6.1 C
Chișinău

„Au fost încălcări, au fost falsificări, totul”: Chișinăuienii contestă corectitudinea alegerilor prezidențiale

„Soarta întregii țări nu trebuie să depindă de votul diasporei”; „alegerile s-au desfășurat necorespunzător”, „informațiile despre minarea secțiilor de votare și închiderea podurilor sunt provocări menite să influențeze rezultatele votului”. Acestea sunt declarațiile făcute pentru Canal 5 de chișinăuienii, opinia cărora le- am solicitat-o după alegerile prezidențiale de duminică.

Mulți dintre cetățenii cu care am stat de vorbă ne-au spus că au remarcat o situație care se repetă, fiind vorba de schimbarea bruscă a rezultatelor votului în etapa finală, în timpul numărării ultimelor procese verbale, mai ales, cele de la secțiile de votare din străinătate. Acest lucru, spun ei, ar putea indica o falsificare a alegerilor.

– Cât de corect s-au desfășurat alegerile? – Nu au fost deloc oneste.  Ar fi trenuit să fie alte rezultate!

Au fost încălcări, au fost falsificări, totul. Toate forțele au fost mobilizate pentru ca Sandu să câștige.  Ea nu este președinte, este nimeni, nu poate fi președinte.  Este președinta diasporei. Aici trebuie anunțat un nou scrutin, iar alegerile să aibă loc doar în Moldova.

Ba au găsit un explozibil, ba nu au lăsat oamenii, cred că nu-i corect cum s-a procedat.  – După toate astea, alegerile pot fi considerate legitime? – Nu, cred că nu.

– Există neclarități legate de diasporă?

–  Pentru că se pare că au numărat 300 de mii, dar au trimis 800 de mii de buletine de vot.

–  Alegerile pot fi considerate legitime?

– Cred că nu. Vocea poporului a trecut pe alături.

De asemenea, majoritatea celor intervievați și-au exprimat indignarea cu privire la faptul că, în esență, soarta referendumului constituțional și a alegerilor prezidențiale a fost decisă de voturile din diasporă, nu de cele ale cetățenilor care trăiesc pe teritoriul Moldovei și care vor simți direct consecințele acestui vot.

Diaspora nu ar trebui să voteze. Votul ar trebui să fie dat doar de cei care trăiesc aici și simt pe propria piele tot ce avem noi aici.

Consider că diaspora ar trebui să vină aici să trăiască și apoi să voteze pentru cei pe care îi consideră potriviți. Altfel… Este nedrept. Noi, cei care trăim aici, ar trebui să decidem. Ei trebuie să știe, să vadă, să experimenteze pe propria piele ce se întâmplă aici.  Ei trăiesc 10-20 de ani și decid soarta noastră – este nedrept.

Ei trăiesc și nu au de gând să revină. Nu trebuie să ne dicteze cum să trăim.  Trebuie adoptată o lege.

– Ce lege?

– Pentru ca diaspora să nu mai poată vota.

Este greșit. Diaspora, care se află și trăiește la distanțe mari, a fost folosită, înțelegeți? Și acest lucru a fost făcut pentru a organiza alegerile în acest fel. Pentru a înșela oamenii.

Consider că, în general, oamenii care nu trăiesc în Moldova nu ar trebui să voteze. Dacă ar fi să fie corect. Pentru mine, acest lucru este greșit. Pentru că, în esență, diaspora trăiește mult mai bine și nu cunoaște situația internă.

Unii cetățeni au refuzat să ne răspundă la întrebări, pentru că, spun ei, în condițiile actuale, expunerea părerilor care nu coincid cu cele ale guvernării ar putea avea consecințe neplăcute.

Amintim că, potrivit datelor Misiunii „Promo-LEX” pentru monitorizarea alegerilor prezidențiale, în timpul votării au fost înregistrate 1064 de incidente. Majoritatea acestora se referă la nerespectarea secretului votului, la deficiențe în funcționarea sistemului automatizat de înregistrare a alegătorilor, precum și la prezența nejustificată a persoanelor străine în apropierea secțiilor de votare, care înregistrau fluxul alegătorilor. Informațiile au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă de către șeful misiunii de observare, Nicolae Panfil. Acest lucru, potrivit lui, „pune sub semnul întrebării caracterul liber sau corect al alegerilor”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE