„Rezultatele alegerilor nu au fost un triumf pentru Maia Sandu, ci un prevestitor al unor mari probleme încă de anul viitor, când vor avea loc alegeri parlamentare”, spun experții internaționali. În opinia lor, alegerile au arătat nu numai o mare divizare în societate, dar, ceea ce este important – atitudinea ambiguă a cetățenilor față de Sandu însăși, care au votat în Moldova împotriva politicii sale. Maia Sandu însăși își dă seama de poziția sa precară în interiorul țării în ajunul viitoarelor alegeri parlamentare. La briefingul de noapte, chiar înainte de anunțarea rezultatelor finale ale votului, ea și-a prezentat de fapt strategia politică pentru viitorul apropiat. Mare parte din ceea ce a fost anunțat nu este deloc nou și sună ca o anecdotă spusă de două ori. Există, de asemenea, planuri care, din punctul de vedere al echipei președintelui, aparent ar trebui să ne convingă pe toți și partenerii externi, nu în ultimul rând, că puterea a învățat lecțiile din această situație și le va corecta.
Răgușită, obosită, dar indiscutabil mulțumită de victoria sa formală, Maia Sandu le-a mulțumit cetățenilor moldoveni pentru susținere, a trecut la limba rusă și a promis din nou că va fi președinte pentru toți.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova
Am auzit vocea voastră și a celor care m-au susținut și a celor care au votat pentru domnul Stoianoglo. Mă angajez să fiu președintele vostru al tuturor.
E pur și simplu un deja vu. Am auzit toate acestea acum patru ani. Și ne amintim bine cum a arătat această președinție în practică. Dar ca un disc stricat Sandu a repetat despre pace, înțelegere reciprocă și unitate.
MAIA SANDU, președinte al Republicii Moldova
Poate că avem puncte de vedere diferite, poate că vorbim limbi diferite, dar toți ne dorim pace, înțelegere și o viață decentă pentru copiii noștri. Acesta este principalul meu obiectiv pentru Moldova în următorii ani. Trebuie să unim societatea.
Așadar, Sandu a decis că peste noapte se pot uita toate acțiunile sale și ale echipei sale, care i-au împărțit pe oameni în ai lor și străini, buni și dușmani. Declarații xenofobe, atacuri agresive, rusofobie maniacă? Sau trebuie să credem că toate acestea nu se vor mai întâmpla? Și toată lumea își va iubi în mod magic aproapele?
O altă temă care nu a lipsit din discursul lui Sandu – democrația. La protecția acesteia chema în campania electorală, cu percheziții și rețineri, intimidarea pensionarilor, împiedicarea altor candidați să participe pe deplin la alegeri și referendum.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova
Vom continua să dezvoltăm Moldova în pace și democrație.
Împreună cu toți moldovenii și pentru toți moldovenii.
Iar cireașa de pe tortul planurilor lui Sandu este anunțarea reformei justiției! Habar nu aveați! După patru ani de reforme nesfârșite, pentru care s-au cheltuit zeci de milioane de euro, vettinguri și prevettinguri de scandal, amenințări la adresa judecătorilor și numirea și demiterea lor arbitrară, ni se spune – va fi o nouă reformă! Dar, așa cum s-a spus mai devreme, fără mănuși albe.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova
Cea mai importantă reformă este reforma justiției și lupta împotriva corupției. Și este clar că viteza cu care aceasta a progresat până acum este insuficientă. Este clar că este nevoie să schimbăm abordarea, să avem o discuție largă cu societatea și să propunem măsuri care să producă rezultate cât mai curând posibil.
Pentru că trebuie să pregătim țara pentru alegerile parlamentare de anul viitor. Și pornind de la asta, este necesar să consolidăm democrația.
Și acest lucru este interesant, adică, Sandu a recunoscut practic că își dă seama că, având în vedere modul în care țara a fost condusă până acum de guvernul și parlamentul controlate de ea, nu poate merge la alegeri parlamentare. Dar nu se poate aștepta nimic bun pentru țară de la asta. Prin urmare, după cum a declarat Sandu după primul tur de scrutin, se așteaptă la organe de aplicare a legii mai eficiente și, prin urmare, la și mai multe represiuni, până când câmpul politic va fi complet curățat de dușmanii intereselor naționale sau, mai degrabă, în înțelegerea lui Sandu – de oponenții și concurenții președintei însăși.
MAIA SANDU, președinte al Republicii Moldova
Eu repet. Am auzit cetățenii, atât cei care apreciază ceea ce am făcut, cât și cei care sunt nemulțumiți de situația din țară. Și continuăm să discutăm și să îmbunătățim reînnoirea sistemului de guvernare, astfel încât totul să fie mai bine.
Totuși, Sandu nu a spus pentru cine este mai bine. Poate că prin reînnoirea sistemului de management se referă la schimbări de personal în guvern, despre care a vorbit și în primul tur. Dar oare schimbarea câtorva miniștri, care pur și simplu vor lua alte locuri călduțe în alte funcții bine plătite, va da o înnoire a sistemului. Dacă același Recean va rămâne în fruntea cabinetului, dar principalul centru unificat al întregii puteri va fi aceeași Sandu, fără știința și consimțământul căreia nu s-a făcut și nu se va face nimic în țară.
Așadar, care este rostul acestor declarații? Imitarea unui nou curs, pe o navă reparată cosmetic, condusă de fostul căpitan?
De ce credem noi asta? În noaptea de după alegeri, un jurnalist de la Canal 5 a încercat de două ori să o întrebe pe președinta proaspăt aleasă cum va comenta informațiile privind falsificarea în masă a alegerilor? Și vor fi anulate rezultatele pe această bază?
Dar Sandu s-a comportat ca de obicei – a ignorat-o, i-a întors spatele și a plecat.
Iată un președinte pentru toți, democrație în carne și oase și unitate pentru mai bine!