Discriminarea alegătorilor moldoveni, prin deschiderea a doar două secții de vot în Federația Rusă, represiunea fără precedent din partea autorităților împotriva opoziției și a presei independente, în special a celor de limbă rusă, încălcări din partea autorităților, dar și scindarea societății moldovenești – acestea sunt concluziile pe care le-a mEnționat reprezentantului oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, după cel de-al doilea tur de scrutin prezidențial din Republica Moldova.
Iar secretarul de presă al președintelui rus, Putin, Dmitri Peskov, afirmă că majoritatea alegătorilor din Moldova nu au ales-o pe Maia Sandu în calitate de președinte. El crede că contradicțiile din societatea moldovenească vor continua cu siguranță. Reprezentantul oficial al Kremlinului, de asemenea, a negat categoric imixtiunea Rusiei în procesul electoral al Republicii Moldova.
Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a menționat, cu privire la alegerile prezidențiale care s-au desfășurat în Republica Moldova că „aceasta a fost cea mai nedemocratică campanie electorală din toți anii independenței Moldovei”. Scrutinil s-a remarcat, potrivit oficialului de la Kremlin, prin represiuni fără precedent din partea autorităților împotriva opoziției și a presei independente, în special a celor de limbă rusă; prin interferența evidentă a țărilor occidentale în procesul electoral; dar și prin utilizarea pe scară largă a resurselor administrative de către autorități.
De asemenea, reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe a mai menționat despre discriminarea oficială a Chișinăului față de alegătorii moldoveni care locuiesc în Rusia, în contextul în care pentru diaspora moldovenească din Federația Rusă, al cărei număr, potrivit estimărilor, este de până la 500 de mii de persoane, au fost deschise doar două secții de votare. Și asta -în timp ce în Europa de Vest și America de Nord, unde locuiesc și circa 500 de mii de moldoveni, au fost deschise peste 200 de secții de votare, iar în mai multe țări cetățenii moldoveni au avut posibilitatea să voteze prin corespondență.
De asemenea, Maria Zaharova a atras atenția asupra faptului că, la fel ca la ultimele alegeri prezidențiale din 2020, victoria Maiei Sandu a fost asigurată de voturile moldovenilor care locuiesc în țările occidentale, în timp ce majoritatea locuitorilor Republicii Moldova, de fapt, au votat împotriva actualei președinte. De asemenea, Ea a mai remarcat că experții și politologii semnalează numeroase încălcări și falsificări din partea autorităților, iar aceste încălcări au fost atât de evidente, încât nici măcar misiunea de observare OSCE nu a putut să închidă ochii asupra lor, în concluziile sale preliminare. Lipsa de respect a Chișinăului față de normele internaționale s-a manifestat și prin refuzul intrării în Moldova a trei observatori ruși ai acestei misiuni, în ciuda acreditării acestora de către Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova.
Zaharova a mai menționat și despre polarizarea societății, provocată de politicile miope ale conducerii țării și de amestecul grosolan al țărilor occidentale în procesele politice interne ale Republicii Moldova.
Maria Zaharova, reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe
Experții și politologii semnalează numeroase încălcări și falsificări din partea autorităților, iar aceste încălcări au fost atât de evidente, încât nici măcar misiunea de observare OSCE nu a putut să închidă ochii asupra lor, în concluziile sale preliminare. Lipsa de respect a Chișinăului față de normele internaționale s-a manifestat și prin refuzul intrării în Moldova a trei observatori ruși ai acestei misiuni, în ciuda acreditării acestora de către Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova.
Cu toate acestea, reprezentantul Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, declară că Federația Rusă speră ca conducerea republicii, rămasă la putere, să nu adâncească scindarea în societate, urmând exemplul creditorilor occidentali, ci să ia calea respectării intereselor majorității propriilor cetățeni, care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova, dar și în afara țării.
Alegătorii au confirmat că se opun demontării identității naționale moldovenești și a statutului neutru garantat de Constituția țării, precum și pentru păstrarea legăturilor de secole cu Rusia, care, de- a lungul istoriei Moldovei, a fost și va fi un prieten de încredere al poporului iubitor de libertate din Moldova.
Și secretarul de presă al președintelui rus, Putin, Dmitri Peskov, afirmă că „în ceea ce o privește pe doamna Sandu, știți că nu este, din câte înțelegem noi, președintele țării ei, pentru că nici în țară nu a votat-o majoritatea populației. Și vorbim despre o societate foarte, foarte divizată”.
Potrivit lui, partea rusă poate „da o apreciere obiectivă acestor alegeri” pornind de la exemplul cetățenilor moldoveni care au votat din Federația Rusă. Din cauza faptului că „nu li s-a dat posibilitatea de a vota”, rezultatele alegerilor „nu pot fi considerate curate”, este convins domnul Peskov. El a spus că aceste „alegeri nu au fost nici democratice, nici corecte”.
Potrivit agenției de presă ria.ru, Peskova declarat că nu a existat și nici nu a putut exista vreo imixtiune din partea Rusiei în procesul electoral al Republicii Moldova. El a calificat drept nefondate acuzațiile, precum că Moscova ar fi încercat să se amestece în procesul de alegeri din Moldova.