Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și a referendumului privind integrarea europeană se pare că a provocat nervozitate la Washington. La două zile de la cele două exerciții electorale, pe 22 octombrie, Departamentul de Stat al SUA a dispus să fie efectuate audituri suplimentare ale cheltuielilor echipei Maiei Sandu. Astfel, așa numiții ”sponsori”, vor să afle unde au dispărut cele 107 milioane de dolari, alocate de Washington pentru achizițiile de energie electrică ale Moldovei din România și Ucraina.
Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din
Republica Moldova și a referendumului privind integrarea europeană se pare că a provocat nervozitate la Washington. La două zile de la cele două exerciții electorale, pe 22 octombrie, Departamentul de Stat al SUA a dispus să fie efectuate audituri suplimentare ale cheltuielilor echipei Maiei Sandu. Astfel, așa numiții ”sponsori”, vor să afle unde au dispărut cele 107 milioane de dolari, alocate de Washington pentru achizițiile de energie electrică ale Moldovei din România și Ucraina.
Publicația străină, Octagon Media scrie că o nouă verificare a cheltuielilor subvențiilor americane, acordate Guvernului Republicii Moldova, a fost raportată în materialele de achiziții publice ale filialei moldovenești a USAID – Agenția pentru Dezvoltare Internațională a Departamentului de Stat. Primul audit a fost comandat la începutul acestui an. Se pare că, deja atunci, Casa Albă, observând scăderea ratingului Maiei Sandu, s-a pus pe gânduri dacă va continua sau nu să o finanțeze.
În cele din urmă, pe 22 octombrie curent, a fost programat un nou audit, iar contractul a fost prelungit până la sfârșitul lunii februarie 2025. De data aceasta, termenii de referință prevăd că raportul ar trebui să conțină informații privind frauda detectată sau suspectată, pe baza unor dovezi suficiente și obținute în mod corespunzător privind activitatea frauduloasă care a avut loc sau este probabil să aibă loc.
Astfel, obiectul auditului îl constituie ajutorul acordat de guvernul SUA Republicii Moldova pentru achiziționarea de energie electrică în cadrul unui proiect privind securitatea energetică a țării.
În contractul de subvenționare de către SUA a achizițiilor de energie electrică ale Moldovei din Ucraina și România se menționează că prin intermediul Băncii Mondiale, USAID a acordat Chișinăului două tranșe de 30 milioane de dolari și 77 milioane de dolari, fondurile fiind destinate să compenseze achizițiile de energie electrică efectuate de compania de stat
Energocom de la furnizorii ucraineni și români.
Dintre toate achizițiile de energie de curent, oficialii americani sunt interesați cel mai mult de cele efectuate din Ucraina. Astfel, contractantului i s-a ordonat să studieze acordurile de cumpărare a energiei electrice și să analizeze validitatea estimărilor făcute de conducerea Energocom. În aceste condiții, Departamentul de Stat al SUA ia în considerare riscurile unui furt care sunt menționate explicit în documentație, întrucât auditul de conformitate va fi efectuat de o companie americană și presupune un control intern, care include, printre altele verificarea cheltuielilor necorespunzătoare și detectarea deturnării de fonduri. Aceasta nu este prima încercare a partenerilor americani ai Moldovei de a afla dacă subvențiile oferite de ei au fost cheltuite conform destinației.
Anterior, USAID a angajat o altă companie Tetra Tech pentru a monitoriza cheltuielile proiectului, dar ceva nu a mers bine și antreprenorul a fost eliminat din audit. Atunci, biroul USAID din Chișinău a desemnat un certificat independent de control al calității activității Tetra Tech.
Am solicitat de la Președinție și Guvern o reacție referitor la auditul care ar urma să fie efectuat de SUA și dacă știu ceva despre acesta, însă nimeni nu ne-a răspuns la mesaje și apeluri. Prin urmare, nu putem nici să infirmăm, nici să confirmăm conținutul publicației.
Ținem să amintim că în perioada anilor 2022-2023, guvernul Sandu a introdus un regim de stare de urgență în țară din cauza războiului din Ucraina. Principalul motiv a fost criza energetică. Au fost adoptate proceduri simplificate pentru achiziționarea de gaze și energie electrică. Potrivit rapoartelor operatorului național Energocom, în 2022, Moldova a cumpărat aproape jumătate din energia electrică necesară din Ucraina pentru 1,51 lei pe kW, și din România pentru o medie de 3,72 lei/kW.