Situația din economia Republicii Moldova continuă să se deterioreze. Cheltuielile bugetului de stat în nouă luni ale acestui an au depășit veniturile cu aproape șapte miliarde și jumătate de lei, a informat Ministerul Finanțelor. Deficitul în creștere amenință o criză bugetară severă, avertizează experții.
Potrivit Ministerului Finanţelor, la începutul lunii octombrie, veniturile bugetului de stat al Republicii Moldova au ajuns la 49,4 mlrd. lei, în creștere cu 2,9 mlrd. sau 6,2% față de ianuarie- septembrie 2023. Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat au depăşit 21,6 miliarde, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 27,8 miliarde. Veniturile din proiecte finanțate din surse externe, în schimb, au scăzut cu peste 15%, la 529,3 mil. Asta, apropo, vorbeşte despre generozitatea binevoitorilor europeni, care condiţionează strict finanțarea de îndeplinirea condițiilor lor. Totodată, statul a returnat agenților economici pentru TVA și accize cu 5% mai puțin decât în primele nouă luni ale anului trecut.
Cât priveşte cheltuielile bugetului de stat, acestea au constituit puțin peste 56,8 miliarde de lei, fiind în creștere cu 2,3% sau cu 1,3 miliarde comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023.
Ministerul finanţelor menţionează că executarea bugetului de stat, la finele lunii septembrie, s-a încheiat cu un deficit de cca 7,5 miliarde de lei. Tot atât a totalizat şi deficitul de comerț exterior al țării. Deficitul a fost acoperit atât din surse interne, cât și externe.
Potrivit economistului Vladimir Golovatiuc, deficitul contului curent al balanței de plăți înseamnă că veniturile țării nu sunt suficiente pentru a susține nivelul de consum al populației și volumul producției. Asta poate duce la o gravă criză bugetară. Iar expertul economic Sergiu Ungureanu a spus anterior, că dacă deficitul va continua să crească și nu vor fi luate măsuri urgente, am putea ajunge în situația când nu vor mai fi bani pentru plăți sociale, salarii, pensii şi asigurări medicale. Adică multe sectoare vor rămâne fără fonduri și ajutor financiar. În special, vor fi afectate persoanele nevoiaşe, a adăugat Ungureanu.