5.2 C
Chișinău

Compensațiile energetice pentru sezonul rece: Reguli noi și termen-limită de depunere a cererilor

Începând cu data de 4 noiembrie, cetățenii pot depune cereri pentru compensații la gazele naturale, agentul termic și electricitate, pentru actualul sezon rece. În acest an, au fost introduse reguli noi. Printre principalele modificări se numără plata directă și nu sub formă de compensații în facturi, cum era în anii precedenți, precum și cerința ca solicitantul să locuiască în Republica Moldova timp de cel puțin opt luni pe parcursul ultimului an. Termenul limită de aplicare este data de 28 noiembrie.

De luni, a început înregistrarea consumatorilor casnici, solicitanți de compensații pentru energie în sezonul de iarnă 2024- 2025, care cuprinde lunile din noiembrie – martie. Spre deosebire de ultimii doi ani, acestea vor fi oferite tuturor în numerar și nu în calitate de redureri în facturi. Banii vor fi alocați nemijlocit fiecărei gospodării eligibile, fie pe cardul bancar al solicitantului, fie prin poștă. Consumatorii casnici pot aplica prin completarea unei cereri online pe site-ul compensatii.gov.md sau pot solicita ajutorul unui asistent social până la data de 28 noiembrie 2024. Pentru a beneficia de compensații, trebuie să fie îndeplinite următoarele condiții: valoarea cumulată a cotelor-părți din imobilele membrilor gospodăriei trebuie să fie mai mică de două milioane și jumătate de lei. Venitul cumulat din dividendele membrilor gospodăriei pentru anul 2023 – nu mai mare de 300 de mii de lei, precum și condiția că nu ați plătit pentru încălzire, în medie, echivalentul a mai mult de 350 m³ de gaze naturale pe lună în sezonul precedent.

Printre noutăți remarcăm faptul că solicitantul trebuie să locuiască

pe teritoriul Republicii Moldova timp de cel puțin 8 luni în ultimul an, la fel ca toți rezidenții enumerați în cerere. Decizia de acordare a compensației și cuantumul acesteia vor fi calculate individual de către Sistemul de Informații privind Vulnerabilitatea Energetică.

Compensația variază pentru fiecare gospodărie în funcție de venituri, numărul de persoane care locuiesc împreună, statutul acestora, tipul sursei principale de încălzire din locuință și alți factori. Pot solicita compensații oonsumatorii care își încălzesc locuințele cu gaz natural, agent termic, electricitate sau combustibil solid – lemn, cărbune, peleți, brichete. Totodată, au fost excluse categoriile de vulnerabilitate.

În sezonul rece anterior, 792.654 de persoane au solicitat compensații. Amintim că, anul trecut, au fost înăsprite criteriile de atribuire a categoriilor de vulnerabilitate pentru acordarea compensațiilor. De asemenea valoarea compensației și numărul beneficiarilor a fost mai mic. Atunci, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu a invocat lipsa banilor din buget, care și ei au fost disponibili doar datorită sprijinului partenerilor externi. Chiar dacă au avut compensații, la începutul anului oamenii s-au plâns pe facturile la energie mult mai mari, deși tarifele s-au redus față de anul 2023. Unii au fost deconectați de la agentul termic, iar alții au fost nevoiți să ia credite pentru a achita comsumul de energie.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE