5.2 C
Chișinău

Raportul OSCE: Maia Sandu a beneficiat de o poziție privilegiată în mass-media și a utilizat resurse administrative în timpul campaniei electorale

Președinta Moldovei, Maia Sandu, a beneficiat de o poziție privilegiată în mass-media și în turul doi al alegerilor, utilizând resurse administrative pe parcursul campaniei electorale. Despre aceasta se menționează în cel de-al doilea raport intermediar al misiunii de observare a OSCE la Chișinău. Potrivit specialiștilor, aceste și multe alte încălcări înregistrate nu au asigurat condiții egale pentru ambii candidați în alegeri.

În timp ce șefa Comisiei Electorale Centrale asigură cetățenii că procesul electoral a avut loc fără încălcări majore, observatorii internaționali ai misiunii OSCE au menționat din nou, în raportul lor, poziția privilegiată a Maiei Sandu. Atât în primul, cât și în al doilea tur, șefa statului a continuat să se bucure de „sprijin” la toate nivelurile puterii, fără a ascunde acest lucru.

URSZULA GACEK, șefa misiunii OSCE

„Maia Sandu a continuat să beneficieze de sprijinul ministerelor și al guvernului, care au îndemnat alegătorii să se prezinte la vot. Observatorii au înregistrat, de asemenea, încălcări ale procesului electoral de către funcționarii publici. Deși, comparativ cu primul tur, abuzul de resurse administrative în turul al doilea a fost mai redus, aceste încălcări au fost totuși înregistrate.”

Și aici, din nou, se cuvine să o cităm pe Maia Sandu, care acum cinci ani declara răspicat că „utilizarea resurselor administrative este o pată pe imaginea Republicii Moldova”. Însă, după cum știe toată lumea, acum lucrurile sunt diferite. De această dată, imaginea șefei statului a fost intens promovată de posturile de televiziune potrivite. Aceleași mass-media „libere și independente”. Potrivit observatorilor internaționali, acestea au favorizat-o pe președintă și în turul al doilea al campaniei electorale din Moldova.

URSZULA GACEK, șefa misiunii OSCE

„Am analizat activitatea mai multor posturi de radio și televiziune, unde acoperirea mediatică a dnei Sandu a fost aproape exclusiv pozitivă sau neutră, în timp ce acoperirea negativă a campaniei sale electorale a fost nesemnificativă. În același timp, acoperirea mediatică a candidaturii dlui Stoianoglo a fost mai critică, incluzând mai puține mențiuni pozitive și uneori chiar negative în programele editoriale.”

Nu au lipsit încălcările nici în ziua alegerilor. Șefa misiunii OSCE a menționat că au fost înregistrate presiuni asupra alegătorilor și încercări de influențare a votului acestora. Totuși, la cererea noastră de a comenta incidentele de la Varnița, cu amenințările cu bombă și închiderea podului de la Rîbnița, precum și alte situații, observatorii internaționali au afirmat că sunt la curent cu acestea și vor prezenta o analiză detaliată în raportul final.

Potrivit lor, raportul final, care va include o serie de recomandări, va fi prezentat în această lună.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE