Victoria Maiei Sandu în alegerile prezidențiale din cel de-al doilea tur de scrutin nu poate fi considerată una cinstită și corectă, deoarece a fost marcată de numeroase încălcări la care pur și simplu s-au închis ochii. De această părere sunt mai muți experți, dar și politologi. Faptul că Maia Sandu a câștigat alegerile doar datorită rezultatului obținut în diasporă și le-a pierdut pe teritoriul Republicii Moldova, nu o deranjează absolut deloc, spun comentatorii. Astfel, acest lucru îi va oferi posibilitatea să-și promoveze în continuare politica, fiind în centrul atenției multor lideri europeni. Între timp, procesul electoral organizat în diasporă ridică mai multe semne de întrebare, susțin experții.
Politologul Corneliu Ciurea afirmă că legitimitatea rezultatelor acestor alegeri poate fi pusă la îndoială, lucru demonstrat însăși prin acțiunile conducerii și actualei guvernări.
CORNELIU CIUREA, politolog
Nu putem vorbi despre un câmp electoral egal în aceste alegeri, pentru că guvernarea a aplicat diverse strategii – unele la limita falsului, altele chiar ilegale, pentru a obstrucționa opoziția în general și candidatul din turul doi – Stoianoglo. E vorba de acțiunile în diasporă, putem suspecta și unele falsificări, care sigur, vor fi greu de demonstrat. Lupta a fost inegală și prestația domnului Stoianoglo și, în general – a opoziției în țară este de remarcat. Este clar că, din punct de vedere a unei jumătăți din populația țării, aceste alegeri sunt fraudate, indiferent de ce va spune CEC-ul și legitimitatea acestor alegeri nu este foarte mare, totuși, rezultatul obținut datorită diasporei, îi permite Maiei Sandu să neglijeze acest punct de vedere pentru o anumită perioadă de timp.
Prin rezultatul negativ al alegerilor obținut de Maia Sandu pe teritoriul țări, moldovenii au arătat atitudinea sinceră pe care o au față de conducere, consideră juristul Pavel Midrigan. De asemenea, faptul că diaspora a fost cea care a decis soarta țării, inclusiv cu pașapoarte expirate este un lucru regretabil, deoarece cei care locuiesc în Republica Moldova și cunosc situația din interior, sunt în drept să-și facă alegerea.
PAVEL MIDRIGAN, jurist
Prin urmare cu o astfel de susținere este și va fi foarte complicat. Noi pe hârtie putem să desenăm fel de fel că mergem bine, dar dacă nu este această susținere a cetățenilor și implicare a lor în activitatea de zi de zi, noi tot pe hârtie o să rămânem. Asta este regretabil și dacă în timpul apropiat nu se va schimba această situație, n-o să avem rezultate pentru țară în primul rând și pentru cetățenii noștri care locuim aici. Este foarte regretabil și politicienii noștri nu vor să înțeleagă, fiindcă îi aranjează într-o situație sau alta, sunt persoane care demult nici pașapoartele, actele de identitate a moldovenilor de peste hotare nu mai sunt valabile. Voi nu o să găsiți nicio țară în lume când cineva ar putea să-și realizeze votul în drept cu un act de identitate nevalabil.
De asemenea, organele electorale trebuie ar trebui să fie cele care să documenteze toate încălcările care au fost admise la secțiile de peste hotarele țării. Chiar și așa, nu avem destule informații pentru a putea spune că rezultatele din diasporă au fost cumva fraudate, pentru că reprezentanții opoziției practic au lipsit din rândurile observatorilor atât din țară cât și despre hotare pentru a constata toate neregulile, mai susține Pavel Midrigan.
PAVEL MIDRIGAN, jurist
Dar uitați-vă cum s-au asigurat ca în secțiile de votare să nu mai fi reprezentanții concurenților electorali. Acesta este încă un pas pentru a limita participarea la procesul electoral, dar aceste chestiuni trebuie să fie pronunțate de organele electorale. Noi avem o altă problemă, dacă am avea organele electorale independente formate independent, nu de partide politice, atunci da, poate s-or pronunța și organele electorale. În situația dată, cred că este inutil să spunem despre obiectivitatea lor, dar trebuie fiecare caz să fie examinat.
Și fostul judecător la CEDO Stanislav Pavlovschi s-a expus cu privire la procesului electoral din diasporă. Potrivit lui, guvernarea ar trebui să fie cea care ia în considerare gafele Comisiei Electorale Centrale care distorsionează votul cetățenilor din cauza neasigurării numărului necesar de secții.
STANISLAV PAVLOVSCHI, fost judecător la CEDO
Uitați-vă ce la noi s-a întâmplat. Sunt unele țări unde se deschid secțiile electorale, unele țări unde nu se deschid, sunt țări unde se deschid doar două. Eu cred că demult a venit timpul ca această întrebare să fie reglementată în legislație și secțiile electorale să fie deschise proporțional cu numărul alegătorilor. Maia Sandu poate să fie mândră de modul prin care ea a câștigat aceste alegeri, așa în ghilimele. Nu degeaba lumea zice că ”prin votul diasporei”, iată așa și o să intre în istoria Moldovei cu ștampila aceasta ”președinta diasporei”, pe când ea trebuia să fie președinta întregului popor.
La rândul său, fostul viceprim-ministru Alexandru Muravschi s-a referit la recunoașterea de către partenerii externi a înfrângerii Maiei Sandu pe interiorul țării. Potrivit lui, mari schimbări din partea acestora în raport cu țara noastră nu vor fi, deoarece ei nu pot conștientiza întreaga situație reală din Republica Moldova.
ALEXANDRU MURAVSCHI, fost viceprim-ministru
Majoritatea politicienilor din Europa nu înțeleg și nu știu foarte bine situația reală a Republicii Moldova. De aceea majoritatea informației pe care o vor primi liderii politici din Europa, ei o primesc prin notițele informaționale foarte scurt, de la consilieri și așa mai departe. Tot ce aici este rău și victoria lui Sandu nu e așa triumfală cum ei au așteptat, este datorită faptului că este influența Rusiei.
Rusia este un dușman, Rusia creează toate problemele și mai departe, și mai departe și ei nu intră în detaliile, în greșelile Maiei Sandu, în greșelile în politica lor și așa mai departe, pentru ei este datorită la asta, este Rusia cu care ei trebuie să continue lupta.
Politologul Valentin Crîlov a declarat că votul din diasporă naște îndoieli rezonabile, astfel, rezultatele celui de-al doilea tur nu pot fi considerate cinstite, deoarece rezultatul negativ obținut de Sandu a fost compensat de cel venit din diasporă. De asemenea, partenerii străini înțeleg foarte bine înfrângerea președintelui pe teritoriul țării.
VALENTIN CRÎLOV, politolog
Ei, actualmente, se gândesc cum procedăm, deoarece alegerile
prezidențiale, precum și referendumul care a avut loc recent sunt împreună prefața alegerilor parlamentare care vor avea loc în anul 2025 și aici apare întrebarea, cum procedăm? Avem diferență pe teritoriul de bază și această diferență va fi compensată în ghilimele peste hotarele țării prin manipulări diferite sau dăm start procesului într-adevăr democratic, că avem expemplul foarte pozitiv pentru Moldova, în Georgia. Georgia spune, calea noastră este calea europeană, dar noi suntem țară suverană, spun georgienii și noi suntem în drept să promovăm valorile noastre, tradițiile noastre.
Se pare că partenerii noștri de dezvoltare înțeleg acest lucru și aici este o dilemă. Sau ei se gândesc în direcția corectă sau vor fi continuate măsurile de represie.
Deputatul Partidului Comuniștilor Diana Caraman a declarat că formațiunea sa pregătește o inițiativă legislativă care să restricționeze dreptul la vot cu ajutorul pașaportului, inclusiv, cu termenul de valabilitate expirat, așa cum au permis autoritățile în acest scrutin, deoarece acest lucru este incorect.
DIANA CARAMAN, deputatul Partidului Comuniștilor
Considerăm că acest lucru este inadmisibil ca oamenii care nu consideră că este necesar să respecte legea Republicii Moldova, nu consideră de cuviință să-și perfecteze actele așa cum prevede cerințele Republicii Moldova să poată decide soarta și alegerea cetățenilor care trăiesc în țară.
Între timp, reacții referitor la rezultatele alegerilor au apărut din partea actorilor politici și în spațiul public. Fostul premier și președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Ion Chicu a dat de înțeles că victoria Maiei Sandu se datorează în mare parte unor lideri din opoziție. Acesta a scris pe pagina sa de Facebook, citez: ”Secta” și „setca” au biruit! Ce-ar face Sandu fără Șor?..”
Și analistul politic, Dmitrii Ciubașenco a scris într-un mod ironic pe canalul său de telegram, citez: ”Să piardă referendumul privind schimbarea Constituției în Moldova – și să schimbe Constituția./Să piardă alegerile prezidențiale din Moldova – și să devină președinte./Planeta Moldova este o țară a minunilor.”
Iar analistul politic Valeriu Ostalep a scris că ”ceea ce a reușit Sandu a fost să împartă societatea în două tabere care nu pot fi nicidecum împăcate”, iar după aceste alegeri opoziția poate fi considerată complet distrusă.