2.2 C
Chișinău

Protest împotriva arestării doctorului Nicolae Slavuțchi și acuzații de abuz din partea autorităților

Protest în Comrat, unde mai mulți activiști civici, dar și locuitori ai Autonomiei Găgăuze au ieșit în apărarea medicului Nicolae Slavuțchi, reținut pentru 72 de ore, fiind acuzat de încălcarea secretului votului.

Manifestanții din autonomia găgăuză consideră că poliția și procuratura Moldovei au depășit limitele, arestând un doctor de seamă.

ILIA UZUN, prim-vicepreședintele Executivului Găgăuziei

– Astăzi, ați arestat o persoană sfântă din Autonomia Găgăuză, Nicolae Vasilivici Slavuțchi care a lucrat ca medic timp de 50 de ani. Eu cred, că toți polițiștii de aici au fost pacienții lui, dar și pacienții soției lui. El și soția lui sunt o familie de medici. Acestea sunt persoane care au depus jurământul lui Hipocrate.

– Eu și cu soțul meu mereu ne tratam la acest medic. Acesta este un doctor de aur, el nu a spus niciodată un cuvânt de rău, el mereu ne- ascultat și ne-a tratat. – Este un doctor cu literă mare, dacă nu îl vor elibera o să mă pun în fața mașinii și nu o să le permit să-l ia la Cahul. Eu vreau să-l văd, să-l cuprind și să-i spun mulțumesc că ne-a tratat pe mine și pe soțul meu.

Și activistul civic Mihail Vlah, în cadrul acțiunii de protest în apărarea medicului de seamă al Găgăuziei, Nicolae Slavuțchi, s-a adresat poliției și procuraturii care, spune el că servesc regimul Sandu în Moldova.

MIHAIL VLAH, activist civic

– Au luat toate împuternicirile, acum au început să închidă oamenii. Au fost trecute toate liniile roșii. Vreau să mă adresez și Procuraturii din Găgăuzia că dacă vreți să deserviți acest regim, atunci să plecați.

Amintim că, săptămâna trecută, misiunea Promo-LEX a publicat un videoclip în care se observă membri ai biroului electoral din Comrat care au adus urna mobilă la azilul din localitate, însă fără cabină de vot. În plus, imaginile arată cum un medic ia ștampila și o aplică pe buletine, fără a reflecta neapărat voința persoanei în cauză. Asociația Promo-LEX a sesizat Comisia Electorală Centrală și Inspectoratul General al Poliției pentru a analiza situația. ONG-ul a considerat inacceptabilă lipsa de reacție a membrilor biroului electoral de la secția de votare, care nu au intervenit pentru a proteja secretul votului și pentru a preveni exercitarea dreptului de vot în numele altor persoane.

Vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a menționat atunci că autoritatea electorală s-a autosesizat în legătură cu acest caz. Totuși, el nu a putut oferi informații despre posibilele sancțiuni pentru membrii secției de votare care au vizitat azilul sau despre eventualitatea înlocuirii acestora pentru turul II al alegerilor prezidențiale. De asemenea, Postica, nu ne-a putut spune cum se va asigura Comisia Electorală Centrală în turul II, pentru a nu fi comise astfel de încălcări. Totodată, poliția anunță că anchetează cazul într-o cauză penală. Persoanele implicate sunt cercetate pentru „falsificare, prin orice mijloace, a rezultatelor votării”. Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă amendă de până la 57.500 de lei sau până la 5 ani de închisoare.

Luni, mai mulți activiști civici, dar și locuitori din Găgăuzia au organizat o acțiune de protest.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE