Nu știu, nu am văzut, nu am auzit. Comisia Electorală Centrală nu cunoaște nimic despre blocarea autocarelor cu moldoveni în Letonia, nu știe ce a fost cu incidentul de pe podul dintre Rîbnița și Rezina, unde s-au pus piedici pentru ca alegătorii să ajungă la urne și nici ce s-a întâmplat la secțiile de votare din Varnița unde sute de oameni nu au votat din cauza unei alerte cu bombă. Iar ce ține de campania electorată desfășurată de Maia Sandu cu folosirea tehnologiilor murdare, CEC se spală pe mâini și spune că nu există probe în acest sens.
CEC a prezentat datele preliminare după turul doi, declarând că alegerile au fost declarate valide pentru că au participat la el peste 1 milion 600 de mii de alegători. Scrutinul s-a desfășurat fără incidente majore, cele mai multe fiind fotografierea și agitația electorală. În doar 26 de cazuri, potrviti CEC, a existat bănuială de corupere a alegătorilor. Asta în condițiile în care în plină campanie Sandu vorbea despre cumpărarea a peste 300 de mii de voturi. De asemenea, în 27 de cazuri s-a atestat transportarea organizată a alegătorilor. Totuși, autoritatea electorală a văzut asemenea cazuri doar în 4 țări din afara Uniunii Europene.
PAVEL POSTICA, vicepreședintele CEC
Avem depuse sesizări la Comisia Electorală Centrală tentative de organizare a transporturilor în mai multe secții de votare din Federația Rusă, Belarus, Turcia și Azerbaidjan.
Pavel Postica a preferat să trecă cu vederea cazurile din țările UE, cum ar fi Italia și România unde moldovenii au organizat trasport pentru studenți și concetățeni, care au dorit să ajungă la secțiile de votare. La întrebarea Canal 5 cum pot fi înțelese aceste duble standarde, Postica a răspuns așa:
PAVEL POSTICA, vicepreședintele CEC
– Întrebarea este de ce aceste duble standarde? Ori în Rusia el asta e încălcare, dar în UE asta e altceva? -Dumnevoastră aveți libertatea să formulați întrebări așa cum doriți. Cert este că Comisia Electorală Centrală, la această etapă, așa cum am menționat, are înregistrate sesizări pe mai multe cazuri de transportarea organizată a alegătorilor.
Pavel Postica nu a știut ce să spună și despre incidentul de pe podul Rezina-Rîbnița, unde sute de mașini au așteptat la coadă din cauza anunțului poliției moldovenești, care s-a dovedit a fi fals, despre minarea acestuia, ceea ce a împiedicat zeci de alegători din stânga Nistrului să ajungă la urne.
PAVEL POSTICA, vicepreședintele CEC
Majoritatea dintre ele sunt documentate de către colegii de la Inspectoratul General de poliției și respectiv ei odată ce ne vor prezenta o informație mai detaliată și noi atunci vom cunoaște.
Potrivit lui Postică, membrii CEC nu au claritate și nici în ce privește alertele cu bombă, despre care spune că au fost raportate pentru prima dată într-un scrutin. Cert este că întâmplarea a obstrucționat dreptul de a vota pentru alegătorii care au mers la Varnița, unde trei secții au fost amenajate în interiorul unui liceu. După ce s-a anunțat despre minarea clădiri, una dintre urnele cu buletinele de vot a fost evacuată.
PAVEL POSTICA, vicepreședintele CEC
Aceste întrebări trebuie să le adresați în primul rând colegilor de la Inspectoratul General al poliției care au cercetat aceste cazuri, pentru că și noi la rândul nostru suntem informați suplimentar sau eventual despre aceste incidente mai detaliat.
În legătură cu cele două secții de votare din Rusia, unde, conform membrilor secțiilor, buletinele de vot s-au epuizat înainte de închiderea urnelor, iar mii de oameni nu au reușit să voteze, Postică afirmă că această informație nu ar fi corectă.
PAVEL POSTICA, vicepreședintele CEC
În primul rând în secțiile de votare, în nici o secție de votare din Moscova nu s-au finalizat buletinele de vot, chiar dacă a fost prelungita votarea.
Cu toate acestea, un videoclip de la secțiile de votare din Moscova îl contrazice pe Postica. Un reprezentant al comisiei a anunțat că buletinele de vot s-au epuizat în timp ce mii de oameni erau încă în stradă.
Acesta este un anunț despre închiderea secției de votare, s-a terminat timpul de lucru. -De ce, care este motivul? -Cantitatea maximă de buletine, care a fost alocată, s-a epuizat.
Întrebat de autocarele cu moldoveni care au fost blocate în Letonia fără motive întemeiate, și astfel alte sute de alegători au fost lipsiți de dreptul de a vota, CEC, ne-a îndemnat să ne adresăm la Ministerul de Externe.
PAVEL POSTICA, vicepreședintele CEC
Eu sunt sigur că la ministerul Afacerilor Externe în limitele atribuților funcționale va examina fiecare caz de intervenție autorităților gazdă și ne va prezenta informații suplimentare.
Referitor la întrebarea Canal 5 precum că, campania electorală desfășurată de Maia Sandu, care a inclus utilizarea tehnologiilor murdare, cum ar fi denigrarea contracandidatului prin acuzații nefondate, sperietori, declarații xenofobe și publicarea listelor cu așa-zisi „trădători ai patriei”, instigând astfel la ură, Postică afirmă că nu există dovezi în acest sens.
PAVEL POSTICA, vicepreședintele CEC
-CEC tolerează astfel de tehnologii? De ce Maia Sandu nu a fost sancționată pentru așa fel de campanie?
-Noi vorbim și răspundem în limita acelor probe pe care le avem la îndemână și ne bazăm inclusiv și în special pe acele hotărâri ale instanțelor de judecată. La această etapă nu există nici o hotărâre a instanței de judecată care să confirme ipotezele lansate de dumnevoastră.
Cu alte cuvinte, pliantele lui Sandu care denigrau contracandidatul, declarațiile xenofobe ale susținătorilor săi, arestările politice ale oponenților în timpul protestelor, despre care mass-media a raportat pe larg, utilizarea masivă de către Sandu și întregul aparat de stat a resurselor administrative, aspecte semnalate de observatori precum Promo-LEX și OSCE, toate acestea nu au fost observate de CEC sau nu au fost considerate argumente de luat în calcul. Dar când a fost vorba de Marina Tauber, da, a trebuit exclusă din cursă pentru o pizza plătită. În total, potrivit Comisiei Electorale Centrale au fost documentate 255 de incidente în ziua turului doi al alegerilor prezidențiale.