În Statele Unite ale Americii este în plină desfășurare numărătoarea voturilor pentru una dintre cele mai aprige curse prezidențiale din istoria țării. Cu toate acestea, Donald Trump și-a anunțat deja victoria. „Aceasta este cea mai mare mișcare politică de până acum și va deveni și mai importantă. Am depășit ostacole de nedepășit, am obținut cea mai mare victorie politică”, a spus el.
DONALD TRUMP, candidat la funcția de președinte al SUA: „Vom ajuta țara noastră să se vindece. Avem o țară care are nevoie de ajutor și are nevoie în mod disperat de ajutor. Ne vom repara granițele. Vom repara tot ce e de raparat în țara noastră. Facem istorie pentru un motiv, în noaptea aceasta. Este un motiv, care arată exact că am depășit obstacole de nedepășit. Am reușit cea mai mare victorie politică – uitați-vă ce s-a întâmplat! este o nebunie!”
„În fiecare zi voi lupta pentru voi, cu fiecare respirație”, a continuat Trump, adăugând că victoria sa deschide „epoca de aur a Americii”. Acesta a mulțumit familiei sale, echipei de campanie și lui Elon Musk, miliardarul care l-a susținut pe toată durata campaniei și care a fost unul din cei mai mari donatori ai săi.
De cealaltă parte, la universitatea Howard, unde şi-a petrecut ziua alegerilor candidata democrată Kamala Harris, mulţimea venită să trăiască momentul alături de ea, a fost cuprinsă de îndoială şi a plecat după anunţarea ultimelor rezultate ale alegerilor prezidenţiale, scrie CNN.
Aproximativ 244 de milioane de americani își aleg noul președinte, iar competiția între Kamala Harris și Donald Trump a fost una extrem de strânsă. Șapte state cheie pot decide câștigătorul, scrie digi24.ro. Totuși, rezultatele finale s-ar putea afla abia după câteva zile.
În SUA, o majoritate a votului popular nu este suficientă pentru a câștiga. Un candidat trebuie să aibă o majoritate în Colegiul Electoral sau 270 din cele 538 de voturi electorale posibile. Pentru toate cele 50 de state, cu excepția a două – Maine și Nebraska, se aplică sistemul de vot majoritar. Un candidat ar putea obține mai mult sprijin popular decât adversarul său, dar totuși să piardă. Acest lucru s-a întâmplat de patru ori în istoria Statelor Unite, cel mai recent fiind pierderile democraților în 2000 și 2016. Hillary Clinton a avut cu aproape 3 milioane de voturi mai mult decât Trump în 2016, însă republicanul a avut majoritatea în Colegiul Electoral. În cazul în care ambii candidați prezidențiali sunt la egalitate cu 269 de voturi electorale fiecare, Camera Reprezentanților ar trebui să aleagă câștigătorul. Delegația fiecărui stat ar primi un vot, iar pentru a câștiga ar fi nevoie de o majoritate. Iar acest lucru nu s-a mai întâmplat de aproximativ 200 de ani, potrivit BBC.
Președintele ales își va începe mandatul după ce va fi învestit luni, 20 ianuarie 2025, în incinta complexului Capitoliului SUA. Aceasta va fi cea de-a 60-a inaugurare prezidențială din istoria SUA. În cadrul evenimentului, noul președinte va depune jurământul de respectare a Constituției și va rosti apoi discursul inaugural.