12.7 C
Chișinău

Comisia Europeană critică Moldova pentru retragerea licențelor TV: „Nu respectă standardele europene”

”Nu respectă standardele și legile europene”. Asta spune Comisia Europeană despre retragerea licențelor de emisie unor posturi tv și de radio incomode puterii de către Consiliul pentru promovarea proiectelor de investiții de importanță națională. Prin urmare, Bruxelles-ul a cerut Chișinăului să revizuiască acest mecanism, care permite suspendarea activității canalelor de televiziune fără proces și anchetă, și să asigure protecția adecvată a jurnaliștilor împotriva intimidărilor și atacurilor. Acest lucru este menționat în raportul Comisiei Europene privind progresul țărilor candidate pentru aderarea la UE.

Comisia Europeană a prezentat pachetul anual de extindere, un raport despre realizările candidaţilor la aderare la UE. Documentul dedicat Moldovei are 99 de pagini. Menţionând anumite progrese în mai multe domenii – transport, ecologie, protecția consumatorilor – Comisia a criticat acţiunile Chișinăului în spațiul mediatic. În comunicare se spune că în Moldova se atestă o concentrare a proprietății și a influenței politice asupra presei.

Comisia Europeană a criticat și mecanismul lansat de autorități care interzice emisia posturilor de televiziune incomode, şi care, potrivit textului, nu corespunde nici standardelor europene, nici celor internaționale.  Bruxelles-ul a cerut autorităților moldovenești să revizuiască atribuţiile Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, care anterior, sub pretextul asigurării securităţii, a suspendat activitatea mai multor posturi TV și radio în lipsa unei decizii judecătoreşti, și să ajusteze acest mecanism la standardele UE. Uniunea Europeană a mai cerut guvernării să asigurare protecţia adecvată a jurnaliştilor de intimidări şi atacuri.

„Anul viitor, Moldova ar trebui, în speţă (…) să revizuiască mecanismul național care permite suspendarea licenţelor de emisie a posturilor de televiziune în conformitate cu Legea investițiilor strategice și să-l ajusteze la standardele UE și internaționale. Să asigure protecţia cuvenită a jurnaliștilor de intimidări și atacuri, inclusiv prin investigarea minuţioasă de către forţele de ordine.”

Raportul Comisiei Europene mai notează că Moldova a obţinut unele progrese în reforma justiției în ultimul an, deși președintele Maia Sandu a anunțat recent în platoul Moldova 1 că reforma justiției iniţiată de PAS a eșuat, deoarece, cităm, „s-a făcut după manuale, dar s-o faci aşa în Moldova nu a fost o idee bună” și acum Sandu intenționează să lanseze o altă reformă în acest domeniu.

Bruxelles-ul mai consideră că guvernarea de la Chișinău a obținut anumite succese în combaterea și prevenirea corupției. Totodată, Departamentul de Stat al SUA, în raportul său anual privind Moldova, a constatat anterior că acest flagel rămâne larg răspândit în ţara noastră, iar legile sunt aplicate selectiv.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE