Foc de arme, în plină stradă. Un consilier local din Strășeni a fost la un pas de a fi împușcat săptămâna trecută de un bărbat, care a îndreptat arma spre el, ziua în amiaza mare și a efectuat o împușcătură. Potrivit Poliției, nu există motive pentru a reține atacatorul, iar avocatul victimei a declarat că poliția tergeversează cazul.
Marți, 24 octombrie, în fața unei cafenele din Strășeni, sportivul de performanță Alexandru Trohin, care este și consilier local, a fost la un pas de a fi împușcat. Potrivit acestuia, el a mers dimineața să servească o cafea cu prietenii, iar peste câteva minute atacatorul l-a chemat la o discuție. A urmat un schimb de replici mai pipărate între cei doi, iar, la un moment dat, bărbatul a scos o armă și a încercat să împuște în Trohin.
ALEXANDRU TROHIN
– Era domnul dat acolo așezat acolo la masă singur, eu după asta am înțeles că el mă aștepta intenționat pe mine. Eu m- am salutat cu dumnealui și am ieșit afară.- Și mi-a părut straniu să-l văd acolo, fiindcă el nu vine niciodată la cafeneaua aia. – Am ieșit afară să servesc cafeaua cu un prieten de-al meu, iar peste cinci minute s-a apropiat de mine și mi-a zis cu un ton așa mai ridicat că să merge să vorbim, că ne clarificăm chestiile noastre și i-am zis că bine. L-am urmat, iar peste vreo 20 de metri am avut iarăși o altercație verbală cu dumnealui la care a scos arma, a îndreptat-o spre mine, eu i-am blocat mâna, i- am aplicat două lovituri, acolo a fost un moment de luptă așa între noi.
– Nu știu ce ia spus mintea, dar vă spun că luând în considerație că este la prima sa dată când el face așa ceva, că dați seama că omul este așa, probabil a rămas în anii 90 mental.
Bărbatul a mai declarat că, după cele întâmplate, atât el, cât ți familia sa sunt în stare de șoc.
ALEXANDRU TROHIN
– Familia era șocată și terorizată, de fapt, a doua zi și a treia zi nici copilul nu a mers la școală, fiindcă noi încă nu înțelegeam ce se întâmplă, cum, de unde, până unde, ne-am pus multe întrebări. A fost un șoc total în familie, cu adevărat. – Am așa o senzație de șoc încă, este înspăimântător, adică sunt emoții, senzații diferite și neplăcute și multe.
Unii martori oculari ne-au povestit că au rămas îngroziți de cele văzute.
– Am auzit împușcătură, dar am crezut pentru început că s-au tamponat două mașini. Am ieșit și când am văzut arma de foc, eu repede am intrat că m-am speriat, arma nu este o jucărie. – Eu am chemat poliția, ei deja s-au dus singuri, iar oamenii legii au venit peste vreo jumate de oră și căutau dovezi.- V-ați speriat? – Am băut vreo 10 valeriene.
Potrivit șefului Inspectoratului de Poliție din Stășeni atacatorul deținea mai multe arme și nu ar exista motive pentru a fi reținut, iar cauza se examinează în condiții de libertate a persoanei.
MIHAIL CONSTANTIN, șef al Inspectoratului de poliție Strășeni
– Arma a fost ridicată de către polițiști la fața locului, arma este deținută legal și respectiv dumnealui, acasă mai avea câteva arme care au fost la fel ridicate și la fel sunt deținute legal. – Pe ambele cazuri a fost inițiat un proces penal pentru că până la urmă cazul a fost divizat în două proceduri diferite, adică a fost depusă plângere și de o persoană și de alta, adică de ambii participanți la conflict. În primul caz a fost pornită cauză penală pe 287 – huliganism grav și respectiv 155 – amenințare cu omor.
Avocatul Dorin Podlisnic a declarat pentru Canal 5 că oamenii legii nu l-au chemat la audieri pe Alexandru Trohin, până când fapta nu a fost mediatizată pe rețelele de socializare. Astfel, juristul consideră că poliția tergiversează.cazul
DORIN PODLISNIC, avocat
– Pe data de 28 în satul Ghetlova, raionul Orhei un deținător de arme a efectuat o împușcătură în mulțimea care se afla la hram în centrul satului. Și iată aici la mine apare simpla întrebare, nici nu ca jurist, dar ca simplu cetățean: se întorc cumva anii 90? sau poliția nu își face atribuțiile cum trebuie ori sunt ocupați cu campania electorală și cu lucruri care nu țin nu neapărat de obligația directă a colaboratorilor de poliție.
Dacă vor fi găsiți vinovați, victima riscă amendă de până la 52.500 de lei, muncă în folosul comunității sau până la trei ani de detenție. Iar atacatorul închisoare de până la 8 ani.