane de lei, potrivit comunicatorului Executivului, Daniel Vodă. Acesta a declarat pentru Canal 5 că nu vor veni bani suplimentari, suma necesară fiind luată din bugetul de stat.

DANIEL VODĂ, purtător de cuvânt al Guvernului 40.58-41.20 – Bugetul este respectiv planificat, nu sunt resurse suplimentare, el a fost gândit inclusiv la rectificare. Banii sunt din resurse publice și acest supliment vine țintit la oamenii care au făcut efort extra. Deci, nu vorbim de toți funcționarii, vorbim despre un număr de funcționari direct implicați în procesul de negociere și discuție a agendei de Integrare Europeană.

Daniel Vodă a mai menționat că s-a luat această decizie pentru a motiva oamenii să rămână în serviciul public, să continue agenda de reforme solicitate de cetățeni și să contribuie la politici eficiente, calitative și în conformitate cu standardele care sunt aplicate și în legislația europeană.

Amintim că, Moldova a spus ”NU” la referendumul pentru aderare la Uniunea Europeană. Un scor zdrobitor împotriva schimbării Constituției a fost înregistrat în țară, unde doar opt raioane au zis ”DA”, iar alte 24 au votat împotrivă.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE