În turul doi al alegerilor prezidențiale, CEC a înregistrat 800 de încălcări, iar asociația Promo-LEX – 1.064. Dar când s-a aflat că Sandu câștigă, toate acestea au fost declarate nesemnificative și că nu ar fi afectat rezultatul final al scrutinului. Alegătorii își vor aminti însă de aceste alegeri nu doar pentru numărul de încălcări fără precedent, în campana electorală, ci și pentru exercițiul electoral în sine, în cadrul căruia autoritățile au recurs la mai multe trucuri pentru a asigura victoria Maiei Sandu. Cel puțin, este dificil să numim coincidență tot ce s-a întâmplat în acea zi. Despre încălcările și curiozitățile, prin care aceste alegeri vor rămâne în istorie, vă spunem în în reportajul ce urmează. Ne-am străduit să alegem cele mai interesante momente.
Victoria Maiei Sandu la alegerile prezidențiale, după cum se știe, a fost asigurată de diaspora care locuiește în occident.
Din cei peste 300 de mii de cetățeni care au votat în străinătate, aproape 83% au ales-o pe Sandu. Acum ne întrebăm, de unde s-au luat aceste voturi? La Moscova, precum și la Minsc, Istanbul, Bacu, unde au zburat cetățenii din Rusia pentru a-și exercita votul, au fost cozi uriașe la secțiile de votare. Dar la secțiile din Europa de Vest, SUA și Canada, nu a existat nici-o aglomerație. Mai mult, majoritatea secțiilor de votare din Europa erau aproape goale, de exemplu, în nordul Italiei – în orașul Bolzano.
Sunt în orașul Bolzano la secția de votare 38/142. În momentul de față nu sunt mulți oameni – deci, câte două persoane. Aproape nimeni nu este.
În România, la Suceava la fel nu au fost mulți alegători.. Дать немного без текста) Această liniște a fost și în secțiile din Paris. Și nu poți spune că prezența la urnele de vot a fost aproape record. Încă o secție goală în Germania, Frankfurt. La fel în Germania, regiunea Dusseldorf, un video filmat de către un bărbat demonstrează că i-au fost propuși bani pentru a vota pentru Maia Sandu.
Sunt în Germania, în Dusseldorf. Am venit să-mi îndeplinesc datoria de cetățean al Republicii Moldova. Dar niște necunoscuți mi-au propus 200 de euro să o votez pe Maia Sandu.
Iar la o secție de votare din Torino, o fată care a venit la vot a fost rugată de un angajat al comisiei electorale să semneze pentru o altă persoană, care ar fi uitat să o facă.
Liliana Beșleaga, alegător
Mai întâi, i-am dat pașaportul primei femei, care a notat numele, prenumele și datele mele, apoi m-am dus cu pașaportul la a doua masă să iau buletinul de vot. Deci ce crezi? Femeia spune: „Semnează aici cu numele și prenumele tău și semnează mai sus. Adică a trebuit să pun două semnături, inclusiv sub numele și prenumele altei persoane. I-am spus: „Femeie, acesta nu este numele meu, pentru ce să semnez?” La care ea îmi spune: „Fata, cu tot respectul, persoana din fața ta a uitat să semneze, semnează în locul lui, te rog.”
O situație neobișnuită s-a produs și la o secție de votare din Haga: unul dintre alegători a venit la vot în stare de ebrietate și a provocat scandal. După cum au relatat observatorii Promo-LEX, bărbatul și-a exprimat mai întâi nemulțumirea că nu poate vota liber, din moment ce susținătorii unuia dintre candidați făceau presiuni asupra lui la secția de votare. Membrii comisiei electorale au încercat să-l calmeze timp de aproximativ 10 minute. În cele din urmă, iritat, a ștampilat la întâmplare și și-a demonstrat public alegerea
Iar în Rusia, unde locuiește cea mai mare diasporă moldovenească, au fost deschise doar două secții de votare. Desigur, în jurul lor s- au format cozi uriașe, oamenii au stat în frig câteva ore, dar buletinele de vot nu au fost suficiente pentru toți.
În timp ce pentru diaspora din occident au fost create toate condițiile pentru votare, în interiotul țării au fost minate, pe larmă, două secțiii, în care locuitorii de pe malul stâng au votat și podurile de-a lungul cărora trebuiau să circule aceștia. Astfel, la Varnița, trei secții de votare situate în aceeași clădire au fost închise simultan.
Se presupune că a fost primit un mesaj despre oa alertă cu bombă aici.
Toată lumea a fost dată afară, iar secțiile de votare au fost închise. În același timp, geniștii au căutat „bomba”: după care alegătorii au fost evacuți, iar luminile din clădire au fost stinse. Drept urmare, secțiile de votare din Varnița au fost deschise seara târziu, când aproape toată lumea plecase deja, obosită să aștepte, așa că nu era cine să voteze.
Dar accesul la o altă secție de votare, unde au votat cetățenii e pe malul stâng, a fost blocat de două alerte cu bombă pe podul care leagă Rîbnița și Rezina. Acesta a fost blocat de polițiștii rutieri aproape o jumătate de zi. La început, oamenii legii au denunțat un bărbat cu o cutie suspectă, apoi au spus că au fost informați că podul a fi fost minat.
Stăm deja de două ore. Vedeți ce se întâmplă. Probabil că nu ne lasă special să trecem. Aici băieții stau, nu suportă și se întorc.
Cu toate acestea, unii alegători s-au dovedit totuși a fi principiali și au mers pe malul drept să voteze pe jos.
Nu putem spune altceva decât înjurături. – De ce, spune-mi? – Pentru că autoritățile moldovenești fac totul pentru a separa și dezbina oamenii. Acest lucru nu este normal. Ceea ce fac ei acum nu este normal. Chiar dacă au existat susținători pro și împotriva guvernului, acum toți vor vota împotriva lui, pentru că, scuzați-mă, acest lucru nu poate fi tolerat. – Ați fost la votare? – Desigur.
S-a făcut întuneric, iar oamenii încă stăteau pe acest pod: mai târziu, când au aflat că alarma este falsă, autoritățile au trimis muncitori să facă urgent reparații la pod.
Rîbnița-Rezina, Transnistria, pod. Moldova – au blocat un pod pentru a împiedica oamenii să voteze. … Oamenii așteaptă, dar nu pot aștepta, pentru că se votează până la ora 21.
Brusc, în ziua alegerilor, drumul s-a stricat și mașinile nu au fost lăsate să treacă. E un mic șanț acolo, doar ei știu ce s-a rupt acolo. Au blocat traficul – acolo este un microbuz, au chemat drumarii și hai să reparăm ceva aici.
Iar a doua zi Comisia Electorală Centrală a anunțat că turul doi al alegerilor prezidențiale a avut loc fără încălcări grave. Iar Maia Sandu, vorbind presei când rezultatul alegerilor era deja, în principiu, clar, a declarat că moldovenii, citez, „au dat o lecție de democrație demnă de a fi incluși în cărțile de istorie”. Tot ceea ce au făcut autoritățile înainte de alegeri și în ziua votării este într- adevăr demn de a fi inclus în manuale, dar nu ca o lecție de democrație, ci ca o lecție de antidemocrație, încălcare a dreptului de vot și numeroase abuzuri.