Locuitorii Chișinăului stau la coadă la birourile Direcției asistență socială pentru a solicita compensații pentru această iarnă. Deși această procedură poate fi făcută de acasă, nu toată lumea are un smartphone sau un computer pentru a aplica online. Jurnaliștii noștri au aflat ce documente trebuie depuse la serviciul social și cine poate conta pe compensații în sezonul rece.
Birourile serviciului social încep să lucreze la ora 8 dimineața și, de regulă, la această oră este deja aglomerat. Acum, că a început perioada de depunere a cererilor pentru compensații, majoritatea oamenilor vin la serviciul sociale anume pentru asta.
VALENTINA BRIHUNEȚ, șef, Direcția Asistență Socială, Buiucani
„Oamenii se adresează la oficiile direcției de asistență socială în diferite sectoare. Trebuie să aducă acte de identitate, atât solicitantul, cât și restul familiei, inclusiv copiii minori, aici este nevoie de certificatul de naștere. De asemenea, este necesar să se prezinte facturile pentru lumină, încălzire și gaz. Cu aceste documente ne înregistrăm în sistemul de compensare. De asemenea, vor fi întrebări cu privire la veniturile familiei pentru perioada mai – octombrie 2024.”
Tot ceea ce face serviciul social este să ajute la înregistrarea în sistemul unificat compensatii.gov.md. Sistemul în sine decide deja dacă o persoană are dreptul la compensații și în ce sumă. Această procedură poate fi făcută de acasă, dacă aveți acces la internet și un gadget cu conexiune la rețea, dar cetățenii încă apelează la asistenții sociali pentru că le este teamă să nu facă o greșeală.
VALENTINA BRIHUNEȚ, șef, Direcția Asistență Socială, Buiucani
„Până pe 28 noiembrie, oamenii au timp să se înregistreze. Începând cu luna decembrie, persoanele care au reușit să obțină compensații i vor începe să le primească. În acest an, plățile vor putea fi efectuate la oficiile poștale sau direct pe cardul social. În plus, în acest an există o nouă posibilitate de a primi compensații direct pe orice card bancar, pentru aceasta trebuie să furnizați codul IBAN și noi îl vom înregistra în sistem”.
După compensații vin oameni din diferite categorii sociale. Cei mai mulți dintre ei sunt pensionari. Pensiile lor nu sunt suficiente pentru a plăti utilitățile în timpul iernii și nici nu le mai rămâne pentru alte nevoi.Eu sunt…așa traim.
„Am centrală autonomă, imaginați-vă cât gaz consumă. Trebuie să fac ceva în privința asta. Anul trecut am plătit 3000 de lei pe lună, și asta doar pentru gaz. Anul acesta nu știu, probabil va fi la fel, iar pensia mea este de doar 3000 de lei. Soțul meu are 3200, eu am 3100. Așa trăim noi.
„Am nevoie de compensații. Sunt pensionară. Locuiesc singură. Pensia este mică. Serviciile cât costă? Mult. Peste puteri. Cu siguranță, nu-mi ajunge”. Am lucrat…traim
„Am muncit toată viața. 54 de ani am lucrat ca șofer. Dintre aceștia, 20 de ani am lucrat pentru guvern. Aveam un salariu de 70 de ruble sovietice. Când am ieșit la pensie, am primit 1600 de lei. Asta e pensia pentru 54 de ani de șoferie. Și nu am lucrat cu mașini de mărci străine, mașinile erau vechi atunci.
De notat că, în acest an, prin decizie guvernamentală, compensațiile vor fi alocate cetățenilor sub formă de plăți directe și nu vor fi incluse automat în facturi, așa cum s-a întâmplat în 2022-23
De asemenea, nu mai există categorii de vulnerabilitate. Decizia de acordare a compensației și suma se calculează individual pentru fiecare consumator.
Persoanele pe care le-am intervievat și care s-au prezentat la biroul de asistență socială din sectorul Buiucani al capitalei, în mare parte pensionari, spun că indiferent de cuantumul compensației, acesta va fi în continuare insuficientă, deoarece pensiile lor nu ajung nici pentru cele mai elementare necesități, ca să nu mai vorbim de plata utilităților în sezonul rece. Trebuie amintit că în 2022, rata inflației în Moldova a fost de 30,2%.
Pe 1 aprilie 2023, guvernul a aprobat indexarea pensiilor doar cu 15%, ceea ce era de două ori mai puțin decât rata inflației, care ar fi trebuit să fie luată în considerare la indexarea veniturilor pensionarilor. În 2024, indexarea pensiilor a fost de 6 %, deși prețurile medii de consum în 2023 au crescut cu 13 %.