Regimul Sandu-PAS încearcă să treacă compania „Moldovagaz” sub o administrare specială, sub pretextul protejării securității energetice a Republicii Moldova și pregătește deja un proiect de lege în acest sens. Aceste planuri au fost confirmate de ministrul Energiei, Victor Parlicov, răspunzând la întrebările presei. Argumentele autorităților: situația la întreprindere este una fără soluție și este necesară o ieșire din situație. La rândul său, președintele interimar al Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat pentru postul nostru de televiziune că aude pentru prima dată despre un astfel de proiect de lege, subliniind că nu există o criză managerială la întreprindere, iar gazul natural este achiziționat conform graficului de livrări.
VADIM CEBAN LUI VICTOR PARLICOV: „NU EXISTĂ CRIZĂ, NU EXAGERAȚI”
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, nu a precizat presei când și cum anume intenționează Guvernul să introducă administrarea specială la Moldovagaz, mai ales având în vedere că pachetul majoritar de acțiuni aparține furnizorului rus de gaze naturale „Gazprom”.
VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei
„Desigur, dacă nu vom reuși și nu vom găsi o soluție, va trebui să căutăm alternative. Și una dintre aceste soluții este pregătirea conducerii din partea ANRE, dacă întreprinderea nu poate… Bine, acest lucru este prevăzut în proiectul de lege, care va fi neapărat înaintat Parlamentului. Din câte am înțeles, încă nu este înregistrat, dar a fost deja elaborat. Considerăm, în acest moment, că dorim și sperăm că situația va fi deblocată fără a fi nevoie de intervenție.”
Într-un comentariu pentru postul nostru de televiziune, președintele interimar al Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat că nu este la curent cu proiectul de lege care prevede trecerea „Moldovagaz” sub administrare externă sau specială.
VADIM CEBAN, președinte interimar Consiliul de Administrație „Moldovagaz”
„Ce proiect de lege? Nu sunt deloc la curent. Când vorbiți despre administrare externă, trebuie să vă referiți, în primul rând, la legea noastră privind societățile pe acțiuni. Există un organ de conducere pentru societățile pe acțiuni. În al doilea rând, există un consiliu de directori sau un consiliu de supraveghere. Dacă aceste organe funcționează, nu văd rostul administrării externe. Mai mult decât atât, există Codul civil care reglementează toate acestea, deci răspunsul este foarte simplu – toate acestea sunt reglementate de Codul civil și de Legea privind guvernanța corporativă.”
Vadim Ceban a contrazis, de fapt, toate declarațiile oficialilor guvernului PAS conform cărora situația cu întârzierea numirii unei noi conduceri a companiei ar amenința cu o criză a gazului. Potrivit lui, nu există nicio situație critică la „Moldovagaz” – nici în conducere, nici în achizițiile de gaz, iar ministrul Parlicov exagerează situația.
VADIM CEBAN, președinte interimar Consiliul de Administrație „Moldovagaz”
„Nu există nicio situație critică, cred că dl Parlicov exagerează prea mult situația. Până la sfârșitul lui decembrie, inclusiv ianuarie, am achiziționat deja gaz, așa că nu există nicio situație critică. Există anumite opinii ale Consiliului de supraveghere. Ei au propus, iar ministerul știe despre acest lucru, așa că vom vedea care va fi decizia Consiliului de supraveghere.”
Amintim că Ministerul Energiei a prezentat 7 scenarii de „criză a gazului”, menționând că riscul principal vine din Rusia. În același timp, scenariul cel mai grav este considerat a fi refuzul Ucrainei de a tranzita gazul rusesc. De asemenea, după cum a declarat Parlicov, Moldova s-a adresat la „Gazprom” pentru achizițiile de gaze pentru anul viitor, în volumele care intră în prezent în Transnistria pentru consum intern și producerea de energie electrică. La rândul lor, autoritățile ruse susțin că, dacă Moldova va manifesta interes pentru achiziționarea gazului de la Gazprom, vor găsi o modalitate de a-l furniza, chiar și fără participarea Ucrainei. Cu toate acestea, întrebarea despre cum va fi asigurată Moldova cu gaz în anul următor rămâne deschisă. Unii experți sugerează că autoritățile din Moldova doresc în mod deliberat să ducă lucrurile în punctul în care va fi necesar să achiziționeze gazul din Europa la prețuri mai ridicate, prin scheme verificate, aducând unor oameni din țară profituri de milioane. De asemenea, reamintim că mandatul actualului Consiliu de Administrație al „Moldovagaz” a expirat pe 25 iunie. Drept urmare, Consiliul de supraveghere al companiei a aprobat o componență interimară pentru o perioadă de 3 luni, condusă de Vadim Ceban.
Cu toate acestea, deja în octombrie, un membru al Consiliului de supraveghere al „Moldovagaz”, Serghei Tofilat, a cerut introducerea administrării externe a companiei, pe motiv că partea rusă ar împiedica numirea unei noi conduceri și că acest lucru ar putea duce la suspendarea achizițiilor de gaze pentru perioada de iarnă.