10 C
Chișinău

Peste 800 de incidente. Șeful „Promo-LEX” despre informațiile referitoare la transportarea organizată a alegătorilor: „Nu există dovezi”

Aproximativ 800 de incidente electorale au avut loc duminică la secțiile de votare. Informații în acest sens au fost oferite de șeful misiunii de observare Promo-LEX, Nicolae Panfil. În ceea ce privește presupusele încălcări în masă, transportarea organizată și mituirea alegătorilor din diaspora moldovenească, despre care a scris presa pro-guvernamentală, cei de la Promo-LEX au recunoscut că nu există dovezi în acest sens și au confirmat încă o dată că autoritățile au acționat ilegal, atunci când au decis deschiderea a doar două secţii de votare pe teritoriul Rusiei.

Luni, după cel de-al doilea tur de scrutin prezidențial, în cadrul unei conferințe de presă, șeful misiunii de observare, Promo- LEX, Nicolae Panfil, a prezentat totalurile înregistrate de observatorii misiunii pe parcursul zilei de 3 noiembrie. Potrivit acestuia, în cadrul scrutinului au fost semnalate 791 de incidente, încălcări și nereguli.

NICOLAE PANFIL, șeful misiunii de observare, Promo- LEX

– Fotografierea buletinelor de vot și alte încălcări a secretului votului au obținut topul încălcărilor. Din 791 – 229 cazuri verificate. – Au fost constatate, de asemenea, opt cazuri de diverse zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor. – Agitație electorală și PR negru în raza secțiilor de votare circa 15 cazuri.

Transportarea organizată a alegătorilor – 18 cazuri și aici am avut destul de multe cazuri constatate peste hotare.

În ce privește știrile apărute în presă, precum că alegătorii din Federația Rusă ar fi fost plătiți pentru a vot, Nicolae Panfil a explicat că nu există dovezi directe care să ateste acest fapt.

NICOLAE PANFIL, șeful misiunii de observare, Promo- LEX

– Se cunoaște că cetățenii, de fapt, au fost transportați cu autocarele la vot, noi am vorbit și am raportat despre aceste lucruri.- Nu avem dovezi directe să spunem așa că ar fi fost plătiți alegătorii din Federația Rusă pentru a veni la vot, dar s-au auzit de exemplu în Istanbul situații că alegători pe care i-am observat sau mai bine zis observatorii noștri i-au observat și aceștia discutau între ei despre bani care le-ar fi fost plătiți.

Totuși, șeful misiunii de observatori a recunoscut drept o problemă faptul că, la cele două secții de votare din Rusia, nu au ajuns buletine de vot pentru toți moldovenii care au venit să voteze.

NICOLAE PANFIL, șeful misiunii de observare, Promo- LEX

– Așa cum am spus în rapoartele precedente, după cum știți, noi nu am fost susținătorii acelei inițiative de a nu deschide celelalte trei secții de votare în Federația Rusă. Deci, autoritățile ar trebui să ia măsuri pentru a se asigura că votul poate fi desfășurat într-o manieră sigură și peste hotare atât în diaspora din Vest cât și din Est.

Nicolae Panfil nu a putut să se pronunțe nici în legătură cu autocarele cu moldoveni blocate fără motiv la hotar cu Letonia, astfel încât alte sute de alegători au fost lipsiți de dreptul de a vota.

NICOLAE PANFIL, șeful misiunii de observare, Promo- LEX

– Eu nu am fost acolo, nu cunosc ce dovezi au avut sau ce motive au avut grănicerii sau autoritățile din țările respective pentru a permite sau nu permite tranzitul cetățenilor noștri, de aceea acum chiar nu aș vrea să fac speculații pe acest subiect.

Solicitat de reporterul Canal 5 pentru a comenta transportarea organizată în România, dar și ofertele apărute pe rețele de transportare a moldovenilor spre secțiile de vot din Italia, Panfil a declarat că informațiile raportate nu au fost verificate, deoarece nu au avut suficienți observatori.

NICOLAE PANFIL, șeful misiunii de observare, Promo- LEX

– Am văzut anumite mesaje și din diaspora. Din păcate, noi nu am avut observatori în toate secțiile din România. În Cluj, dacă ne referim la aceeași situație, la fel, nu am avut observatori, respectiv nu am putut să verificăm această informație dacă a fost una adevarată sau nu, dar în marea majoritate a cazurilor din diaspora, ceea ce noi am observat iarăși din Facebook și din alte rețele de socializare, oamenii s-au mobilizat singuri și au pus la dispoziție un loc sau două pe care le aveau libere în automobil și au făcut acest lucru gratis.

La întrebarea reporterului nostru referitor la alertele cu bombă la secțiile de vot din Varnița și la cele din țările UE, Panfil a spus evaziv că are o părere foarte proastă.

NICOLAE PANFIL, șeful misiunii de observare, Promo- LEX

Utilizate și în contextul alegerilor, împiedică cetățenii să-și realizeze dreptul la vot. Șeful misiunii de observatori Promo-LEX s-a limitat doar la acest comentariu, asta chiar dacă alertele cu bombă, care s-au declanșat în avalanșă, în timpul desfășurării turului doi de scrutin, reprezintă cazuri fără precedent, nemaiîntâlnite până în prezent în exercițiile electorale din Republica Moldova.  În același timp, aceste cazuri au fost trecute cu vederea și de către poliție, care în raportul de totalizare nu a inclus în lista încălcărilor aceste cazuri.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE