Tot mai multe semne de întrebare ridică așa-zisele liste cu „trădători ai patriei”, publicate și multiplicate activ de mass-media pro- guvernamentală, deputații PAS, susținătorii acestora și ONG-urile pro-occidentale. Și, tot mai multe ies lA iveală Cum anume a apărut cifra de 300 de mi de oameni, care, chipurile, au încercat să fie cumpărați la alegeri și pe care permanent o vehiculează Maia Sandu, cu referire la informațiile serviciilor speciale. De fapt, în acele liste au fost incluși toți cei care pur și simplu, au primit transferuri din Rusia – indiferent de proveniența și desinația acestora. Ca, de exemplu, eroina materialului următor – o tânără care, de altfel, a votat-o pe Maia Sandu și care susține că s-a regăsit în aceste liste. Fata a lucrat pentru o companie străină și primea salariul, prin transfer. În baza acestor dovezi ea nimerit în listă, iar acum este ținta propagandei celor din PAS.
O tânără susține că s-a regăsit în listele publicate de presa pro-guvernamentală cu așa-ziși „trădători de patrie”, care ar fi luat bani pentru vot. Revoltată, fata a postat pe rețelele de socializare un video, în care explică, de fapt, că alucrat într-o companie străină, iar intrările în contul ei erau nu altceva decât remunerări salariale.
Au apărut recent în online listele cu ctățenii care au primit bani de la Șor pentru a cumpăra voturile. Voi – serios? Și ca să vezi, printre listele alea eram și eu. Când am stat să răscolesc mai adânc pe baza la ce s-au făcut listele, mi s-a spus că în baza transferurilor care au venit din Rusia pe cardul tău. Voi auziți ce vorbiți? Câtă lume, câți dintre voi au rude în Rusia și primesc transferuri? Părinți în Rusia care-i ajută?… Eu – da, am avut transferuri din Rusia pentru că eu activam într-o companie străină și transferurile mi se făceau din Kazahstan. Eu primeam plățile săptămânal, timp de opt luni, cât am activat acolo. Dar oare Șor mie mi-ar da în fiecare săptămână câte 200-300 de euro pur și simplu pentru un vot?
Tânăra, care sfirmă că a votat-o pe Maia Sandu, mai spune că, în așa circumstanțe, regretă votul și că nu mai are încredere în faptul că, în Republica Moldova s-ar mai putea schimba ceva spre bine.
Cred că, pentru prima dată, de când am dreptul la vot, m ajuns să-mi regret alegerea la mai puțin de o săptămână de la alegeri. Și eu fiind printre tinerii care speră la integrarea eruropeană, speră la un viitor maI bun. Mi-am făcut studiile și am și lucrat peste hotare, dar am revenit acasă în speranța că la noi ceva o să se scimbe. Dar acun am rămas doar cu un gust amar și ferm convinsă că la noi în țară lucrurile nu se vor schimba niciodată și o să rămânem în groapa în care suntem încă mulți ani înainte.
Moldova viitor nu cred că are în următorii ani.
Mai mult, fata mai afirmă că în acele liste se regăsesc și persoane decedate.
Mie îmi pare rău pentru oamenii care distribuie și comentează fără ca să știe, Dar cum motivați că în liste sunt și persoane decedate? Asta cum se motivează? 02:58)
Precizăm că acesta nu este primul astfel de caz de acest gen. Au fost semnalate numeroase cazuri, în care în acele liste erau incluși oameni, împotriva cărora au fost intentane sancțiuni, dar care au murit demult, sau care trăiesc de ani buni peste hotare și care nici măcar nu merg la votare. Toți au fost, de asemenea, clasificați drept „cei care și-au vândut voturile
În legătură cu acest caz, apar și alte întrebării: cine este ofițerul din serviciile secrete care a transmis aceste liste presei și dacă toți cei care au contribuit la scurgerea de informații cu privire la datele personale, le-au distribuit și au scris falsuri despre acești oameni vor fi trași la răspundere. Și cum a devenit posibil ca, pe baza unor astfel de date neverificate, președintele țării, care este și candidat la alegeri, să-i inducă în eroare cu declarațiile sale atât pe locuitorii Moldovei, cât și întreaga comunitate internațională?