Duminica trecută, 26 octombrie, în Georgia au avut loc alegeri parlamentare. Conform rezultatelor acestora, partidul de guvernământ, „Visul Georgian” a obținut majoritatea locurilor în organul legislativ al țării – aproape 54 la sută din voturi. Prezența la scrutin a fost de aproximativ 59 de procente. În parlament au intrat și patru partide de opoziție, ai căror reprezentanți consideră că alegerile s-au desfășurat cu încălcări și au anunțat că nu vor recunoaște rezultatele.
Partidul de guvernământ ”Visul Georgian” a câștigat alegerile parlamentare din Georgia. Potrivit Comisiei Electorale Centrale a țării, acesta a luat mai mult de 54 la sută din voturi. De asemenea, în legislativ au acces patru partide de opoziție: „Coaliția pentru Schimbare” – 10,8%, „Unitate – Mișcare Națională” – 10,09%, „Georgia Puternică” – 8,75% și „Gaharia pentru Georgia” – 7,75%.
După cum notează Euronews, opoziția a vorbit despre falsificări și ingerințe externe. Președintele Georgiei, Salome Zurabishvili, s-a alăturat celor spuse. Ulterior, aceasta a declarat pentru Reuters că nu are nicio dovadă a vreunei intervenții ruse la ultimele alegeri parlamentare, dar a considerat că legăturile partidului de guvernământ al țării cu Moscova sunt „evidente”.
Totodată, șeful diplomației UE, Josep Borrell, și Comisia Europeană, într-o declarație comună, au cerut Comisiei Electorale Centrale din Georgia să „investigheze încălcările” despre care Bruxelles consideră că au avut loc la alegeri. La rândul său, președintele parlamentului georgian, Shalva Papuashvili, l-a acuzat pe președintele țării că a ajutat la organizarea tulburărilor, acționând în colaborare cu opoziția. Potrivit prim-ministrului Irakli Kobahidze, observatorii internaționali conduși de misiunea de monitorizare a OSCE au dat în general o evaluare pozitivă a alegerilor, „ceea ce nu s-a potrivit opoziției”.
„Euronews notează că opoziția și Partidul de guvernământ ”Visul Georgian” și-au declarat dorința de a intra în Europa în timpul campaniei electorale.
Precizăm că, Bruxelles a suspendat procesul de aderare a Georgiei la Uniunea Europeană după ce țara a adoptat legea „Cu privire la transparența influenței străine”, așa-numita lege „agenților străini”.
În plus, autoritățile georgiene au refuzat să o recunoască – căsătoriile sexuale și dreptul lor de a adopta copii. UE a remarcat că aceste acțiuni nu corespund principiilor și valorilor europene, deși legile privind agenții străini, de exemplu, sunt în vigoare în multe țări UE și SUA.