5.5 C
Chișinău

Sandu și PAS răspândesc falsuri? Faptele anunțate în întreaga lume despre o presupusă mită pentru 300.000 de alegători s-a transformat, de fapt, în acuzații împotriva a 35 de persoane

Doar 35 de persoane sunt acuzate oficial de corupere electorală din cei peste 300 de mii despre care autoritățile au anunțat că ar fi fost plătiți pentru cumpărarea voturilor. Despre asta a a declarat Procurorul General, Ion Munteanu, într-o conferință de presă. Cu toate acestea, nici în cazul acestor persoane nu este clar în baza căror dovezi au fost puși sub învinuire. De asemenea, nu este clar dacă printre acești învinuiți sunt și cazuri în care oamenii au fost amenințați de polițiști să semneze că ar fi achitați pentru vot.

Procurorul General, Ion Munteanu a oferit, astăzi, date noi despre câți oameni s-ar afla sub urmărirea penală în dosarul cu privire la coruperea electorală, în urma perchezițiilor coordonate de comun cu procurorii.

ION MUNTEANU, procuror general

Procuraturile specializate și cele teritoriale în comun cu organele de urmărire penală a inspectoratului de poliție, iar în particular cu Inspectoratul Național de Investigație a desfășurat mai mult de 800 de percheziții, au pus în executare peste 380 de măsuri speciale de investigații, au reținut mai mult de 28 de persoane, au ridicat și sechestrat echivalentul în lei a peste 50 de milioane de oameni. Au atribuit statut de învinuit în privința a mai bine de 35 de persoane.

Deși președintele în exercițiu, Maia Sandu a spus anterior că peste 300 de mii de voturi ar fi fost cumpărate, poliția opereză cu cifre mai mici și vorbește despre 130 de mii de moldoveni care ar fi fost mituiți, iar duminica trecută a mai anunțat că au fost întocmite alte 224 de procese verbale. În cele din urmă, doar 35 de persoane au fost puse sub acuzare. Și nu este clar exact cum au fost adunate dovezile pentru aceasta.

Pe de altă parte, Procuratura Generală anunță că peste 140 de conturi bancare au fost deschise pentru a fi efectuate transferurile bănești, însă nu a putut oferi dovezi despre faptul că banii erau destinați coruperii alegătorilor. Fiind întrebat de reporterul Canal 5 dacă până acum au fost persoane condamnate în instanțele de judecată pentru a demonstra că sunt sau nu vinovate pentru corupere electorală, Munteanu a spus că nu există nicio decizie în acest sens, cu toate că a anunțat despre 35 de oameni cu statut de învinuit.

ION MUNTEANU, procuror general

Domnule Munteanu, referitor la fraudarea alegerilor, există probe, dovezi probate în judecată, câte decizii de condamnare există în prezent pentru coruperea alegătorilor? – La moment nu avem nicio decizie de condamnare pe aspectul

Anterior unii cetățeni s-au plâns că au fost obligați de către oamenii legii să semneze o declarație conform căreia alocațiile pe care le-au primit la pensiile lor prin intermediul sistemului rus de plăți ar fi considerate drept recompense financiare pentru alegerile din 20 octombrie. Oamenii au spus că sunt învinuți de lucruri pe care nu le-au făcut. Mai mult, aceștia susțin că au fost atenționați de către oamenii legii că, dacă nu se vor supune cerințelor, riscă amenzi severe și chiar ani buni de închisoare.

EVDOCHIA BUBOGLO, locuitoare din Ceadîr-Lunga

Habar nu am despre ce vorbesc, iar dacă nu semnăm această foaie, au spus ei, atunci vom fi amendați cu 37 de mii de lei sau condamnaţi la cinci ani de închisoare. Ce am încălcat, habar n-avem de ce au venit la noi. Eu personal nu am corupt pe nimeni, nu am dat nimănui nici un leu, habar nu am despre ce fel de conspirație este vorba.

ELENA MALINCOVA, locuitoare din Ceadîr-Lunga

Astăzi au venit polițiştii la mine și mi-au spus că aş fi într-o grupare, că aş avea legături… Eu întreb care legături, ce insinuaţi? Ajunge deja, lăsaţi oamenii în pace. Și ei îmi spun că trebuie să semnez aici… De ce să semnez? Totul era acolo în limba moldovenească. Și ei îmi spun că dacă semnezi, atunci nu vei fi amendată cu 37 de mii de lei și nu vei fi condamnată la cinci ani de închisoare. Iar dacă nu semnezi, atunci vor veni alții la tine și va trebui să răspunzi pentru toate astea.

Întrebat dacă Procuratura Generală a luat în calcul abuzurile comise de către polițiști, Ion Munteanu a declarat că nu cunoaște despre astfel de cazuri.

ION MUNTEANU, procuror general

Eu nu am recepționat o asemenea cerere, dacă cineva se

consideră influențat negativ sau cumva supus anumitor acțiuni care depășesc cadrul legal, îi încurajez și îi îndemn să depună aceste plângeri către Procuratura Generală sau procuraturile teritoriale exact unde asta se întâmplă.

Cât ține de listele publicate recent în spațiul public cu numele și datele a câtorva mii de persoane care se presupune că ar face parte din rețeaua lui Ilan Șor, procurorul general a spus că nu fac parte din dosarul de corupere electorală. Munteanu nu a putut oferi nici detalii despre numărul persoanelor din acea listă care ar fi primit sume de bani pentru a-și vinde votul și nici câte dintre ele sunt audiate. Cu toate acestea a dat asigurări că procurorii vor examina cazul pentru a stabili veridicitatea, de unde s-a făcut scurgerea de informații, iar făptașul să fie pedepsit.

ION MUNTEANU, Procuror General

O asemenea listă sau forma care ați văzut-o dumneavoastră în sursele mass-media nu se regăsește în materialele cauzei penale. La etapa actuală nu sunt pregătit să vă informez câte din acele persoane sunt investigate sau identificate de noi ca fiind beneficiari ai surselor financiare în vederea coruperii procesului electoral. Acestă listă la moment este în examinare în organul de urmărire penală.

– Procurorii vor căuta acel ofițer care a scurs această listă în spațiul public? – Cu siguranță vor fi investigații pe aspectul respectiv, mai întâi de toate trebuie să clarificăm foarte clar, deci această listă rezultă din activitatea de urmărire penală sau este listă surse.

Procurorul General a evitat de asemenea să spună și ce riscă acei jurnaliști și instituțiile media aservite PAS-ului care au făcut publice listele ce conțin date cu caracter personal fără consimțământul subiecților, provocând în spațiul public situații de incitare la ură și dezbinare.

Vorbim despre publicația Ziarul de Gardă, Nord News și alte instituții media care au menționat că au verificat și câteva nume menționate în document pentru a identifica persoanele. Ziarul de Gardă a scris că a primit lista pe adresa redacției de la o persoană anonimă.  De asemenea și jurnalista Nata Albot, care anterior a figurat pe listele electorale ale PAS-ului, însă a fost exlusă din cauza unui scandal precum că asupra ei au fost găsite droguri, a publicat lista persoanelor pe care i-a etichetat drept ”trădători de țară”. Lista cu cele peste 3000 de persoane a fost distribuită și de către unii deputați PAS, spre exemplu Natalia Davidovici care a atașat și link cu trimitere la Ziarul de Gardă.

ION MUNTEANU, Procuror General

Nu este vorba de jurnaliști, este vorba de… investigația este sub aspectul pe care trebuie să ne ocupăm, să clarificăm lista asta în ce măsură este autentică sau nu și atunci dacă se constată că cineva din persoanele care au atribuție la urmărirea penală au făcut publică această informație, această persoană riscă pedeapsă penală.

Chiar dacă lista acelor persoane care sunt catalogați drept trădători de patrie trezește mai multe semne de întrebare, iar veridicitatea ei încă nu a fost confirmată oficial de oamenii legii, totuși presa proguvernamentală continuă să tirajeze informația sub pretextul că acei oameni ar fi fost ținta coruperii electorale.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE