Dacă se va ajunge la contestarea rezultatelor alegerilor în instanța de judecată, așa cum au anunțat unui reprezentanți ai partidelor din opoziție, procesul trebuie să fie public și transparent. De această părere este juristul stabilit în America, Roman Zadoinov. Într-un interviu pentru Canal 5, avocatul și-a spus opinia și cu privire la votul diasporei moldovenești din Rusia și a celei aflate în vestul Europei. Ce a declarat vedeți în reportajul care urmează.
Scrutinul prezidențial din Republica Moldova este marcat de nerecunoașterea rezultatelor de către opoziție, care a anunțat că le va contesta la Curtea Constituțională. Se întâmplă în urma atitudinii părtinitoare a autorităților față de diapsora din Vest și vizibil ostilă față de cetățenii noștri aflați în Rusia. Deși numărul acestora din urmă este de 500 de mii, pentru ei au fost deschise doar două secții de votare și trimise doar 10000 de buletine de vot, în schimb, în țările din Europa, au votat aproximativ 300 de mii de alegători, în timp ce s-au trimis 800 de mii de buletine de vot, adică de două ori mai multe. Prin urmare, presupunerea este că au existat falsificări. Subiectul este comentat intens în societate de politicieni, lideri de opinie și juriști. Unul dintre aceștia, Roman Zadoinov a declarat într-o intervenție la Canal 5 că dacă Instanța de Judecată va accepta cererile opoziției, procesul trebuie să se desfășoare public.
ROMAN ZADOINOV, jurist stabilit în SUA: „Fiecare încălcare a egalităților sau manifestării dreptului de a vota, de a-și exprima liber voința sa și votul său trebuie să fie contestate. Toate litigiile care apar pe plan electoral trebuie să fie contestate în instanțele de judecată. Foarte important aici este ca acest proces trebuie să fie public deoarece ține foarte mult de interesul public asupra alegerilor, în afară de aceasta noi putem să testăm prin acest proces public cum lucrează democrația în RM, cum lucrează instanțele de judecată, dacă în continuare avem probleme cu lipsa unei independențe și imparțialități în instanțele de judecată din Republica Moldova”.
De altfel, juristul susține că, indubitabil, autoritățile at fi trebuit să asigure dreptul la vot tuturor moldovenilor plecați peste hotare, indiferent de țara în care se află.
ROMAN ZADOINOV, jurist stabilit în SUA: „De exemplu: dacă în Federația Rusă avem peste 500 000 de oameni, înseamnă că respectiv trebuia să fie toate condițiile ca toți acești 500 000 de oameni să aibă posibilitatea să voteze. Dacă, spre exemplu, în SUA avem peste 500 000 de oameni înseamnă că fix aici trebuiau să fie create aceste condiții în proporția numărul cetățenilor care sunt stabiliți aici în SUA. Totul trebuia să fie egal ca fiecare cetățean să-și poată manifesta dorința sa și voința”.
Stabilit în Statele Unite de multă vreme, Roman Zadoinov și-a exprimat dorința ca Republica Moldova să adopte mai multe dintre principiile și practicile democratice existente în SUA, cum ar fi egalitatea politică, libertatea de exprimare și un sistem media mai liber și responsabil.
ROMAN ZADOINOV, jurist stabilit în SUA: „Mie îmi place democrația Statelor Unite ale Americii și aș vrea ca această democrație să vină la noi în Republica Moldova, ca noi să avem fix aceeași egalitate între oponenții politici ca noi să avem aceeași libertate de exprimare, libertate de a exprima votul politic. Mass-media cum lucrează în Statele Unite ale Americii este absolut diferită decât cea care este în Republica Moldova. În afară de aceasta, îmi place atitudinea autorităților sau Guvernului SUA față de mass-media și față de drepturile cetățenilor de a avea informația directă, pertinentă, obiectivă.)
Totodată, acesta a precizat că în SUA, soarta țării este decisă de către cetățeni, nu de președinte, așa cum este în Moldova.