5 C
Chișinău

Promo-lex i-a reamintit Maiei Sandu cum a criticat utilizarea resurselor administrative de către predecesorii săi, iar acum ea însăși abuzează de acestea: „O pată pe imaginea Republicii Moldova.”

Abuz de resurse administrative, incitare la ură și discriminare. Asociația neguvernamentală Promo-LEX a prezentat un nou raport intermediar privind monitorizarea alegerilor prezidențiale. Experții au subliniat din nou faptul că deputații partidului de guvernământ au fost implicați în campania electorală, inclusiv în timpul orelor de muncă.

„Utilizarea resurselor administrative este o pată pe imaginea Republicii Moldova”. Asta a declarat răspicat Maia Sandu încă în 2019. Iar după câțiva ani, propriile sale cuvinte s-au întors împotriva ei. Declarația răsunătoare din urmă cu cinci ani a șefei statului, din cadrul emisiunii „În Profunzime”, i-a fost amintită lui Sandu de către președintele asociației Promo-LEX, Nicolae Panfil.

El i-a amintit și cum, aflându-se în pragul alegerilor prezidențiale, viitoarea șefă a statului îi critica pe toți cei care erau observați abuzând de poziția lor. Acum, în locul lor s-a aflat însăși Sandu și întregul partid PAS. Deputați, miniștri, primari în timpul orelor de muncă distribuiau ziare, pliante și făceau campanie electorală, primind în același timp salarii din buget. Și, în ciuda faptului că asigurau cetățenii că se ocupă cu agitația exclusiv în timpul liber, rezultatele raportului asociației Promo-LEX spun contrariul.

Astfel, au fost identificate cel puțin 146 de cazuri de utilizare a resurselor administrative doar într-o singură lună a acestei campanii electorale. Potrivit lui Panfil, 92% dintre aceste cazuri se referă la partidul de guvernământ și Maia Sandu, în calitate de candidat la funcția de președinte. Cu toate acestea, critica observatorilor nu a avut nicio influență asupra acțiunilor echipei Sandu, iar al doilea raport Promo-LEX indică aceleași încălcări.

NICOLAE PANFIL, președinte al misiunii de observare Promo-LEX

„În perioada de monitorizare, din 21 până pe 29 octombrie, au fost înregistrate anumite fenomene. Au fost identificate, cel puțin, 8 cazuri de abuz de resurse administrative, unde Maia Sandu a fost ținta principală. Două cazuri în care au fost implicate culturi religioase și sindicate în agitația electorală. Este vorba despre Biserica parohială ortodoxă română din Dondușeni și Federația sindicatelor din educație și știință. În ambele cazuri, a fost distribuită publicitate electorală pe rețelele de socializare în favoarea unuia dintre candidați.”

Această campanie electorală a fost caracterizată și printr-un nivel ridicat de ură. Au fost înregistrate cel puțin 42 de cazuri de incitare la diverse tipuri de intoleranță, majoritatea dintre acestea având loc în contextul alegerilor.

NICOLAE PANFIL, președinte al misiunii de observare Promo-LEX

„Apartenența politică, opinia și sexul au devenit unele dintre principalele cauze ale incitării la ură. În această perioadă, în cazurile de incitare la ură s-au promovat stereotipuri, un limbaj sexist, justificări și promovarea discriminării, inclusiv prin utilizarea forței fizice. Din păcate, am identificat promovarea unor mesaje discriminatorii, referitoare la naționalitatea sau apartenența etnică a unor concurenți. Credem că, într-o campanie electorală civilizată, astfel de lucruri nu ar trebui să existe.”

Experții Promo-LEX nu au numit pe cine și în ce direcție a fost manifestată agresiunea. Dar toți am fost martori la aceste cazuri, când activiștii PAS își permiteau insulte xenofobe la adresa contracandidatului lui Sandu și se comportau agresiv față de susținătorii acestuia. Asociația a îndemnat cetățenii să participe responsabil la vot, iar autoritățile să acționeze în limita competențelor lor. Raportul final Promo-LEX va fi publicat în aproximativ două luni după încheierea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE