1.2 C
Chișinău

Un focar de virus cu simptome severe a fost înregistrat în Turcia. Există sau nu riscuri pentru moldoveni? | VIDEO

Despre un focar de virus cu simptome severe scria, duminică, canalul de Telegram Shot. Conform acestuia, zeci de copii și adulți ar fi ajuns la spital, în orașul Belek, din Turcia, cu febră înaltă, care nu ceda tratamentului. Unii copii ar fi acuzat și erupții cutanate pe mâini și picioare. O ipoteză lansată e că s-au infectat cu virusul Coxsackie. Ulterior, în presa de limbă rusă au apărut informații precum că focare asemănătoare ar fi apărut în școli și grădinițe din Federația Rusă. Se presupune că boala ar fi fost adusă, în țară, de turiștii ruși, care au fost la odihnă, în Belek. În țara noastră, deocamdată, asemenea cazuri nu au fost înregistrate, însă medicii recomandă să ne adresăm, imediat, specialiștilor în caz de febră, dureri musculare sau dureri abdominale.

NICOLAE FURTUNĂ, Șef Direcția prevenirea și controlul bolilor transmisibile, ANSP: „Eu de fiecare dată bat în clopote – a apărut ceva – te adresezi la doctor, nu te autotratezi, nu te duci la farmacie, nu cumperi ce îți trăsnește în cap, neștiind nimic despre boală sau medicamente cu atât mai mult, că specific tratament nu este nimic, trebuie să-i dai simptomatic”.

De cele mai multe ori, boala poate trece fără complicații, dar în unele cazuri poate genera consecințe pe viață, ne spune medicul.

NICOLAE FURTUNĂ, șef Direcția prevenirea și controlul bolilor transmisibile, ANSP: “Inițial poate face o miocardită care se rezolvă, dar sunt miocardite, care prezintă risc crescut de a evolua în cardiomiopatie, dilatative, și atunci, tu nimerești, toată viața, în vizorul cardiologului. Sunt consecințe care pot provoca niște pancreatite, niște hepatite ireversibile, depinde de fiecare dată și de fiecare caz”.

Între timp, o veste bună pentru această perioadă este că numărul infecțiilor respiratorii acute – e în descreștere. Astfel, potrivit ANSP, în perioada 28 octombrie-3 noiembrie, în Moldova, au fost înregistrate 4902 cazuri, fiind cu peste 18 la sută mai puține, comparativ, cu săptămâna precedentă.

ALINA DRUC, șef Secția supravegherea epidemiologică a gripei și IRVA, ANSP: “Majoritatea cazurilor au fost înregistrate la copii până la 14 ani, fiind în proporție de 62 la sută. Este de menționat faptul că, cazuri de gripă sezonieră încă nu au fost înregistrate, chiar dacă sunt investigate săptămânal, probe de pe tot teritoriul RM”.

Și numărul cazurilor de COVID-19 este în scădere.

ALINA DRUC, șef Secția supravegherea epidemiologică a gripei și IRVA, ANSP: „Astfel în săptămâna precedentă, au fost înregistrate, în total 52 de cazuri, fiind în descreștere cu 22 de procente, comparativ cu săptămâna anterioară acesteia. În rândul copiilor până la 14 ani, au fost înregistrate 16 cazuri”.

Amintim că, în prezent, în țară, se desfășoară Campania națională de imunizare contra gripei. Specialiștii ANSP recomandă populației vaccinarea împotriva gripei sezoniere, concomitent cu vaccinul împotriva COVID-19.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE